Forssan Prismassa mainostettu korona­taudin vasta-ainetesti saa asian­tuntijalta täys­tyrmäyksen – ”Tuohon tarkoitukseen niitä ei tule käyttää”

THL:n tutkimuspäällikkö pitää koronavirustaudin vasta-ainetestejä harhaanjohtavina. Rokotteen ottaneelle vasta-ainetesti kertoo lähinnä sen, että hän on ottanut rokotteen.

Vasta-ainetestejä mainostettiin elokuun lopulla Prismassa Forssassa.

1.9. 15:03 | Päivitetty 2.9. 14:45

Selvitä tarvitsetko sinä uuden koronarokotteen, kannusti mainostaulu Forssan Prismassa elokuun lopulla.

Mainoksen mukaan asian voi selvittää Prima-yrityksen kotona tehtävällä vasta-ainetestillä.

Testi kertoo tekijälleen mahdollisesta aiemmasta koronatartunnasta tai -rokotuksesta ja siitä, onko elimistössä vasta-aineita. Kohderyhmää ovat siis sekä rokotetut että rokottamattomat. Testi ei kerro, onko testin tehnyt juuri sillä hetkellä koronapositiivinen. Tätä varten on olemassa kotona tehtäviä antigeenitestejä.

Priman vasta-ainetesti­mainos on harhaanjohtava, arvioi tutkimuspäällikkö Merit Melin Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL).

”Tuohon tarkoitukseen vasta-ainetestejä ei tule käyttää. Rokottamistarvetta ei arvioida vasta-ainetulosten perusteella.”

Mutta miksi rokottamistarvetta ei voi päätellä vasta-ainetuloksesta?

Melin kommentoi aihetta yleisesti. Hän ei voi kommentoi yksittäisen valmistajan vasta-ainetestien tuloksia.

Ensinnäkin mrna-rokotteet sisältävät elimistölle ohjeet koronaviruksen pintaproteiinin eli niin sanotun piikkiproteiinin valmistamiseen. Koronataudin sairastaminen puolestaan luo vasta-aineita muitakin viruksen rakenneosia vastaan.

”Jotta testin tulosta voi tulkita oikein, pitää tietää kumpien vasta-aineiden tunnistamiseen testi perustuu”, Melin sanoo.

Esimerkiksi Priman testi mittaa piikkiproteiini­vasta-aineiden määrää. Jos testin tehnyt on ottanut koronavirusrokotteen, testi kertoo rokotteen ottaneelle lähinnä sen, että hän on ottanut rokotteen.

Toinen huomioitava seikka on se, ettei testin tulos kerro mitään vasta-aineiden määrästä kehossa.

Tutkimuksissa on kyllä osoitettu, että vasta-aineiden määrä kertoo suojasta oireista tartuntaa ja vakavaa tautia vastaan, mutta tiettyä niiltä suojaavaa tasoa ei ole määritelty.

”Jos tällainen taso olisi tiedossa, se olisi joka tapauksessa erilainen eri varianteille. Samat vasta-ainemäärät eivät riitä neutraloimaan muuntuneita viruksia”, Melin sanoo.

Pelkkää vasta-ainetestipakettia katsomalla jää helposti epäselväksi, mihin suojatasoon testin toiminta täsmälleen perustuu.

Priman mukaan Forssan Prismassakin mainostetussa vasta-ainetestissä suojataso on määritelty. Testin maahantuojan Co-test Finlandin mukaan tämä on kyseisen testin ero muihin markkinoilla oleviin testeihin verrattuna. Forssan Prismassa mainostetun testin herkkyys on säädetty niin, että tulos on positiivinen vasta kun vasta-ainetta on veressä tarpeeksi paljon.

Suomalaisista niin suuri osa on ottanut rokotteen tai tietää sairastaneensa taudin, ettei kovinkaan monella ole piikkiproteiini­vasta-aineita mittaavalle testille tarvetta. Jäljelle jäävä joukko voi testin halutessaan tehdä, Melin sanoo.

”Jos ei tiedä, onko saanut tartunnan tai ei tehnyt antigeeni-kotitestiä tai mennyt pcr-testiin kun oireili, voi toki tällaisen testin tehdä”, Melin sanoo.

Tähän mennessä vasta-ainetestejä ovat Suomessa tehneet lähinnä yksityiset terveysasemat lääkärin lähetteellä. Kotitestillä ei päästä samaan luotettavuuteen, Melin sanoo. Väärää positiivista tai negatiivista tulosta ei voi siis poissulkea.

Vasta-ainetesti vaatii sormenpäästä otettavan verinäytteen. Pakkauksessa tulee mukana sitä varten näytteenottolaite. Ennen näytteen ottamista on tärkeää, että verenkierto on hyvä eli käsiä kannattaa tarvittaessa lämmittää.

”Näyte tulee ottaa puristamatta ja antaa pisaran tippua, siten kudosnesteen suhteellinen osuus ei kasva.”

Melinin mukaan THL:ssä on tarkastettu usean eri valmistajan testit. Hän ei kuitenkaan voi kommentoida yksittäisen valmistajan tuloksia.

S-ryhmän marketkaupan myyntipäällikkö Juhani Haara kertoi keskiviikkona, että kyseinen mainos on nyt poistettu. Hänellä ei ole tietoa siitä, kuinka monessa kaupassa mainos on ollut.

”Kiitos asiakkaalle, joka tämän huomasi”, Haara sanoo.

”Kyseessä ei ole meidän tekemä mainos vaan valmistajan tekemä. Tavarantoimittaja [maahantuoja] on tässä vastuussa.”

Co-test Finlandista kerrotaan sähköpostitse HS:lle, että kyseiset mainokset on korvattu uusilla. Tarkoitus, johon testejä mainostetaan, ei sen sijaan ole muuttunut.

Oikaisu 1.9. klo 18.21: Jutusta poistettu kohta, jossa viitattiin tutkimustuloksiin vasta-ainetestien tarkkuudesta. Tutkimukset käsittelivät sellaisia Priman testejä, joita ei ollut myynnissä Forssan Prismassa.

Oikaisu 2.9. kello 14.46: Uutiseen lisätty tietoa Forssan Prismassa mainostetun vasta-ainetestin suojatasosta. Kyseisessä vasta-ainetestissä suojataso on määritelty. Aiemmin tekstistä sai virheellisen käsityksen, ettei näin olisi. Lisäksi uutisen alkupuolellakin on täsmennetty sitä, että THL:n asiantuntija ei kommentoi yksittäisen testivalmistajan tuloksia.

Lue lisää: Omikron­muunnokseen tehoavia korona­rokotteita saadaan Suomeen aikaisintaan syys–lokakuussa

Lue lisää: HS:n grafiikat kertovat tiedot korona­virus­tilanteesta

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat