Ala­ikäinen kauppasi kannabista itse tehty astalo housun­kauluksessa – Poliisi törmäsi huolestuttavaan ilmiöön Porvoossa

Alaikäiset huumeiden ostajat ovat Itä-Uudellamaalla jo tuttu näky poliisille.

Poliisin mukaan huumaus­aine­markkinoilla tavataan nykyään aiempaan enemmän nuoria.

29.8. 14:56

Poliisi kohtasi viime viikolla Porvoossa hätkähdyttävän huumaus­aine­myynti­ketjun, jossa oli mukana useita alaikäisiä.

Ostoaikeissa olleet 14- ja 15-vuotiaat nuoret jäivät poliisille kiinni kannabiksen ostamisesta. Poikkeuksellisen tilanteesta teki se, että myös myyjä oli alaikäinen 16-vuotias. Niin oli myös seuraavan portaan välittäjä.

Itä-Uudenmaan poliisin ylikomisarion Jussi Huhtelan mukaan alaikäiset ostajat ovat nykyään jo tuttu näky, mutta myyjissä nuoriin törmää harvemmin.

”Tässä oli tämmöinen kolmiportainen järjestelmä. Ei alaikäisille ole mahdollisuutta kilokaupalla kannabistakan hommata, että kyllä se aikuinen on jossakin välissä”, Huhtela kommentoi.

Huhtela kirjoitti tapauksesta Twitteriin maanantaiaamuna.

”14- ja 15-vuotiaat pojat ostamassa kannabista. Myyjä 16-vuotias ja vielä hänellekin kannabista välittänyt tukkumyyjä alaikäinen. Tukkumyyjällä itsetehty astalo housunkauluksessa”, Huhtela kirjoitti.

Ylipäätään huumausainemarkkinoilla tavataan nykyään aiempaan enemmän nuoria, kommentoi rikoskomisario Mikko Minkkinen Itä-Uudenmaan poliisista.

Poliisi kohtaa nuoria enemmän kentällä, jossa tutkitaan katukauppaa ja pienemmän luokan huumausainekauppaa. Huhtelan mukaan nuoria tulee tutkinnassa vastaan jos ei nyt ihan viikoittain, niin ainakin kuukausittain.

Järjestäytyneen rikollisuuden tutkinnassa nuoret eivät näy yhtä aktiivisesti. Minkkisen mukaan nuorten määrä jengeissä on viime vuosina kasvanut. Osaltaan tähän vaikuttaa katujengien kehittyminen. Näistä porukoista on kuitenkin vaikea sanoa, ketkä kaikki jengiin kuuluvat, Minkkinen sanoo.

Minkkinen mukaan pääkaupunkiseudulla on tiedossa tapauksia, joissa jengeissä toimii alaikäisiä, joilla on kytköksiä myös huumausainekauppaan.

”Alaikäiset on laitettu joko kuskaamaan tai tekemään muita toimenpiteitä”, Minkkinen kertoo.

Myös Huhtela tunnistaa ilmiön ja ainakin epäilyksiä tällaisesta alaikäisten käyttämisestä kaupanteossa on olemassa.

Yksi selitys alaikäisten määrälle huumekaupassa löytyy sosiaalisesta mediasta. Huumeiden katukaupan vähentyessä yhä suurempi osa huumeista myydään somen välityksellä.

Nuorten kyvykkyys toimia netissä ja somessa altistaa nuoria myös näille varjopuolille.

”Iso ilmiö on se, että suurella osalla nuorista menee paremmin ja sitten on pieni porukka, jolla menee huonommin ja huonommin”, Huhtela kuvailee.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat