Saaristomeren kansallispuiston tuntumassa tutkitaan vuonna 1978 uponnutta riskihylkyä, jonka sisällä on suuri määrä kevyttä polttoöljyä

Simson-hinaaja on rakennettu vuonna 1915 ja se upposi Utön lähistöllä vuonna 1978. Alusta tutkitaan mahdollisten vuotojen välttämiseksi.

Tutkimuslaitteistoa lasketaan mereen Arandan kannelta.

29.8. 19:26

Utön lähistöllä tutkitaan tällä viikolla hylkyä, jonka sisällä arvioidaan olevan 25 000 litraa kevyttä polttoöljyä.

Vuonna 1978 uponnut hylky sijaitsee lähellä Saaristomeren kansallispuistoa.

”Jos hylky alkaisi vuotaa, niin vallitsevien tuulten mukana öljy saattaisi ajautua kansallispuiston alueelle”, kertoo Suomen ympäristökeskuksen (Syke) projektipäällikkö Tommi Kontto.

Metallirunkoinen alus ruostuu ajan kuluessa. Tämän takia vuodon mahdollisuuteen vaikuttaa esimerkiksi metallin paksuus. Siitä ei kuitenkaan ole vielä tietoa, sillä aluksen mallintaminen on vasta aloitettu.

Alus on vuonna 1915 rakennettu Simson-niminen hinaaja. Konton mukaan se on hinannut proomua ja uponnut sitten kovassa merenkäynnissä.

”Kaikki ihmiset ovat aikanaan pelastuneet”, Kontto kertoo.

Nyt hinaaja makaa noin 60 metrin syvyydessä, osittain pohjamutaan uponneena. Tämä tekee aluksen tutkimisesta haastavaa.

Vielä ei tiedetä, mihin ratkaisuun aluksen kanssa päädytään. Mikäli se päätetään tyhjentää öljystä, tyhjennystyö kilpailutetaan ja tehdään vuoden 2023 aikana.

Kaiken kaikkiaan Suomen aluevesillä arvioidaan olevan toistatuhatta hylkyä.

Ruostuneita tai luonnonsuojelualueiden lähistöllä sijaitsevia riskihylkyjä on Suomen aluevesillä parisenkymmentä. Riskihylkyjen kartoitukset ovat osa ympäristöministeriön käynnistämää vesiensuojelun tehostamisohjelmaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat