Tässä menee Suomen ”kokaiiniraja” – Luksushuumeen käyttö leviää kaupunki kaupungilta

THL julkisti tuoreet tiedot suomalaisten huumeidenkäytöstä.

Poliisi takavarikoi taannoisen Katiska-huumevyyhdin tutkinnan yhteydessä muiden huu­meiden ohella kokaiinia. Kuvassa kilo kokaiinia ”Boss”-logolla varustettuna.

2.9. 2:00 | Päivitetty 2.9. 7:02

Luksushuumeena tunnetun kokaiinin käyttö on lisääntynyt edelleen Suomessa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tuoreen jätevesitutkimuksen mukaan aineen käyttö keskittyy entistä enemmän pääkaupunkiseudulle.

Sen sijaan amfetamiinia käytetään tutkimustulosten mukaan koko maassa, mutta sen käyttö on yhä pysynyt vähäisempänä kuin ennätysvuonna 2020.

”Amfetamiinin käytöllä on perinteisesti ollut keskeinen merkitys koko huumetilanteen kannalta Suomessa. Tänä kesänä käytetyn kokaiinin määrä ylitti kuitenkin amfetamiinin ensimmäistä kertaa pääkaupunkiseudulla viikonloppuisin”, sanoo THL:n yksikönpäällikkö Teemu Gunnar.

Kokaiinin ja amfetamiinin tyypilliset käyttöannokset ovat lähellä toisiaan, joten niiden käytön yleisyyden vertaaminen on varsin helppoa.

Gunnarin mukaan on oletettavaa, että amfetamiinin käyttö on ollut pääkaupunkiseudulla kokaiinia yleisempää edelleen arkipäivisin, vaikka arkipäivien käyttöä ei jätevesitutkimuksessa mitattukaan viimeisissä mittauksissa kesän aikana.

THL tutki huumeidenkäytön yleisyyttä jätevesien perusteella 27 kaupungissa ja niiden lähialueilla tämän vuoden maaliskuussa. Tutkimus kattaa noin 60 prosenttia Suomen väestöstä. Helsingin, Tampereen ja Turun osalta jätevesitutkimuksen tulokset ovat tältä vuodelta elokuuhun asti.

Lue lisää: Rikkaiden luksus­huumetta virtaa nyt ennen­näkemätön määrä Helsinkiin: ”Jostain syystä emme ole päässeet maahan­tuontiin kiinni”

Kokaiinin käyttö on jatkanut THL:n mukaan voimakasta kasvua etenkin pääkaupunkiseudulla.

Maaliskuussa kokaiinin käyttö oli yleisintä jätevesitutkimuksessa mukana olleista 27 kaupungista Helsingissä. Seuraavaksi eniten sitä käytettiin Espoossa ja Lahdessa.

Ainetta käytetään varsin runsaasti myös muissa eteläisen Suomen kaupungeissa.

Gunnarin mukaan kokaiinin käytön lisääntyminen johtunee etenkin siitä, että ainetta on viime vuosina ollut runsaasti tarjolla Euroopassa. Se heijastuu myös Suomen tilanteeseen.

Sen sijaan Tampereen pohjoispuolella kokaiinia käytetään vähemmän kuin etelämmässä.

”Kokaiinin käytön osalta Suomi on selkeästi jakautunut. Pääkaupunkiseudulla käyttö on runsasta ja lisääntyy jatkuvasti, mutta pohjoisen kaupungeissa kokaiinin käyttömäärät ovat amfetamiiniin verrattuna edelleen hyvin vähäisiä”, kertoo THL:n kehittämispäällikkö Aino Kankaanpää.

Kokaiinin käyttö on lisääntynyt myös Salossa ja Kuopiossa, mutta käyttö on näissä kaupungeissa huomattavasti vähäisempää kuin pääkaupunkiseudulla.

Suomen huumetilanne on ollut murroksessa viime vuodesta lähtien. Eniten käytetyn kovan huumeen eli amfetamiinin käyttö romahti suurimmissa kaupungeissa viime vuonna.

Amfetamiinin käyttö oli yleistynyt ennen romahdusta useiden vuosien ajan.

Lue lisää: FBI ujutti salaiset puhelimensa ala­maailmaan: Amfetamiinin käyttö romahti Suomessa tavalla, jota ei ole ennen nähty

Sekä THL:n että poliisin asiantuntijat uskovat, että amfetamiinin käytön väheneminen johtui hyvin todennäköisesti kansainvälisestä Greenlight-operaatiosta.

Siinä Yhdysvaltojen keskusrikospoliisi FBI ujutti omat salaiset puhelimensa alamaailman käyttöön. Operaation ansiosta Suomessakin jäi kiinni poikkeuksellisen suuri määrä vakavista huumerikoksista epäiltyjä toimijoita vuosina 2021 ja 2020.

Amfetamiinia käytettiin maaliskuussa eniten Kouvolassa, toiseksi eniten Kotkassa ja kolmanneksi eniten Lahdessa.

Mdma:n eli ekstaasin ja metamfetamiinin käyttö oli yleisintä Helsingissä.

Ekstaasia käytetään joka puolella Suomea, mutta sen käyttö on vähentynyt useissa kaupungeissa, kuten Jyväskylässä, Lahdessa ja Porissa. Metamfetamiinin käytetään Suomessa tällä hetkellä varsin vähän.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat