Poliisi: Toisen henkilön piikittämiset eivät ole laaja ilmiö

Poliisin tietoon on tullut yksi piikittämistapaus Helsingissä ja toinen Tampereella. Laajasta ilmiöstä ei poliisin mukaan ole kyse.

Piikityksessä on kyse ihmisten huumaamisesta tyypillisesti baareissa ja yökerhoissa.

30.8. 15:46

Toisen henkilön piikittämiset jollain aineella esimerkiksi yökerhossa tai festivaaleilla ovat ainakin tämän hetken tietojen perusteella yksittäistapauksia eivätkä mikään laaja ilmiö, arvioi poliisitarkastaja Pekka Heikkinen Poliisihallituksesta.

”Tällainen pistäminen on hyvin tuomittavaa ja moitittavaa. Ainakaan tässä vaiheessa ei kuitenkaan ole tiedossa mitään laajempaa”, sanoo Heikkinen.

Tähän mennessä poliisin tietoon on tullut ainakin kaksi tapausta. Poliisi pyrkii selvittämään muun muassa sitä, mitä ainetta piikeissä oli.

Piikityksessä on kyse ihmisten huumaamisesta tyypillisesti baareissa ja yökerhoissa. Ilmiö alkoi nousta pinnalle viime vuoden syksyllä erityisesti Britanniassa.

Tampereella yhtä henkilöä epäillään piikitetyn Blockfest-tapahtumassa runsas viikko sitten.

Helsingissä taas poliisille on tehty rikosilmoitus, jonka mukaan ulkopuolinen henkilö olisi pistänyt toista ihmistä piikillä helsinkiläisessä yökerhossa menneenä viikonloppuna, mahdollisesti huumaustarkoituksessa.

Poliisi kehottaa piikitystä epäilevää huolehtimaan ensimmäiseksi omasta terveydestään.

”Mikäli joku joutuu vastaavaan tilanteeseen, tulee heti soittaa hätänumeroon, hakeutua viipymättä lääkäriin ja tehdä rikosilmoitus myöhemmin”, rikoskomisario Reijo Enqvist Helsingin poliisista ohjeistaa tiedotteessa.

Poliisitarkastaja Heikkinen painottaa, että ravintoloille ja tapahtumajärjestäjille kuuluu vähintäänkin osavastuu asiakkaidensa turvallisuudesta: anniskelun ja järjestyksenvalvonnan tulee olla asianmukaisella mallilla.

Takavuosina puhuttiin tyrmäystipoista, joita epäiltiin tiputettavan etenkin nuorten naisten juomiin. Sekä tyrmäystipat että piikittämiset saattavat Heikkisen mukaan liittyä esimerkiksi pyrkimykseen seksuaaliseen hyväksikäyttöön – mutta motiivi voi olla muunkinlainen.

”Motiivi saattaa olla vaikka kosto tai halu saada joku sekavaksi. Tällainen saattaa olla myös nuorten miesten uhoamista ja holtitonta hevosenleikkiä”, sanoo Heikkinen.

Heikkinen muistuttaa vielä, että on syytä juoda vain omasta lasista ja pitää lasiaan silmällä.

”Ja pidetään kavereista huolta”, hän lisää.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat