Hyönteis­tutkija todisti poikkeuksellista näkyä: Maasta sikisi kusiaisia, jotka muodostivat taivaalle valtavan pilven

Tutkija todisti epätodellista näkyä, jossa muurahaisia nousi maasta kuin savuna korkealle ilmaan.

Suomessa on kymmeniä muurahaislajeja, jotka tekevät parveilulentonsa eri vaiheissa kesää.

16.8. 15:04 | Päivitetty 16.8. 16:10

Maanantaina Ilmatieteenlaitoksen säätutkaan tallentuneet ”paikallaan olevat pilvet” olivat todennäköisesti lentomuurahaisia, kertoo yli-intendentti Lauri Kaila Luonnontieteellisestä keskusmuseosta (Luomus).

Kaila soitti HS:lle luettuaan tapauksesta lehdestä.

Helsinkiin työmatkapyöräilevä vantaalainen Juha Haataja tarkasteli ennen matkaansa säätutkasta säätä, kun hän huomasi siellä jotain kummallista: ”pilvet” näyttivät pysyvän suurin piirtein paikallaan.

Haataja osasi epäillä syyksi hyönteisiä.

Lue lisää: Sää­tutkaan ilmestyi erikoisia pilviä

Luomuksessa hyönteistutkijatiimiin kuuluva Kaila tutkii varsinaisesti perhosia, mutta hän osasi yhdistää ilmiön lentomuurahaisiin, sillä hän sattui näkemään niiden lennon itse. Hän kuvaa näkyä vaikuttavaksi.

Viikonloppua Tammisaaren saaristossa viettänyt Kaila huomasi, että maasta sikisi lentomuurahaisia, tarkemmin sanottuna viholaisia.

"Oli lämpimän hellepäivän loppuiltapäivä ja ihan tyyntä”, Kaila kuvaa.

”Niitä nousi melkein savuna ilmaan korkealle. Ne lähtivät liki pystysuoraan ja seurasin niiden nousua kiikarilla vaikka kuinka korkealle.”

Kaila kertoo nähneensä lentomuurahaisten lentoja ennenkin, mutta ei koskaan yhtä paljon kerralla. Hän epäilee, että olosuhteet lennolle olivat nyt erittäin otolliset lämpimän ilman myötä. Lisäksi ne saattoivat lämpimän ilmamassan myötä nousta korkeammalle, jolloin ne näkyivät myös säätutkassa.

Viholaiset ovat muurahaisia, jotka kansankielellä tunnetaan kusiaisina. Ne voivat polttaa ikävästi. Toisin kuin kekomuurahaiset, ne rakentavat pesiään melkein mihin vain.

”Niitä löytyy kivien ja sammalien alta tai vaikkapa rakennuksistakin”, Kaila kertoo.

Kailan näkemä lento oli niiden häälento. Tällöin kuningattaret lähtevät kuhnureiden kanssa lennolle ja parittelevat ilmassa. Lennon jälkeen koiraat kuolevat ja kuningattaret etsivät uuden pesäpaikan seuraavan vuoden varalle.

”Tämä tapahtuu parin, kolmen päivän aikana vuodessa. Jostain syystä ne osaavat valita suurin piirtein samana päivän, kun kukin niistä lähtee lennolle”, Kaila kertoo.

Suomessa on kymmeniä muurahaislajeja ja esimerkiksi kekomuurahaiset tekevät parveilulentonsa aiemmin kesällä.

”Ne voi nähdä silloin esimerkiksi siitä, kun lokit napsivat niitä ilmasta ruoaksi”, Kaila kertoo.

Kaila ei ihmettele, että ilmiö erottui säätutkassa, sillä lentomuurahaisten määrä oli suuri.

”Voi olla, että sääolosuhteet olivat nyt lennolle hyvät ja siksi ilmiö esiintyi niin vahvana tänä vuonna”, Kaila kertoo.

Myös muiden hyönteisten lentoja näkyy ajoittain säätutkassa, kuten esimerkiksi kirvojen muutto.

”Silloin ne näyttävät vähän erilaiselta tutkassa. Nämä paikallaan pysyvät pilvet ovat nimenomaan todennäköisesti juuri muurahaisia”, Kaila kertoo.

Oikaisu 16.8. kello 16.08: Korjattu kirjoitusvirhe. Viholainen-sana oli aiemmin kirjoitettu virheellisesti muotoon vihulainen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat