Lapissa testataan nyt Suomen ja Ruotsin joukkojen yhteen­sopivuutta – ”Ruotsalaiset luovuttivat meille joukkonsa ja me otimme ne johtoomme”

Suomalaiset johtavat ruotsalaisia joukkoja tämän viikon kestävässä sotaharjoituksessa Lapissa.

Ruotsalaiset joukot saapuivat Haaparannasta Tornioon lauantaina.

30.8. 12:35

Lapissa on käynnissä Maavoimien sotaharjoitus, jossa ensimmäistä kertaa Suomen ja Ruotsin puolustusvoimat pääsivät kokeilemaan käytännössä, miten nopeasti ruotsalaisia joukkoja voidaan saada Suomen puolelle taisteluun.

Vigilant Knife -nimisen harjoituksen tarkoitus on lisätä joukkojen taktista ja teknistä yhteensopivuutta sekä parantaa Suomen kykyä ottaa vastaan Ruotsin maavoimien joukkoja Pohjois-Suomeen.

Harjoitus on käynnissä perjantaihin asti Rovaniemen ja Rovajärven alueella. Mukana on noin 800 ruotsalaista, noin 1 000 suomalaista ja runsaat 80 brittisotilasta.

Kainuun prikaatin komentajan, prikaatikenraali Manu Tuomisen mukaan kyse on myös valmiusharjoituksesta, jossa todellinen yhteensopivuus testataan.

”Ennakkovalmistautumisaika oli erittäin lyhyt. Yleensä tällaisia kansainvälisiä harjoituksia valmistellaan vuodesta puoleentoista, mutta nyt oli aikaa vain muutama päivä”, Tuominen sanoo.

”Ruotsalaiset joukot vastaanottivat viime torstaina meidän laatimamme ryhmittymiskäskyn ja lauantaina joukko tuli jo rajan yli. Joukko oli tätä ennen kohottanut liikkeellelähtövalmiuttaan Ruotsissa”, hän kuvailee.

Uutta harjoituksessa on myös se, että Ruotsi luovutti harjoitusjoukot Suomen maavoimien komentoon.

Harjoituksessa suomalaiset sitten edelleen määräävät ruotsalaisjoukot hyökkäykseen toista, puolustavaa osapuolta vastaan. Mitään valtioita ei tässä harjoituksessa nimetty, Tuominen sanoo.

Lue lisää: Norjalais­media: Suomi, Norja ja Ruotsi suunnittelevat yhteistä suurharjoitusta

”Ei meillä ole pohjoisessa ollut aiemmin näin paljon ruotsalaisia joukkoja kerralla. Ruotsalaiset luovuttivat meille joukkonsa ja me otimme ne johtoomme”, Tuominen sanoo.

”Nyt testattiin, miten suunnitelmat toimivat ja onko yhteensopivuus todellisella tasolla. Kaikki on mennyt suunnitelmien mukaan.”

Harjoitusjoukon pääosan muodostavat Jääkäriprikaati, Kainuun prikaati ja Karjalan prikaati. Harjoitus kuuluu Maavoimien kesän täydentävään kansainväliseen harjoitustoimintaan.

Ruotsalainen sotilas harjoituksessa Lapissa.

Puolustusministerit Antti Kaikkonen ja Peter Hultqvist (vas.) vierailivat maanantaina Vigilant Knife -harjoituksessa. Oikealla Kainuun prikaatin komentaja, prikaatikenraali Manu Tuominen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat