Poliisi löysi 7 000 vanhaa huume­rikosta ja joutui aloittamaan tutkinnan niistä kaikista – Poliisi toivoo nyt laki­muutosta

Keskusrikospoliisi ehdottaa poliisille laajempia mahdollisuuksia luopua rikosten tutkinnasta.

Tor-verkossa toimineen Silkkitie-kauppapaikan sulkemisen jälkeen poliisi joutui aloittamaan käyttäjistä 7 000 esitutkintaa.

28.8. 14:45

Poliisi pystyy nykyisin paljastamaan niin tehokkaasti verkossa tapahtuvaa laajamittaista huumekauppaa ja muuta laitonta toimintaa, että nämä pienet rikokset lamauttavat järjestäytyneen rikollisuuden seuraamista.

Poliisi haluaisikin, että sillä olisi nykyistä useammin mahdollisuus luopua sellaisten rikosten tutkinnasta, jotka eivät aiheuta merkittävää vaaraa esimerkiksi hengelle tai terveydelle tai vaikkapa ympäristölle.

Ehdotus käy ilmi keskusrikospoliisin (krp) lausunnosta, joka liittyy poliisilain muutosesitykseen. Ehdotuksen tarkoitus on sovittaa poliisilaki yhteen niiden pakkokeinolain muutosten kanssa, joita oikeusministeriö on valmistelemassa.

Krp:n mielestä poliisilaki kaipaisi muitakin kuin esitettyjä muutoksia, ja näitä se esittelee lausunnossaan.

Krp huomauttaa, että parantuneen tiedonhankinnan ansiosta poliisilla on lähes ajantasaista tilannekuvaa järjestäytyneen rikollisuuden keskeisistä toimijoista ja heidän keskinäisistä suhteistaan kansainvälisesti ja maan sisällä.

Analysoitua tietoa voidaan hyödyntää siihen, että poliisin toimenpiteiden kohteiksi joutuvat yhteiskunnan kannalta haitallisimmat toimijat.

Pulmana on, että tietojen seulonnan yhteydessä voi paljastua jopa tuhansia huumerikoksia tai huumeiden käyttörikoksia. Nykyisen lainsäädännön perusteella poliisi on velvollinen käynnistämään jokaisesta paljastuneesta tapauksesta esitutkinnan.

Esimerkkinä krp mainitsee vuonna 2019 tapahtuneen Silkkitie-kauppapaikan sulkemisen. Sen yhteydessä poliisi joutui aloittamaan eri puolilla maata yhteensä 7 000 esitutkintaa vanhoista huumerikoksista. Poliisin puheille kutsuttiin siten laumoittain ihmisiä, joiden epäiltiin ostaneen pieniä huume-eriä useita vuosia aiemmin.

Krp:n mielestä ei ole järkevää sitoa poliisin resursseja tällaisiin tutkintoihin, eikä se ole myöskään yhteiskunnan intressi.

”Poliisin tutkintaresurssit, jotka tulisi kohdistaa järjestäytyneen rikollisuuden torjuntaan sekä huumausainerikollisuuden haitallisimpien toimijoiden paljastamiseen, joudutaan tällaisessa tilanteessa sitomaan vanhojen käyttäjäportaan huumejuttujen tutkintaan.”

LakiA pitäisikin muuttaa pikaisesti niin, että poliisi voisi luopua esitutkinnan aloittamisesta tietyissä tapauksissa, krp ehdottaa. Edellytyksenä olisi, ettei luopuminen aiheuta merkittävää vaaraa kenenkään hengelle, terveydelle tai vapaudelle eikä myöskään merkittävää huomattavan ympäristö-, omaisuus- tai varallisuusvahingon vaaraa.

Muutoksen jälkeen poliisi voisi paremmin muodostaa tilannekuvan tietoverkoissa tapahtuvasta laittomien aineiden kaupasta ja tietoverkkorikoksista, keskusrikospoliisi perustelee.

”Lisäksi poliisin tutkintaoperaatioissa haltuun saamaa tietoa pystyttäisiin hyödyntämään laaja-alaisesti ilman, että poliisin toiminta- ja reagointikyky vakavan ja järjestäytyneen rikollisuuden paljastavaan tutkintaan lamautuu.”

Keskusrikospoliisilla on muitakin lainmuutostoiveita. Se nostaa esille esimerkiksi poliisin pitkäaikaisen toiveen tehdä salaisia kotietsintöjä. Nykyisen lain mukaan asukkaalla on lähtökohtaisesti oikeus olla läsnä kotietsinnässä.

Lue lisää: Miikan huumeiden­käyttö riistäytyi käsistä, koska aineiden hankkiminen on nykyään niin helppoa – Näin toimii pimeä huume­kauppa

Lue lisää: Poliisi haluaisi tehdä kotietsintöjä salaa niin, että asukkaalle ilmoitettaisiin vasta jälkikäteen – oikeusministeriö raottaa ajatukselle ovea

Lue lisää: Huumekaupan keskuksesta paljastui tuhansien suomalaisten myyjien ja ostajien nimet – nuorimmat Silkkitien käyttäjät 15-vuotiaita ja vanhimmat yli 80-vuotiaita

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat