Yritys haki työtöntä tohtoria ilmaiseksi tehtävään, jonka palkka olisi normaalisti 5 000 euroa

Ammattiliitto Loimu ry:n urapalvelupäällikkö Suvi Liikkasen mukaan te-toimiston ilmoitus tuntuu erikoiselta.

Rekrykoulutus on te-toimiston työvoimakoulutus, jonka tavoitteena on parantaa erityisesti osallistujien liiketoiminnallista ja kaupallista näkemystä.

30.8. 8:46 | Päivitetty 30.8. 9:16

Miltä kuulostaisi noin 21 vuotta koulutusta ja sen jälkeen työttömyys­etuudella varustettu, työsuhteeseen tähtäävä koulutus yrityksessä?

Te-toimiston sivuilla tämä voi olla tohtoriksi väitelleen työttömän työnhakijan todellisuutta.

Turkulainen 3D-biotulostusalan yritys Brinter Oy haki haastaviin asiantuntijatehtäviin solubiologia työvoimakoulutuksen kautta. Yhtenä vaatimustasona esitettiin tohtoritason tutkinto. Lisäksi haetulta solubiologilta toivottiin mielellään kokemusta yrityssektorilla toimimisesta.

Työvoimakoulutukset ovat työmarkkinalähtöisesti suunniteltuja koulutuksia. Niiden tavoitteena on parantaa henkilön ammattitaitoa ja työllistymismahdollisuuksia

Ely-keskuksen koulutusasiantuntija Petri Järvinen ei näe ristiriitaa tilanteessa, jossa työvoimakoulutuksen kautta etsitään tohtoritason tutkinnon suorittanutta henkilöä.

”Jos on henkilö, jolla on tohtoritason tutkinto mutta ei töitä, häneltä puuttuu jotain osaamista. Koulutuksen tarkoituksena ei ole lisätä henkilön substanssiosaamista,vaan parantaa liiketoiminnallista ja kaupallista näkemystä”, Järvinen kertoo.

”Te-toimisto ei työttömyysturvan menettämisen uhalla velvoita ketään hakemaan tätä paikkaa. Työnhakijoilla on valinnanvapaus hakea tai olla hakematta paikkaan.”

Monelle saattaa herätä kysymys, miksi tällaista kovan profiilin osaajaa etsitään työvoimakoulutuksen kautta sen sijaan, että yritys palkkaisi työnhakijan suoraan työsuhteeseen.

Järvisen mukaan ei ole mitään estettä, ettei työnhakija voisi neuvotella työnantajan kanssa itselleen suoraan työsuhdetta, mikäli riittävä pätevyys löytyy.

”Työsopimus aina työntekijän ja työnantajan asia.”

Median yhteydenottojen jälkeen vaatimus tohtoritason tutkinnosta poistettiin. Myös työpaikkailmoitus poistettiin te-toimiston sivuilta 29. elokuuta, sillä koulutukseen aloitettiin hakijoiden haastattelut.

Alun perin ilmoituksessa vaadittiin hakijalta tohtoritason tutkintoa. Vaatimus poistettiin 26. elokuuta HS:n yhteydenoton jälkeen.

Luonnon-, ympäristö- ja metsätieteilijöiden liitto Loimu ry:n urapalvelupäällikkö Suvi Liikkasen mukaan te-toimiston ilmoitus tuntuu erikoiselta.

”Hämmästytti, että rekrykoulutuksen kautta haetaan tällaista pitkän linjan osaajaa, jolta toivottiin jo kokemusta yritysmaailmasta.”

Rekrykoulutus on te-toimiston työvoimakoulutus, jonka tavoitteena on parantaa erityisesti osallistujien liiketoiminnallista ja kaupallista näkemystä.

Liikkanen suhtautuu rekrykoulutukseen ”kaiken kaikkiaan työttömille hyvänä väylänä työelämään”. Kyseistä hakuilmoitusta hän kuitenkin pitää huolestuttavana.

”Jotenkin tuli olo, että kierretään perusperiaatteita, mitä työlainsäädännössä sanotaan. Ja vieritetään vastuuta työttömälle työnhakijalle, joka on aina altavastaaja-asemassa”, Liikkanen sanoo.

”Työlainsäädäntö mahdollistaa lähtökohtaisesti koeajan käytön juuri tällaisissa tilanteissa. Yritykselle on tietysti iso säästö, jos tällaisen tason osaaja löydetään rekrykoulutuksen kautta.”

Liikkasen mukaan vastaavan osaamisen työtehtävien palkkataso on keskimäärin noin 5 000 euroa kuukaudessa.

Rekrykoulutuksen paikkoja täytetään yhteistyössä rekrytointiyritys Rekryovi oy:n kanssa. Rekryoven projektipäällikkö Anu Haverin mukaan rekrykoulutus on erittäin tärkeä väylä työelämään – myös korkeasti koulutetuille.

Hän kuitenkin myöntää, että kyseisen koulutuspaikan ilmoitus ja vaatimus tohtoritutkinnosta sekä nimenomaan solubiologista eivät olleet parhaiten harkittuja.

”Ehkä se oli liikaa, liian yksityiskohtiin menevää. Tämä olisi pitänyt katsoa tarkemmin heti alun pitäen ja kirjoittaa, ettei hakijan tarvitse olla tohtori tai yksinomaan solubiologi.”

Haveri suhtautuu kriittisesti siihen, että yksittäisen ilmoituksen kautta luotaisiin negatiivinen kuva koko rekrykoulutuksesta. Rekrykoulutuksen kautta työsuhteeseen päätyy koulutuksen jälkeen noin 70–80 prosenttia koulutuksessa olijoista.

”Mutta huomiomme totta kai myös sen, mikäli ilmoitus tuntuu syrjivältä johonkin suuntaan.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat