”Minkä takia tänne tarvitaan ihmisiä, jotka tukevat sotaa?” – Venäläis­taustainen Lena Hakkarainen toivoo vielä kovempia viisumi­rajoituksia

Suomen uudet viisumirajoitukset vaikuttavat venäläistaustaisen Lena Hakkaraisen elämään pääasiassa myönteisesti.

Suomen raja- ja tullivartijat tutkivat Venäjältä Suomeen saapuneita matkustajia maanantaina 15.8. Niiralan raja-asemalla Tohmajärvellä. Joukossa oli Suomeen tulevia ostosmatkailijoita sekä Suomen kautta Eurooppaan matkustavia venäläisturisteja.

18.8. 2:00 | Päivitetty 18.8. 8:27

Suomi alkaa syyskuun alusta rajoittaa venäläisten turistiviisumien käsittelyaikojen saamista kymmeneen prosenttiin nykyisestä. Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) kertoi asiasta tiistaina.

Muun muassa työ-, opiskelu-, perhe- ja kiinteistöomistussyiden perusteella viisumeita myönnetään jatkossakin normaalisti.

Lappeenrannassa asuva venäläistaustainen Lena Hakkarainen pitää päätöstä oikeana. Hän toivoisi Suomelta vielä kovempia toimia.

”Suomen tulisi peruuttaa voimassa olevat venäläisten turistiviisumit tai kieltää venäläisiä pääsemästä turistiviisumeilla Suomeen”, Hakkarainen sanoo.

Hakkaraisen mukaan suurin osa venäläisistä tukee Putinia.

”Todellisuudessa he, jotka vastustavat Putinia ja Ukrainan sotaa eivät pääse Venäjältä ulos, koska he ovat tutkinnan alla. Minkä takia tänne tarvitaan ihmisiä, jotka tukevat sotaa?”

Lue lisää: Haavisto: Suomi rajoittaa venäläisten turistiviisumeita kymmenes­osaan nykyisestä – Duuman edustaja: Päätös voi vaikuttaa negatiivisesti maiden suhteisiin

Lue lisää: Pietarista Suomeen matkustanut Ksenia ymmärtää, miksi venäläisten matkustamista rajoitetaan: ”Ehkä se voi vähän muuttaa ajattelua”

Hakkarainen on kotoisin Moskovasta. Hän muutti Suomeen yli 30 vuotta sitten opintojen takia ja päätti jäädä.

Venäjällä asuu yhä hänen sukulaisiaan ja ystäviään. Välit moneen venäläiseen tuttuun kuitenkin katkesivat helmikuussa, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan.

”Osa tuttavuuksista on mennyt poikki, koska meillä ei ole enää mitään yhteistä. Vaikka he tulisivatkin tänne, en haluaisi heitä tavata.”

Hakkaraisen mukaan osaa hänen sotaa vastustavista tutuistaan ei edes päästettäisi ulos maasta. Lisäksi hän tapaa Venäjällä asuvia tuttujaan Suomessa muutenkin vain harvoin. Siksi Suomen turistiviisumien rajoittaminen ei juuri hankaloita hänen elämäänsä.

”Tuttuni käyvät mieluummin jossain lämpimässä. Olemme enemmän tavanneet Etelä-Euroopassa.”

Muiden Schengen-maiden myöntämillä viisumeilla voi jatkossakin matkustaa Suomen kautta viisumin myöntäneeseen maahan.

Hakkaraisen mielestä se on väärin. Hän ajattelee, että Venäjä käyttää Suomea hyväksi sitä vastaan asetettujen pakotteiden kiertämisessä.

”Suomi on Venäjän rajalla, joten se on portti Eurooppaan. Turistit pitäisi jättää päästämättä Suomen kautta EU-alueelle.”

Lue lisää: Yli sata venäläistä luksus­autoa odottaa pysäköitynä Helsinki-Vantaan parkki­halleissa

Lue lisää: Suomesta tuli venäläisturisteille väylä Eurooppaan – tutkijan mukaan tilanne vaikuttaa erikoiselta

Pääasiassa Suomen rajoitukset turistiviisumien saamiseen vaikuttavat Hakkaraisen elämään myönteisesti. Hän ei itse haluaisi nähdä venäläisiä turisteja.

”Tuntuu henkisesti vaikealta nähdä venäläisiä Suomessa. Luen uutisista, miten ihmisiä tapetaan Ukrainassa. Samalla näen, että monella venäläisellä on Putinille tukea osoittava Pyhän Yrjön nauha autossaan.”

Suomen päätös rajoittaa turistiviisumien saamista saattaa vaikuttaa negatiivisesti Suomen ja Venäjän suhteisiin. Hakkarainen kuitenkin ajattelee, että maiden välillä on jo tapahtunut niin paljon, ettei tällä käänteellä ole enää suurta vaikutusta.

”Suomi on tehnyt päätöksensä liittyä Natoon eikä ole enää neutraali maa. Suomi ei voi enää toimia samalla tavalla kuin ennen ja olla Venäjän kanssa ystäviä niin kauan, kun Venäjä käy sotaa ja tappaa ukrainalaisia."

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat