Osalle suositellaan jo kuudetta korona­rokotetta – THL laajensi rokotus­suositustaan

THL suosittaa tehosterokotusta yli 65-vuotiaille sekä osalle riskiryhmäläisistä ja voimakkaasti immuunipuutteisista. Tehosteannos tarkoittaa osalle jo kuudetta rokoteannosta.

Uuden ohjeen mukaan tehosteannoksen voi ottaa kun edellisestä rokotuksesta tai taudin sairastamisesta on kulunut vähintään kolme kuukautta.

1.9. 10:28 | Päivitetty 1.9. 15:29

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittaa uutta koronarokotuksen tehosterokotusta kaikille 65 vuotta täyttäneille, 18 vuotta täyttäneille lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluville sekä voimakkaasti immuunipuutteisille 12 vuotta täyttäneille.

Tehosteannos tarkoittaa osalle jo kuudetta rokoteannosta.

THL:n uuden ohjeen mukaan tehosteannoksen voi ottaa kun edellisestä rokotuksesta tai taudin sairastamisesta on kulunut vähintään kolme kuukautta. Aiemmin THL on ohjeistanut, että koronataudin sairastanut ja kolme rokoteannosta saanut ei tarvitse neljättä rokoteannosta, sillä sairastettu tauti vastaa yhtä rokoteannosta.

”Kyse on kohdistetusta tehosterokottamisesta, joka ylläpitää suojaa vakavaa tautia ja kuolemia vastaan sekä mahdollisesti laajentaa suojan immunologista pohjaa”, sanoo THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek tiedotteessa.

THL:n suositus perustuu Kansallisen rokotusasiatuntijaryhmän (Krar) ja THL:n yhteiseen arvioon.

THL ei kuitenkaan suosittelee ottamaan koronarokotteen tehosteannosta heti syksyllä vaan vasta influenssarokotuksen kanssa samaan aikaan. Tämä säästää terveydenhuollon resursseja.

Influenssarokotukset annetaan yleensä marras–joulukuussa.

Alle 65-vuotiaille perusterveille ei kuitenkaan suositella vieläkään lisäannoksia. THL:n mukaan heille kolme rokoteannosta antaa yhä erinomaisen suojan vakavaa tautia vastaan. Lisäksi ryhmässä on paljon koronainfektion synnyttämää suojaa.

”Tutkimustiedon mukaan perusterveillä työikäisillä aikuisilla vähintään kaksi rokoteannosta ja sairastettu tauti tai kolme rokoteannosta antavat suojan vakavaa tautia vastaan ainakin yhdeksäksi kuukaudeksi. Suoja pysyy tämän ajan lähes samalla tasolla kuin rokottamisen jälkeen. Yhdeksän kuukauden jälkeenkin suojaa on vielä merkittävästi”, Nohynek kertoo.

Myöskään sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisille ei tällä hetkellä suositella erikseen tehosteannoksia.

Tehosteannos voidaan kuitenkin antaa myös perusterveille 18 vuotta täyttäneille erityisistä syistä yksilöllisen harkinnan ja riskiarvion perusteella. Esimerkiksi tilanteesta THL antaa työkomennuksen tai matkan kohdemaan vaatimukset.

Tehosteannoksiin voidaan käyttää alkuperäisiä rokotteita tai varianttiräätälöityjä rokotteita sitten, kun niitä on saatavilla.

Euroopan lääkeviraston (Ema) päätöksiä varianttiräätälöityjen rokotevalmisteiden myyntiluvista odotetaan syyskuun alussa. THL tiedottaa myöhemmin, mitä rokotteita syksyn tehosteannoksissa käytetään ja milloin Suomeen saadaan uusia koronarokote-eriä.

THL:n mukaan kausivaihtelun myötä tapausmäärät voivat alkaa kasvaa loppusyksystä tai vuodenvaihteessa. On myös mahdollista mahdollista, että esimerkiksi omikronmuunnoksen alavariantti BA.2.75 tai jokin muu nousee valtavariantiksi. Alavariantti on tartuttava ja saattaa kiertää aiempien rokotteilla tai sairastamalla saadun taudin tuomaa suojaa.

THL seuraa koronatilannetta ja muuttaa tarvittaessa rokotussuosituksiaan. Myös lasten ja nuorten rokotussuosituksia ollaan päivittämässä.

Oikaisu 1.9.2022 klo 15.27. Korjattu juttuun, että uusi tehosterokotus tarkoittaa osalle jo kuudetta rokotetta. Jutussa luki aiemmin virheellisesti että uusi tehosterokotus olisi osalle viides koronarokote.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat