Syyttäjä irvaili hallituksen harjoittamalle ”inter­sektionaaliselle feminismille” – Sai moitteet ”merkityksettömien henkilö­kohtaisten mielipiteiden” viljelystä

Aluesyyttäjä oli aiemmin tehnyt syyttämättä­jättämispäätöksen tapauksessa, jossa kahta poliisia epäiltiin virka­velvollisuuden rikkomisesta ja turvapaikkaa hakeneiden naisten pahoinpitelyistä.

16.8. 9:08 | Päivitetty 16.8. 9:23

Apulais­valta­kunnan­syyttäjä Jukka Rappe on antanut moitteet aluesyyttäjälle epäasiallisesta kielenkäytöstä. Moitteet tulivat vastauksesta, jonka aluesyyttäjä oli antanut valtakunnansyyttäjän tekemään selvitykseen.

Aluesyyttäjä oli aiemmin tehnyt syyttämättä­jättämis­päätöksen tapauksessa, jossa kahta poliisia epäiltiin virkavelvollisuuden rikkomisesta ja turvapaikkaa hakeneiden naisten pahoinpitelyistä. Naiset kantelivat asiasta valtakunnansyyttäjälle.

Vastatessaan valtakunnansyyttäjälle aluesyyttäjä kirjoitti:

”Totean kuitenkin, ettei nyt puheena olevan tapahtuman ajankohtana vielä ollut voimassa sisäministeri Ohisalon ja hallituksen linjaama intersektionaalinen feminismi. Toki tuon ideologian perusteella etenkin [poliiseista toinen] miesoletettuna ja vieläpä otaksun, että nimen perusteella valkoihoisenakin ja oletettavasti heteronakin joutuisi kantamaan automaattisesti syyllisyyden taakkaa”, aluesyyttäjä kirjoitti.

Rappe otti asian käsittelyynsä omasta aloitteestaan.

Pyydetyssä kirjallisessa selvityksessä aluesyyttäjä kertoi, että hän oli halunnut kärjistetyllä kannanotollaan kiinnittää huomiota erilaisten ideologioiden tunkeutumiseen lain käyttöön.

Rappen mukaan aluesyyttäjä on kutienkin menetellyt hyvän syyttäjätavan vastaisesti esittämällä alkuperäisessä selvityksessään ”kantelun ratkaisemisen kannalta selvästi merkityksettömiä henkilökohtaisia mielipiteitä ja käyttämällä siinä epäasiallisia ilmaisuja”.

Hän huomauttaa, että syyttäjien käyttämien ilmaisujen asiallisuutta arvioitaessa on otettava huomioon, että kanteluasiassa annetun päätöksen valmisteluun liittyvät asiakirjat, kanteluun liittyvät asiakirjat, kuten siihen annetut selvitykset, tulevat pääsääntöisesti julkisiksi, kun kantelu on ratkaistu.

Rappe korostaa, että valtion virkamieslain mukaan virkamiehen on suoritettava tehtävänsä asianmukaisesti ja käyttäydyttävä asemansa ja tehtäviensä edellyttämällä tavalla.

Lisäksi syyttäjän on toimittava hyvän syyttäjätavan eli alan kirjaamattomien sääntöjen mukaisesti.

Sen mukaan syyttäjän on esimerkiksi kohdeltava asianosaisia ihmisarvoa kunnioittavasti, toimittava objektiivisesti ja suoritettava tehtävänsä asianmukaisesti ja rehellisesti.

Rappe katsoo, että aluesyyttäjä oli ilmaisuillaan osoittanut väheksyntää sekä kantelua että koko kantelumenettelyä kohtaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat