Työn­tekijät raatoivat lähes ilman palkkaa lahtelaisessa ravintolassa – Omistaja sai tuomion ihmis­kaupasta

Itä-Suomen hovioikeus tuomitsi lahtelaisen ravintoloitsijan ihmiskaupasta ja pahoinpitelystä.

Itä-Suomen hovioikeus tuomitsi ravintoloitsijan ihmiskaupasta ja pahoinpitelystä. Kuvassa on Itä-Suomen hovioikeus vuonna 2003.

26.8. 13:50

Kaksi työntekijää joutui tuoreen tuomion mukaan tekemään lähes palkatta pakkotyötä lahtelaisessa ravintolassa.

Itä-Suomen hovioikeus tuomitsi noin 50-vuotiaan ravintoloitsijan kahdesta ihmiskaupasta ja yhdestä pahoinpitelystä vuodeksi ja kolmeksi kuukaudeksi ehdolliseen vankeuteen.

Ravintoloitsijan syytteet oli hylätty aiemmin Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa.

Hovioikeuden mukaan ihmiskauppa jatkui toisen työntekijän osalta 17 kuukautta vuosina 2016–2018 ja toisen työntekijän osalta viisi kuukautta vuonna 2017.

Ravintoloitsija käytti hyväkseen työntekijöiden riippuvaista asemaa ja turvatonta tilaa. Kaikki asianosaiset ovat lähtöisin Bangladeshista.

Työntekijät joutuivat työskentelemään pitkiä työpäiviä lähes ilman palkkaa, riittävää lepoa ja vapaapäiviä. He oleskelivat Suomessa ilman oleskelulupaa tai turvapaikkaa ja asuivat ravintoloitsijan asunnossa yhdessä tämän perheen kanssa.

”Asianomistajien vapauden rajoittuminen on johtunut kuitenkin heidän taloudellisten edellytystensä ja tosiasiallisten toimintamahdollisuuksiensa puutteesta, ei fyysisestä vapauden rajoittamisesta”, hovioikeus toteaa tuomiossa.

Hovioikeuden mukaan on mahdollista, ettei ravintoloitsija tuntenut ainakaan alkuvaiheessa kaikilta osin suomalaista työlainsäädäntöä. Hänen yhtiönsä toiminta oli taloudellisesti kannattamatonta, eikä hän saanut tuomion mukaan rikoksista merkittävää taloudellista hyötyä.

Hovioikeus määräsi ravintoloitsijan maksamaan työntekijöille yhteensä noin 120 000 euroa saamatta jääneitä palkkoja ja lisiä. Hän joutuu maksamaan heille myös noin 23 000 euroa korvauksia kärsimyksistä, tilapäisestä haitasta sekä kivusta ja särystä.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat