"Se oli jopa vähän pelottavaa” – Video näyttää, kuinka Space X:n raketti valaisi yötaivaan Tampereella

Space X -yhtiön raketti ylitti Suomen perjantain ja lauantain välisenä yönä. Lukijan HS:lle lähettämällä videolla näkyy, miten kirkkaana hehkuva raketti valaisee elokuisen yötaivaan.

13.8. 12:36

Avaruusalan yhtiön Space X:n Falcon 9 -raketin laukaisusta tehtiin Suomessa useita havaintoja perjantain ja lauantain välisenä yönä.

Raketti laukaistiin Yhdysvaltojen Kaliforniasta lauantaina kello 00.40 Suomen aikaa. Kyydissään sillä oli 46 Starlink-satelliittia, jotka se kuljetti kiertoradalleen.

HS sai haltuunsa Tampereella raketista kuvatun videon. Videolla näkyy, miten kirkkaana hehkuva ympyränmuotoinen kappale valaisee öisen taivaan ja lipuu hiljalleen horisontin taa.

”Yhtäkkiä taivaalla näkyi todella kirkas pallo. Sieltä lähti tulemaan rinkuloita meitä kohti”, kertoo videon HS:n toimitukseen lähettänyt Hilda Penninkangas.

Useita tähtitieteen harrastajia ja muita avaruuden ihailijoita oli perjantain ja lauantain välisenä yönä tarkkailemassa perseidien meteoriparven ohitusta, jonka vuoksi tähdenlentoja on voinut nähdä yötaivaalla viime päivinä poikkeuksellisen paljon. Viime yön ennakoitiin olevan meteoriparven vilkkain yö.

Myös Penninkangas oli ystäviensä kanssa havainnoimassa tähdenlentoja Näsijärven rannassa Tampereen Lintulammen kaupunginosassa. Raketti ilmestyi yötaivaalle hieman kahden jälkeen aamuyöllä.

”Ajattelimme onko se planeetta, kun siinä näkyi rinkula ympärillä, vai ufo vai mikä”, Penninkangas kertoo.

Valopallo näkyi taivaalla Penninkankaan mukaan muutaman minuutin ajan. Hän ei ole aiemmin nähnyt mitään vastaavaa. Vasta lauantaiaamuna hän sai tietää, että valopallo oli todellisuudessa Falcon 9 -raketti.

”Emme kyllä tuota odottaneet. Aika siisti yö, kun ensimmäistä kertaa elämässäni näin tähdenlentoja ja sitten vielä tuollaisen.”

Tähtitieteellinen yhdistys Ursan tiedottaja Anne Liljeström kertoo, että raketista on perjantain ja lauantain välisenä yönä tullut havaintoja eri puolilta Suomea, kuten Helsingistä ja Rovaniemeltä. Yhdistyksen Taivaanvahti-palveluun oli tullut lauantaina puoleenpäivään mennessä jo toistakymmentä havaintoa raketista.

”Havaintoja tulee varmaan vielä lisää. Palvelun moderaattoritkin nukkuvat joskus, ja havaintoja tulee sinne näkyviin, kun he ehtivät herätä.”

Falcon 9:n laukaisu oli Liljeströmin mukaan kolmas raketinlaukaisu, joka on havaittu tähtitaivaalla Suomessa kuluvana vuonna. Edellinen oli 1. elokuuta ja sitä edeltävä 29. huhtikuuta.

Liljeströmin mukaan ihmisen avaruuteen lähettämien laitteiden havaitseminen tähtitaivaalla on hyvin yleistä. Esimerkiksi satelliitteja voi nähdä ”vähän väliä”.

Liljeström muistelee, että viimeisin Suomessa laajaa huomiota tähtitieteen harrastajien parissa herättänyt rakettihavainto oli Yhdysvaltain ilmailu- ja avaruushallintovirasto Nasan Atlas V -raketti. Se laukaistiin viime vuoden syyskuussa. Yhdistykselle tuli silloin 17 havaintoa raketista.

”Space X laukaisee tämän tästä raketteja, ja osa niistä menee Suomen yli. Emme keskitetysti seuraa niitä. Varmasti joku rakettienlaukaisusta erityisen kiinnostunut on osannut tätäkin odottaa”, Liljeström kertoo.

Perseidien meteoriparven tähdenlentoja puolestaan voi nähdä tähtitaivaalla vielä tulevien öiden aikana. Paras aika tähdenlentoparven tarkkailulle on Liljeströmin mukaan puolenyön jälkeen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat