Uusi HS Teema käsittelee suomalaista rikollisuutta

Satasivuinen lehti kertoo muun muassa suomalaisen väkivallan historiasta, nuorisorikollisuudesta ja siitä, millaisen uudistuksen Suomen rikoslaki kaipaisi.

Poliisit tutkimassa telttaa Bodominjärvellä vuonna 1960. Koska kyseessä on avoin rikostapaus, lupa kuvan käyttöön on varmistettu keskusrikospoliisilta.

20.8. 2:00

Vaikka maailma muuttuu, Suomi on yhä humalaisten tappojen maa. Tutkimusten mukaan missään Suomen verrokkimaassa alkoholinkulutuksen ja väkivaltaisen käyttäytymisen yhteys ei ole yhtä selkeä kuin meillä.

Mutta mitkä muut tekijät alkoholin ohella ovat vaikuttaneet väkivallan määrään Suomessa? Tähän kysymykseen pureutuu tämänkertaisen HS Teeman pääjuttu, joka käy läpi suomalaisen väkivaltarikollisuuden pitkää historiaa alkaen aina 1600-luvun oikeudellisesta vallankumouksesta. Tarkastelussa erottuu piikkejä ja laskuja – ja niiden syyt ovat monimutkaisemmat kuin pelkkä humalatila.

Juuri ilmestyneen Teeman aiheena on suomalainen rikos, ja satasivuisessa lehdessä aihetta käsitellään useasta eri näkökulmasta.

Pääministeri Sanna Marin ehdotti hiljattain rangaistusten koventamista, ja Teemassa pureudutaan syvemmin myös tähän kysymykseen. Suomessa teetettiin muutama vuosi sitten harvinaislaatuinen tutkimus, jossa selvitettiin ”kansan oikeustajua” eli suomalaisten rangaistusasenteita. Tulokset olivat kiinnostavia ja ne esiteltiin myös Juha Sipilän hallitukselle, mutta sen jälkeen tutkimus unohtui – kenties siksi, etteivät tulokset olleet poliitikkojen mieleen.

Rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio kirjoittaa esseessään siitä, miten suomalainen rikoslaki pitäisi uudistaa. Samalla hän kysyy, onko yhteiskunta menettänyt kyvyn tehdä kokonaisvaltaisia vaikeita uudistuksia. Pelko, populismi ja holhous eivät Nuotion mukaan tuota hyvää kriminaalipolitiikkaa.

Teemassa kerrotaan myös muun muassa true crimen eli tositapahtumiin perustuvien rikostarinoiden buumista sekä rikosten uhrien auttamisesta. Entinen rikostoimittaja Jaakko Lähteenmaa kirjoittaa mieleen jääneistä rikostapauksista ja pohtii, miksi huolellinen rikosjournalismi on yhteiskunnallisesti tärkeää.

Oikeuspsykologi Taina Laajasalo kirjoittaa nuorisorikollisuuden syistä ja keinoista nuorten auttamiseksi. Omasta työstään kertovat myös tunnettu asianajaja Riitta Leppiniemi, rikoslehti Alibin päätoimittaja Mika Lahtonen sekä entinen vanginvartija Kylli Kylliäinen.

HS Teema on erikseen tilattava aikakauslehti, joka ilmestyy kuudesti vuodessa. Se keskittyy yhteiskuntaan, kulttuuriin, historiaan ja tieteeseen. Lokakuussa ilmestyvä numero kertoo 105-vuotiaan Suomen presidenteistä.

Lisätietoja Teemasta: HS.fi/teema.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Osaston luetuimmat