Kuusi suomalaista ilmasto­aktivistia pidätettiin Ruotsissa, ympäristöliikkeen mukaan pidätyksillä ei ollut laillista perustaa

Suomen Elokapinan mukaan kyseessä on ensimmäiset ilmastoaktivistien pidätykset Ruotsissa.

Södra Länkenin mielenosoitukseen osallistui Elokapinan lisäksi ruotsalainen Återställ Våtmarker ja saksalainen Letzte Generation. Kuva on Ruotsin Elokapinan välittämä.

26.8. 20:09 | Päivitetty 26.8. 20:32

Kuusi suomalaista ilmastoaktivistia pidätettiin Ruotsissa keskiviikkona.

Yksi heistä on ympäristöaktivisti Anders Brandt, joka osallistuu muun muassa Suomen Elokapinan mielenosoituksiin. Elokapina on kansalais­tottelemattomuutta ja suoraa toimintaa kannattava ympäristöliike.

Brandtin suunnitelmana oli matkustaa Gotlantiin ja osallistua perjantaiseen Cementan sulkemista vaatineeseen mielenosoitukseen. Cementa on rakennusmateriaaleja valmistava yritys ja saksalaisen Heidelberg Cementin tytäryritys. Brandtin oli tarkoitus kuunnella tarkka mielenosoitussuunnitelma ja päättää sen pohjalta, osallistuuko hän mielenosoitukseen vai ei.

Matka kuitenkin keskeytyi Tukholmassa.

”Terminaalissa meitä oli vastassa poliisi. Meidät, joilla oli isot rinkat, otettiin sivuun, ja muutama napattiin sivuun ja vietiin huoneeseen”, Brandt kuvailee.

Joukon henkilöllisyydet tarkastettiin. Odottelun jälkeen hänet kävelytettiin poliisiautolle. Ilmassa oli jännitystä ja pelkoa: Brandt ei tiennyt minne häntä viedään ja miksi.

Poliisiauto vei hänet säilöönottokeskukseen Tukholman lähelle Märstaan.

Vasta kuulustelun yhteydessä hänelle kerrottiin, miksi hänet on otettu kiinni. Perusteluna oli, että poliisi epäilee hänen tulleen Ruotsiin tekemään rikoksen tai aiheuttamaan häiriötä järjestykselle ja turvallisuudelle.

Brandt kertoo, ettei hän ole aiemmin ollut mielenosoituksessa Ruotsissa.

Ruotsin poliisi on vahvistanut pidätyksen syyn HS:lle. Tukholman poliisin tiedottajan Ola Österlingin mukaan poliisi sai pidätetyistä taustatiedot muilta viranomaisilta.

Ulkoministeriön viestinnästä vahvistettiin STT:lle perjantai-iltana, että ministeriön tiedossa on suomalaisten pidätystapaus Ruotsissa.

Elokapinan mukaan pidätyksillä ei ole laillista perustaa. Österlingin mukaan Ruotsin maahanmuuttolaki mahdollistaa pidätykset – tai jopa ”velvoittaa poliisin pidätyksiin tietyissä tilanteissa”.

Iltakuudelta perjantaina Brandt sai karkotuspäätöksen ja kahden vuoden maahantulokiellon. Hän tosin jäi ihmettelemään, miksei saanut kyseistä päätöstä heti rajalla. Hän alleviivaa sitä, ettei mielenosoitukseen saapuminen ole rikos.

”Oikeus osoittaa mieltä on hyvin perustavanlaatuinen ihmisoikeus.”

Suomen Elokapinan mukaan kyseessä on ensimmäiset ilmastoaktivistien pidätykset Ruotsissa.

Ruotsin poliisi otti kiinni kuluneella viikolla kaksi muutakin suomalaisaktivistia.

Maanantaina Elokapinan aktivisti Topi-Matti Heikkola oli mielenosoituksessa Södra Länkenillä eli valtatie 75:llä Tukholmassa. Paikalla oli noin parikymmentä mielenosoittajaa muun muassa Suomesta, Ruotsista ja Saksasta.

”Mielenosoituksen tarkoitus oli kiinnittää huomiota siihen, kuinka järkyttävä kiire meillä on tehdä paljon enemmän ilmastokriisin pysäyttämiseksi. Yhdistetty kansainvälinen kombinaatio kiinnittää huomiota siihen, että ilmastokriisi ei katso rajoja ja ilmastoliike on globaali liike”, Heikkola sanoo.

Heikkolan mukaan mielenosoitus katkaisi liikenteen molempiin suuntiin noin 20 minuutiksi lähellä Årstabergin asemaa.

Poliisi otti kiinni kaikki paikalla olleet epäiltynä sabotaasista.

"Tämä on tietysti kohtuuton rikosnimike”, Heikkola sanoo.

”Siellä otettiin mug shotit, sormenjäljet ja dna-näytteet kuin mistäkin suurista rikollisista.”

Sekä Ruotsin poliisin että Heikkolan mukaan pidätystilanne sujui rauhallisesti. Aivan kuten Suomessakin, poliisi kysyi, siirtyvätkö mielenosoittajat kadulta. He eivät siirtyneet, joten poliisit kantoivat heidät poliisiautoon. Putkassa oli kuitenkin erilaista.

”Siellä otettiin mug shotit (pidätyskuvat), sormenjäljet ja dna-näytteet kuin mistäkin suurista rikollisista.”

Heikkola ja toinen suomalainen olivat pidätettyinä noin yhdeksän tuntia. Putkasta pääseminen oli hyvin selkeä tilanne.

”Poliisi sanoi, että saat mennä, tämä oli tässä.”

Heikkola on huolissaan Ruotsin poliisin toiminnasta. Hän pohtii, lieneekö rankkojen epäilyjen tarkoituksena saada aktivisteja vähentämään toimintaansa.

”Mutta ei tätä voi pelästyä ja toimintaa lopettaa.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat