Suomi ei kerro, mitä ase­apua se vie Ukrainaan – Tämän verran taistelu­kentiltä on tihkunut tietoja suomalais­aseista

Puolustusministeriö ilmoitti torstaina jo kahdeksannesta aseapupaketista Ukrainaan.

Twitteriin toukokuussa ladatulla videolla Ukrainan asevoimat näyttää ampuvan suomalais­valmisteisia 155 TKR 88 -tykistöammuksia italialaisella FH70-haupitsilla.

1.9. 15:58 | Päivitetty 1.9. 16:43

Suomi lähettää kahdeksannen kerran puolustustarvikeapua Ukrainaan.

”Ukrainan puolustustaistelu jatkuu, avun tarve on edelleen suuri. Lähetämme uuden paketin puolustusmateriaalia”, kertoi puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk) tiedotteessa torstaina.

Uusimman apupaketin suuruus on 8,3 miljoonaa euroa. Kokonaisuudessaan Suomi on lähettänyt Ukrainaan puolustusapua 92,3 miljoonan euron arvosta.

Avun perillemenon takaamiseksi ministeriö ei tiedota tarkemmin avun sisällöstä, toimitustavasta tai aikataulusta. Ministeriön mukaan lisäavussa on huomioitu Ukrainan tarpeita ja Puolustusvoimien resursseja.

Lähes kaikkea Suomen aseapua on leimannut salassapito. Kahden ensimmäisen erän jälkeen niiden sisältö on jäänyt salaisuudeksi.

Nyt kun aseapupaketteja on lähtenyt jo useita, alkaa myös näkyä eroja Suomen ja naapurimaiden suhteen siinä, mitä aseita lähtee ja mitä niistä kerrotaan. Ruotsi ja Norja esimerkiksi lähettävät myös raskaita aseita, kuten tykistöjärjestelmiä ja ohjuksia, ja kertovat niistä.

Suomen avusta tiedetään varmuudella vain se, että ensimmäisessä erässä heti Venäjän hyökkäyksen jälkeen lähti luotisuojaliivejä, komposiittikypäröitä ja sairaanhoitotarvikkeita. Heti perään lähti myös rynnäkkökivääreitä ja kertasinkoja.

Seuraavien erien sisällöstä ei enää kerrottu.

Nato-maa Norja sen sijaan ei ole aseapuansa piilotellut. Listan raskaimmassa päässä on muun muassa 22 norjalaista 155-millistä telahaupitsia ja NASAMS-ilmatorjuntajärjestelmä sekä brittien kanssa yhteiskuviossa kolme M270 MLRS -raskasta raketinheitintä.

Ruotsin raskainta apua puolestaan ovat olleet meritorjuntaohjukset, samoin Tanskan.

Ruotsi kertoi keskiviikkona seitsemännestä erästään, joka on noin 500 miljoonan kruunun arvosta tykistön ammuksia. Samalla Ruotsi kertoi ensi kertaa harkitsevansa, että se antaisi Ukrainan toivomia Archer-haupitseja, jotka ovat nopeita ja itseliikkuvia, pitkälle yltäviä tykkijärjestelmiä.

Ukrainan taistelukentiltä kuitenkin on samaan aikaan tihkunut tietoa joistain todennäköisesti Suomesta saapuneista aseista.

Ensin keväällä nähtiin ”kessi” eli kevyt kertasinko. Seuraavaksi rintamalta tuli kuvia, joissa italialaisella 155-millisellä haupitsilla ammuttiin kranaatteja, joissa oli väitetysti suomalaiset merkinnät 155 TKR 88.

Elokuun puolivälissä taas nähtiin monen asiantuntijan suomalaisena pitämä raskas kranaatinheitin.

Samaan aikaan esiin tuli myös kuva georgialaisesta vapaaehtoisesta, joka piteli käsissään mahdollisesti suomalaista Sako TRG-42 -tarkkuuskivääriä. Sellainen on ollut Suomessa Puolustusvoimien käytössä, mutta toisaalta sama malli on myös myynnissä harrastajille.

Elokuun loppupuolella Ukrainasta tulevassa kuvavirrassa havaittiin monelle varusmiehelle tuttu laite eli neuvostovalmisteinen 23-millinen Sergei-ilmatorjuntakanuuna. Se näytti merkintöjensä perusteella Suomessa käytössä olleelta.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat