Syksy alkaa kerta­rysäyksellä: ”Ei missään nimessä joka vuosi ole tällaista muutosta”

Kun elokuun aikana Suomessa on ollut vuodenaikaan nähden poikkeuksellisen lämmintä, ensi viikolla tilanne on täysin päinvastainen.

Loppuviikosta sää muuttuu huomattavasti syksyisemmäksi, ja päivälämpötilat saattavat jäädä 10–12 asteeseen maan eteläosissakin. Kuva elokuun lopun koleudesta vuodelta 2016.

26.8. 16:48

Viikonloppuna vietetään mökki- ja veneilykauden päätösjuhlaa eli venetsialaisia laajalti lämpimässä säässä, mutta ensi viikon alussa sää kylmenee huomattavasti.

Syyskuun vaihduttua viileys näyttää jatkuvan tasaisesti, kertoo meteorologi Joanna Rinne Forecalta.

”En voi sanoa, että vuosittain olisi näin suurta hyppäystä lämmöstä viileään yhdellä kertaa ja vieläpä kalenterisyksyn tullen”, Rinne sanoo.

”Olen ollut meteorologina 15 vuotta, eikä missään nimessä joka vuosi ole tällaista muutosta.”

Lauantaina maan etelä- ja keskiosissa lämpötila vaihtelee 20–24 asteen ja pohjoisessa 17–20 asteen välillä. Käsivarren Lapissa voi olla viileämpää.

Maan etelä- ja keskiosissa sää vaihtelee pilvisen ja poutaisen välillä, ja kuurosateita on luvassa Pohjanmaan rannikkoseuduille. Luoteesta saapuva viileä säärintama tuo mukanaan pilvisyyttä ja sateita erityisesti Lapin länsiosiin.

Sunnuntain vastaisena yönä rintama leviää kohti etelää, mikä tuo päivän aikana sateita ja ukkoskuuroja Satakunnan ja Pohjanmaan seudulta Kainuuseen ulottuvalle alueelle.

Maan etelä- ja itäpuolella lämpötila voi nousta hellelukemiin ja aivan kaakossa lähemmäksi 30 astetta.

”Nämä lämpötilat ovat kuitenkin väliaikaisia, ja niille on tulossa loppu.”

Kun elokuun aikana Suomessa on ollut vuodenaikaan nähden poikkeuksellisia helteitä, ensi viikolla tilanne on täysin päinvastainen.

”Viime aikoina on ollut hyvin lämmin ilmamassa päällä, mikä helposti purkautuu yhtäkkiä.”

Suomeen virtaa kylmempää ilmaa, ja ensi viikon keskilämpötila tulee olemaan ajankohtaan nähden keskiarvoista viileämpi.

”Lämpötilat tippuvat päivässä peräti kymmenen astetta. Viileys tulee nyt kerta­rysäyksellä”, Rinne sanoo.

Maanantaina etelään on luvassa sateita ja mahdollisesti ukkostakin. Sateita tulee myös Lapin pohjoisosissa. Maan keskiosissa on aurinkoisempaa.

Alkuviikon aikana sää on vaihtelevan pilvinen ja hajanaisia kuurosateita tulee siellä täällä. Lämpötilat vaihtelevat etelässä 15–18 asteen välillä, maan keskiosissa 15 asteen molemmin puolin ja Lapissa 5–10 asteen välillä.

Loppuviikosta sää muuttuu huomattavasti syksyisemmäksi. Kylmyys jatkuu, ja päivälämpötilat saattavat jäädä 10–12 asteeseen maan eteläosissakin. Yöpakkaset ovat mahdollisia pohjoisesta maan keskiosiin saakka.

Jos ilmamassa on riittävän kylmää eikä tuuli sekoita tilannetta, yöpakkaset voivat yltää yllättävänkin etelään, Rinne sanoo.

”Yhtäkkiä yöpakkaset ovat mahdollisia, vaikka vielä elokuussa on ollut trooppisia öitä.”

Perinteisen määritelmän mukaan kesä vaihtuu syksyksi, kun vuorokauden keskilämpötila laskee pysyvämmin kymmenen asteen alapuolelle.

Rinteen mukaan on mahdollista, että terminen syksy alkaa Pohjois-Suomessa juuri syyskuun vaihtuessa tai hyvin pian sen jälkeen.

”Virallinen alkamisaika tiedetään vasta myöhemmin, kun talvi on jo kunnolla alkanut.”

Vaikka terminen syksy ei vielä alkaisi, säätilojen muutos voi tuntua suurelta.

”Kun on totuttu hellevaatteisiin ja ulkona onkin heti perään vain vähän yli kymmenen astetta, se voi tuntua oudolta.”

Säällä on myös suuri vaikutus mielentilaan, Rinne sanoo.

”Toiset rakastavat aurinkoa, toiset harmaata. Onneksi luvassa ei ole jatkuvaa sadetta, mutta muutos vaikuttaa varmasti ihmisten mieliin. Myös illat pimenevät ja auringon valo vähenee, mikä taatusti tuntuu.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat