Hallan vaara vaanii kuluvalla viikolla suurissa osissa maata, luvassa on keskimääräistä kylmempi syyskuu

Syyskuusta on tulossa keskimääräistä viileämpi. Torstaina pakkasöitä saattaa olla jo Etelä-Suomessa.

Vesilammikot saattavat jäätyä kuluvalla viikolla, kun ensimmäiset yöpakkaset saapuvat.

30.8. 19:04

Yöpakkaset ovat alkaneet ja hallan vaara vaanii pian ympäri maata.

”Ainakin syyskuun puoleenväliin asti Suomessa on tavanomaista viileämpi sää. Kuukauden loppupuolella ennustettavuus katoaa”, kertoo Ilmatieteenlaitoksen meteorologi Juha Tuomala.

Maanantaiyönä kesän jälkeen ensimmäinen yöpakkanen koettiin Pohjois-Pohjanmaalla. Yöpakkasia on pian luvassa myös Lapin suunnalla ja Suomenselällä, jossa päivälämpötilat liikkuvat 10 asteen alapuolella. Etelässä lämpötilat pysyttelevät 15 asteen alapuolella.

Torstaina luvassa on sadekuuroja. Torstain vastaisena yönä sää viilenee koko maassa, ja hallaa saattaa olla tiedossa Etelä-Suomea myöten.

”Se riippuu pilvisyydestä ja tuulisuudesta. Mutta jos tuuli heikkenee ja yöksi selkenee, niin on hallan vaara. Tuulen ennustaminen on kuitenkin hankalaa”, Tuomala sanoo.

Lämpötilat ovat vuodenaikaan nähden keskimääräistä viileämpiä. Vastaavat lukemat ovat Ilmatieteenlaitoksen mukaan tyypillisiä vasta syyskuun lopun ja lokakuun puolen välin välillä.

Tiputus on ollut raju myös edelliseen helleviikonloppuun nähden. Tällaiset vaihtelut ovat Tuomalan mukaan Suomen ilmastolle tavanomaisia.

”Kun ollaan suhteellisen pohjoisessa, Jäämeren suunnalta saattaa tulla kylmää ilmaa.”

Jäämereltä tuulee nytkin: Suomi on jäänyt puristuksiin idän puoleisen matalapaineen ja Britteinsaarilta Norjan merelle ulottuvan laajan korkeapaineen väliin. Pohjoinen ilmavirtaus työntää paikallaan pysyvien ilmamassojen välistä kylmää ilmaa.

Vaikka sadekuurojakin on luvassa, lunta ei todennäköisesti vielä tule.

”Pohjois-Lapissa on aika viileää ilmaa, mutta sateet ovat niin heikkoja, ettei se jaksa lumena pysyä”, Tuomala sanoo.

Lämmön ystäville ei ole luvassa helpotusta.

Tuomalan mukaan lämpötilat vaikuttaisivat nousevan hetkellisesti tulevan viikon tiistaina. Esimerkiksi etelässä lämpötila saattaa kohota yli 15 asteen. Mukana tulee kuitenkin myös sadekuuroja.

”Sitten alkaa uudestaan viileämpää ilmaa valumaan alaspäin”, Tuomala sanoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat