Voimakas ukkosrintama pyyhkäisi Suomen yli, maa­salamien määrä ylittänee 20 000 rajan: ”Menee kesän huippu­lukemaksi”

Voimakkaat sade- ja ukkoskuurot liikkuivat keskiviikkona Suomen yli. Salamamäärä ylittänee 20 000 maasalaman määrän vuorokaudessa.

Salama iski maahan Sastamalan Karkussa keskiviikkona iltapäivällä.

17.8. 1:03 | Päivitetty 17.8. 22:23

Keskiviikkona koettiin yksi kesän pahimmista ukkosmyräköistä: salamointia, rankkaa sadetta, voimakkaita ukkospuuskia ja rakeita.

Voimakkaat sade- ja ukkoskuurot liikkuivat vuorokauden aikana nopeasti Suomen yli lännestä koilliseen. Salamamäärä ylittänee 20 000 maasalaman määrän vuoro­kaudessa.

”Tämä menee tämän kesän huippulukemaksi”, kertoo Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Jari Tuovinen.

Ukkosrintama liikkui Tuovisen mukaan parhaimmillaan jopa 70–80 kilometrin tunti­vauhdilla.

Vettä satoi reippaasti muun muassa Oulussa, jossa myös tuulet yltyivät paikoin jopa 21 metriin sekunnissa. Vielä alkuillasta Tuovinen arvioi sademäärien yltävän Oulun seudulla 30–50 millimetriin tunnissa, mutta lopulliset sademäärät jäävät luultavasti hieman vaatimattomammiksi.

Kymmenen jälkeen keskiviikkoiltana Ilmatieteen laitos kertoi Twitterissä, että rajuilma jatkaa etenemistään maan pohjoisosassa kohti koillista.

Rajuilma on kuitenkin menettänyt jo jonkin verran tehoaan, Ilmatieteen laitos sanoi. Maan itäosassa voi myös ilmetä paikoin yksittäisiä ukkosia.

Ukkosrintamat aiheuttivat alkuillasta sähkökatkoja. Sähköt olivat kello kuuden aikaan illalla poikki noin 16 000 taloudessa, selviää Energiateollisuuden sähkökatko­kartasta. Katkokset painottuivat Pirkanmaalle, Satakuntaan ja Keski-Suomeen. Sähköttömiä talouksia oli myös muutamassa Pohjois-Savon kunnassa.

Sähkökatkoja oli kaikkiaan 17 sähköyhtiön asiakkaalla 58 kunnassa.

Iltapäivällä salamointi ja kova puuskainen tuuli aiheuttivat töitä pelastuslaitokselle. Salamanisku omakotitaloon aiheutti puolilta päivin tulipalon Siikaisissa ja iltapäivällä Kankaanpäässä. Myrskysään edettyä kohti Pirkanmaata myrskylukemiin puuskissa yltävä tuuli johti useisiin vahingontorjuntatehtäviin.

Ukonilma aiheutti myös järjestelmävikoja raideliikenteessä, kertoi rataliikennekeskus. Esimerkiksi Parkanon ja Seinäjoen välisellä rataosalla junat joutuivat kulkemaan alennetulla nopeudella, ja osa junista oli myöhässä noin 40–90 minuuttia.

Sähkö­radassa havaitun häiriön vuoksi junaliikenne oli pysähdyksissä myös Hyvinkäällä runsaan tunnin verran. Häiriö koski sekä lähi- että kaukoliikennettä.

Salamat sytyttivät myös yksittäisiä tulipaloja. Pitkäkestoisin työllistäjä pelastus­laitokselle oli rakennuspalo, jossa salama sytytti omakotitalon kattorakenteet palamaan. Henkilövahingoilta kuitenkin vältyttiin.

Oulussa satoi poikkeuksellisen runsaasti tiistai-iltana, mikä sai kadut tulvimaan.

Jo tiistaina Oulu tulvi sateiden vuoksi, kun tunnissa tuli jopa yli 40 millimetriä vettä. Kaupunkialueilla tulvariski on olemassa, jos vettä sataa yli 20 millimetriä tunnissa.

Tilanne työllisti tiistaina Oulu-Koillismaan pelastuslaitosta noin iltaseitsemästä kahteen asti yöllä, kertoi päivystävä palomestari Antti-Juhani Ervasti. Runsas vesimäärä ja ukkoset aiheuttivat Oulussa noin sata vahingontorjunta­tehtävää.

”Lähinnä vesi tulvi vääriin paikkoihin, tiet olivat tukossa ja alikulut pois käytöstä. Vettä piti pumpata kellareista, ja ajoneuvoja jäi jumiin alikulku­tunneleihin.”

Itä-Suomessa ukkoset saattavat kiusata vielä torstaina vastaisena yönä.

Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Anni Häkkinen muistuttaa, että avoimille paikoille ei ukkosen aikana ole asiaa. Omaisuusvahinkoja voi yrittää ehkäistä valitsemalla autolle suojaisan parkkipaikan.

”Jos suinkin mahdollista, autoja ei kannata jäätää sellaisiin paikkoihin, joissa puut saattavat kaatua niiden päälle.”

Myös ennakointi on Häkkisen mukaan toimiva keino. Säätä kannattaa seurata, jotta pystyy varautumaan saapuviin ukkosiin ajoissa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat