Kouluissa ja työpaikoilla hikoillaan nyt harvinaisissa helteissä – Grafiikat näyttävät, kuinka poikkeuksellisesta ilmiöstä on kyse

Lämpötila on Suomessa kohonnut tällä viikolla useana päivänä yli 30 asteen. HS:n laskuri kertoo, mihin ajankohtaan kesäloma kannattaa ajoittaa, jos haluaa hellettä.

Tänä vuonna elokuun loppupuolella on mitattu poikkeuksellisen korkeita lämpötiloja. Kuva Matinkylän uimarannalta Espoosta 20. heinäkuuta 2022.

19.8. 6:52

Elokuun jälkimmäinen puolisko on alkanut Suomessa poikkeuksellisen kuumana. Helteiden takia moni saattaa miettiä, pitäisikö koulujen kesälomia siirtää eteenpäin niin, että ne jatkuisivat pidemmälle elokuuhun.

Lämpötila on Suomessa kohonnut tällä viikolla useana päivänä yli 30 asteen. Ilmatieteen laitoksen mukaan yli 30 asteen lämpötiloja ei ole mitattu näin myöhään elokuussa 63 vuoteen.

Jo 25 asteen hellerajan ylittyminen tähän aikaan vuodesta on melko harvinaista. Esimerkiksi kahtena edellisvuonna elokuun jälkimmäiselle puoliskolle ei osunut yhtäkään hellepäivää.

Tilastojen valossa hellepäiviä osuu todennäköisesti eniten heinäkuulle. Myös kesäkuu on useimmiten ollut elokuuta helteisempi kuukausi.

Viime vuosina vain vuosi 2015 on selkeä tilastopoikkeus. Silloin lähes kaikki hellepäivät osuivat elokuulle.

Vuosien 2010–2022 aikana hellepäiviä on osunut keskimäärin kesässä heinäkuulle 17, kesäkuulle 10, elokuulle 8 ja toukokuulle 5.

HS koosti Ilmatieteen laitoksen tietojen avulla laskurin, jonka avulla voi selvittää, kuinka paljon hellepäiviä tilastojen valossa kesälomaan osuu loman ajankohdasta riippuen.

Laskuri kertoo myös, mihin ajankohtaan loma kannattaa ajoittaa, jos haluaa mahdollisimman monta hellepäivää.

Kuinka monta hellepäivää kesälomaan keskimäärin osuu? Katso, miten loman alkamisen ajankohta vaikuttaa hellepäivien määrään

Tilastot eivät siis puolla koulujen kesälomien siirtämistä eteenpäin elokuulle hellepäivien määrän perusteella.

Tilanne ei todennäköisesti muutu ilmastonmuutoksen myötä, sanoo Ilmatieteen laitoksen meteorologi Hannu Valta.

”Kesä lämpenee molemmista päistä. Keskimäärin lämpimintä on jatkossakin heinäkuun lopussa. Syksyt lämpenevät, samoin keväät ja varmaan myös kesäkuut.”

Pohjoisen napajäätikön sulaminen voi kuitenkin jatkossa lämmittää suhteessa enemmän syksyä kuin kevättä.

”Sulat meret pitävät lämpöä yllä. Jos kesäisin jossain vaiheessa napajäätikkö sulaa kokonaan, se voi lämmittää loppukesiä ja syksyjä.”

Kesäkuussa lämpötilan vaihtelu on elokuuta suurempaa, koska napa-alueilla on talven jäljiltä enemmän jäätä.

Elokuiden lämpenemistä rajoittaa auringon säteilymäärä, joka alkaa pudota Suomessa nopeasti elokuussa.

”Säteily on Suomessa voimakkaimmillaan kesäkuun alusta heinäkuun loppuun. Se on paljon voimakkaampaa kesäkuussa verrattuna elokuuhun.”

Kesäkuussa hellepäiviä tulee siis todennäköisesti jatkossakin olemaan yleensä elokuuta enemmän, Valta sanoo.

”Ei siitä tietenkään voi takuuseen mennä, mutta näin olettaisin.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat