Huolto­varmuuskeskus ryhtyy jahtaamaan haitallisia trolli­kampanjoita – "Näillä asioilla on jo kiire"

Hankkeessa pyritään saamaan ajantasainen tilannekuva verkon informaatiovaikuttamisesta ja muualta johdetusta trollauksesta.

Huoltovarmuuskeskus sijaitsee Helsingissä.

16.8. 15:40

Suomessa alkaa syksyllä kokeilu, jossa tutkitaan mahdollisuuksia, miten valtiollinen toimija tuottaisi ajantasaista tietoa erilaisesta Suomeen ja suomalaisiin kohdistuvasta informaatiovaikuttamisesta.

Kyse on Huoltovarmuuskeskuksen pilottihankkeesta, joka jatkuu vuoteen 2024 asti, sanoo varautumispäällikkö Antti Sillanpää Huoltovarmuuskeskuksesta. Toistaiseksi hankkeesta on käytetty nimitystä Informaatioturvallisuuden osaamiskeskus.

Hankkeen tarkoitus olisi löytää sosiaalisesta mediasta, kommentti- ja keskustelupalstoilta ja ylipäänsä erilaisista digitaalisista alustoista esimerkiksi manipuloituja kampanjoita, joilla jokin toimija pyrkii hämmentämään tavalla tai toisella suomalaista yhteiskuntaa.

Sillanpään mukaan tarkoitus on tukea kansalaiskeskustelua sekä kriittisen infrastruktuurin toimijoita, joihin voi kohdistua haitallista informaatiovaikuttamista.

Keskus tuottaisi ajantasaista tilannekuvaa siitä, miten paljon tällaisia epäaitoja vaikutusyrityksiä on ja mihin ne kohdistuvat. Sen tehtävä ei kuitenkaan ole osoittaa, että jokin verkon ilmiö tai puheenvuoro on nimenomaisesti väärä tai manipuloitu, se olisi edelleen esimerkiksi median ja vapaan kansalaiskeskustelun asia, Sillanpää tähdentää.

Ja varsinkin median tehtävä olisi edelleen löytää motiivit ilmiöiden taustalla.

”Teemme omaa datalouhintaa, jossa koetetaan löytää epäaitoja kampanjoita, jotka ovat haitallisia. Keskitymme teknisten viitteiden löytämiseen ja se on sitten toimivaltaisen viranomaisen tai median tehtävä laittaa asia kontekstiin”, Sillanpää sanoo.

Keskus tiedottaisi havainnoista julkisuuteen ja pitäisi yllä koottua tietoa vaikutusyrityksistä verkossa.

Tällainen toiminto väärinymmärrettynä voi helposti johtaa ajatuksiin valtion ajatuspoliisista tai sensuuriviranomaisesta, mutta mistään tällaisesta ei Sillanpään mukaan ole kyse.

”Pyrimme suojelemaan ihmisten osallistumista, emme bottien”, hän tiivistää.

Tavoite olisi esimerkiksi ulkomailta johdettujen, maksettujen ja masinoitujen kampanjoiden löytäminen, oli niiden taustalla sitten poliittinen tai kaupallinen toimija.

”Verkossa voi nähdä puheenvuoron, joka näyttää esimerkiksi suomalaisen sanomalta, mutta oikeasti se onkin trolli tai botti.”

Huoltovarmuuskeskus ryhtyi asian esiselvitykseen jo viime vuonna, eli ennen kuin Venäjä hyökkäsi Ukrainaan.

Sota osoitti, että selvitykselle on entistä enemmän tarvetta.

”Kun Venäjä hyökkäsi, ajattelin, että meidän pitäisi olla tässä jo paljon pidemmällä. Näillä asioilla on jo kiire. Kiirettä lisää myös meidän omat tulevat vaalimme”, Sillanpää sanoo.

Tehtäviä ryhtyy hoitamaan useampi kokonaista päivää tekevä henkilö. Jos hankkeesta tulee pysyvää toimintaa, pitää myös ratkaista, minkä viraston osa se ehkä tulisi olemaan.

Ruotsissa vastaava toiminta on jo käynnistynyt. Noin 50 henkilöä työllistävän viraston nimi on Myndigheten för psykologiskt försvar eli psykologisen puolustuksen virasto.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat