Reijo Sanero on saamassa alennuksen hurjaan sähkölaskuunsa, mutta hän on silti tyytymätön – ”Tavallisia pulliaisia rahastetaan”

HS:n aiemmin haastattelemat sähkönkuluttajat toivovat, että hallitus olisi kohdentanut alennukset tarkemmin.

Espoolaiset Reijo ja Kaarina Sanero miettivät keinoja, joilla vähentää sähkönkulutusta, jos heidän on hyväksyttävä kallis uusi sähkösopimus.

2.9. 2:00 | Päivitetty 2.9. 10:30

Siitä on runsas viikko, kun espoolainen Reijo Sanero sai Heleniltä sähkötarjouksen, joka nostaisi Saneron ja hänen vaimonsa Kaarina Saneron sähkölämmitteisen paritalon puolikkaan sähkölaskua 500 prosenttia.

Nyt hallitus esitti budjettiriihessä arvonlisäveron alennusta sähköenergian hintaan joulu-huhtikuuksi. Alennus koskee sähköenergian hintaa, ei sähkönsiirtomaksuja.

Sähköalan diplomi-insinööriksi aikanaan opiskellut Reijo Sanero, 82, pitää alv-alea hieman puolittaisena säästökeinona.

”Siirtohinnan osuus on sähkölaskussa suuri”, hän sanoo.

Lue lisää: Reijo Sanero sai tekstiviestillä uuden sähkö­tarjouksen – hinta oli noussut 500 prosenttia

Arvonlisäveron alennus laskee kaikkien ihmisten sähkön hintaa, siis myös niiden, joilla on kiinteähintainen sopimus. Saneron mielestä sähkönhinnan alennus kannattaisi kohdistaa tarkemmin niille ihmisille, jotka todella joutuvat nousevien sähkönhintojen kanssa taloudellisiin vaikeuksiin.

Hallituksen toimia ovat sähköenergian alv-alennuksen lisäksi sähkölaskun perusteella tehtävä verovähennys tuloveroon. Sitä saa, jos sähkölasku nousee varsin suureksi.

Lisäksi vähävaraiset, joita verovähennykset eivät auta, voivat hakea toimeentulotuen tyyppistä tukea.

”Minun mielestä koko sähkömarkkinoiden paletti pitäisi pelata läpi. Ei kilpailu alenna sähkönhintoja. Tässä käy kuten taksialalla tai katsastuksissa, hinnat vain nousevat. Tavallisia pulliaisia rahastetaan”, Sanero pohtii.

Saneroiden sähkösopimus on voimassa vuoden loppuun. He eivät ole vielä hyväksyneet Helenin uuta tarjousta, jossa kilowattitunnin hinta kipuaisi 32,22 senttiin kilowattitunnilta.

”Kaikki taloudet säästävät nyt. Ja ei tässä tosiaan mitään sähköautoja ostella”, Sanero sanoo.

Tuusulalainen Pirkko Valmari joutui ensimmäisten joukossa viime talvena kokemaan pörssisähkön hintojen räjähdysmäisen nousun. Hän oli tuolloin energiayhtiö Fortumin asiakas.

Pirkko Valmarille kävi loppujen lopuksi hyvin ja hän sai vaihdettua pörssisähkösopimuksensa kiinteään sopimukseen.

Lue lisää: ”Eihän sitä kukaan pysty maksamaan” – Pörssi­sähköön vaihtanut Pirkko Valmari menetti yöunensa, kun talvella odotti 8 000 euron sähkölasku

Valmari asui vain omakotitalonsa alakerrassa ja piti yläkerran lämmön alhaisena ja säästi kuumaa vettä.

”Hinnat olivat aivan järkyttäviä”, Valmari sanoo. Silloin yöunet menivät, kun eläinlääkärinä työskentelevää Valmari mietti, kuinka selvitä talven sähkölaskuista.

Fortum kuitenkin tarjosi hänelle kiinteän sähkösopimuksen. Nyt talviajan päivien sähkö maksaa 8,95 senttiä kilowattitunnilta ja muun ajan energia 7,62 senttiä kilowattitunnilta. Päälle tulevat perusmaksu ja siirtomaksu.

”Minulla on nyt hyvä tilanne, ja kiinteä sähkösopimus joulukuuhun 2023 saakka”, hän huokaisee.

Valmarikin arvioi Saneron tapaan, että nyt budjettiriihessä sovitut toimet eivät riitä kaikille sähkölämmitteisissä omakotitaloissa asuville eläkeläisille, vaan heillä saattaa olla yhä tiukka paikka maksaa laskunsa.

”Kyllähän korona-aikana saatiin yrityksille tuet kohdistettua, miksi nyt ei saataisi tukia kohdistettua heille, joilla on hankalin tilanne. Ettei rahaa annettaisi heille, jotka eivät sitä tarvitse”, Valmari arvioi.

Pirkko Valmarille viime joulukuun sähkönhinnan nousu jätti tarpeen säästää sähköä, vaikka sitä kiinteään hintaan nyt kotiin virtaakin.

”Minullekin jäi säästäminen päälle. Yritin ehdottaa sähköyhtiölle, että olisiko mahdollista seurata pörssisähkön hintaa tunti tunnilta sovelluksesta, jotta voisi käyttää sähköä mahdollisimman edulliseen aikaan”, hän kertoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat