Merivoimat opetteli uuden salaman­nopean kyvyn vihollis­laivoja vastaan: ”Lisää reagointi­kykyämme”

Saaristomerellä lennettiin ennätyslento: 18 suomalaista ja yhdysvaltalaista sotilaskopteria ilmassa samaan aikaan.

Puolustusvoimien välittämässä kuvassa NH90-kuljetuskopteri on juuri pudottanut merimiinan jossain Saaristomerellä.

13.8. 16:22

Suomessa on tällä viikolla nähty harvinaisia sotilashelikopterilentoja.

Ensin tiistaina Merivoimat ja Utin jääkärirykmentin helikopterilentäjät harjoittelivat Saaristomerellä tilannetta, jossa kuljetushelikopteria käytetään merimiinan laskemiseen.

Ensimmäistä kertaa Merivoimat myös kertoi tällaisesta osaamisestaan julkisuuteen. Yleensä miinat lasketaan laivoista.

Keskiviikkona puolestaan suomalaiset NH90-kuljetushelikopterit Utista osallistuivat yhdessä Yhdysvaltain merijalkaväen kopterien kanssa harjoitukseen, jossa oli kerralla kahdeksantoista suomalaista ja yhdysvaltalaista helikopteria ilmassa.

Puolustusvoimien ottamassa kuvassa on saatu samaan kuvaan neljätoista suomalaista ja amerikkalaista sotilaskopteria Saaristomerellä.

Tällainen Big Lift -nimellä kulkeva harjoituksen osa lienee samalla Suomen ennätys helikopterien määrässä. NH90-koptereita on Suomessa 20 kappaletta, niistä oli kerralla ilmassa puolet.

Merimiinan laskeminen ei varsinaisesti liity menossa olevaan kiivaaseen sotaharjoituskauteen.

”Lentomiinoittaminen ei ole mikään uusi keksintö, sitä on tehty niin kauan kuin lentokoneet ovat pystyneet sellaisia kuljettamaan”, sanoo Merivoimien operaatiopäällikkö, kommodori Juhapekka Rautava.

”Suomen mittakaavassa tällaista toimintaa on viime aikoina rakennettu ja valmisteltu ja nyt sitten ajattelimme, että siitä voi kertoa julkisuuteenkin.”

Lentomiinoituksen idea on nopeus. Niillä voidaan nopeasti estää alusten liikkuminen jollakin merialueella, kun laivoilla vastaavan miinoituksen tekemiseen kuluisi moninkertainen aika.

”Tällainen lisää meidän reagointikykyä ja lisää miinojen käyttömahdollisuuksia, mikä taas tuo osaltaan suojaa omille aluksille.”

Hän ei kerro, miten monta miinaa kyytiin voidaan ottaa tai edes sitä, mistä miinoista on kyse. NH90-kuljetuskopterin kantokyky on muutaman tonnin luokkaa, merimiinat painavat muutamia satoja kiloja.

Ennätyslennossa kuljetettiin koptereilla Merivoimien valmiusyksikön joukkoja sekä Yhdysvaltain merijalkaväen sotilaita Russarön saareen. Merijalkaväen käytössä oli Chinook-, Black Hawk, Viper ja Venom -helikoptereita.

”Siinä oli taktinen kuvio, jossa otettiin haltuun Russarön saari. Saimme harjoitukseen mukaan myös amerikkalaiset kopterit, joten niitä oli sitten kaikkiaan kahdeksantoista”, hän sanoo.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat