Jopa 50-vuotiaita aletaan kutsua kertaus­harjoituksiin – Eversti Jukka Nurmi paljastaa, keiden kohdalle kutsu todennäköisemmin osuu

Kertausharjoituskutsuja saivat ennen lähinnä kolmekymppiset. Nyt niitä alkaa tulla myös 40- ja 50-vuotiaille.

Kertausharjoitukseen osallistuneet reserviläiset seurasivat ammuntoja Maavoimien Northern Forest 21 -sotaharjoituksessa Rovajärvellä toukokuussa 2021.

2.9. 18:19

Noin 30 000 reserviläistä saa Puolustusvoimilta määräyksen kertausharjoituksiin, joita pidetään ensi vuonna.

Puolustusvoimat kiihdyttää lisärahoituksensa vuoksi kertausharjoituksiin osallistuvien määriä, ja se näkyy nyt myös niin, että määräyksiä satelee vanhemmillekin ikäluokille.

Harjoituksiin määrättyjen reserviläisten määrää lisättiin jo tänä vuonna 9 000:llä noin 28 000:een.

Ensi vuonna kokonaismäärä nousee noin 30 000:een, ja sillä tasolla Puolustusvoimat myös koettaa pitää määrän tulevina vuosina.

”Nyt kun määriä on lisätty, määräyksiä tulee kaikenikäisille. Aiemmin niitä saivat noin kolmekymppiset, nyt niitä voi tulla myös vanhemmille eli 40- ja 50-vuotiaille”, sanoo vapaaehtoisen maanpuolustuksen tarkastaja, eversti Jukka Nurmi.

”Volyymit kasvavat, kun harjoitutamme joukkoja laajasti. Se tarkoittaa operatiivisia joukkoja ja myös paikallisjoukkoja, joissa enemmän tehtäviä kaikenikäisille”, hän kertoo.

Lue lisää: Kertausharjoituksia aiotaan lisätä ”tuntuvasti”, harjoituksiin käskemistä ei kuitenkaan nopeuteta

Se on kuitenkin selvää, että pääosin ne 40–50-vuotiaat, jotka saavat määräyksiä, ovat aliupseereja tai upseereja, joille on tehtävä esimerkiksi esikunnissa, huollossa ja logistiikassa, ei siis taistelun ensi linjassa.

”Monesti he ovat olleet muutenkin aktiivisia reserviläisiä eli olleet vapaaehtoisissa harjoituksissa.”

On myös niitä, jotka toivoisivat saavansa määräyksen, mutta sitä ei kuulu. Nurmi kannustaa heitä osallistumaan Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen (MPK) vapaa­ehtoisille kursseille, joita on ympäri maan.

”Jos siellä on aktiivinen, voi tulla määräys kertausharjoituksiin.”

Esimerkiksi tiedustelujoukkueen johtaja voi kouluttautua MPK:n tiedustelu- ja esikuntakursseilla paikallispataljoonan esikunnan tiedustelu-upseeriksi. Tämä voi johtaa uudessa tehtävässä kertausharjoitukseen, hän neuvoo.

Kertausharjoitusmääräykset pitää lähettää kolme kuukautta etukäteen, joten jos ei vielä sellaista ole saanut, niin ainakaan loppuvuoden harjoituksiin ei enää saakaan.

Suomessa alkaa osin nyt viikonloppuna ja ensi viikolla laajemmin kuusi isoa paikallispuolustusharjoitusta, joissa harjoittelee myös tuhansia reserviläisiä.

Loppuvuonna on vielä erikseen joukko-osastojen kotiutuvien varusmiesten päättöharjoituksia eli loppusotia, joihin myös määrätään suuri määrä reserviläisiä.

Samoin Ilmavoimilla on oma iso Ruska-harjoituksensa lokakuussa, ja siihenkin osallistuu reserviläisiä.

Samalla kun kertausharjoitusten määrä alkaa toipua korona-ajasta, myös vapaa­ehtoisten koulutusten määrä nousee ennätyslukuihin. Ensi vuonna niissä harjoittelee yhtä iso määrä reserviläisiä kuin kertausharjoituksissakin, siis 30 000.

Kolmannes näistä reserviläisistä harjoittelee Puolustusvoimien johtamissa vapaaehtoisissa harjoituksissa ja kaksi kolmannesta Maanpuolustus­koulutusyhdistyksen vapaaehtoisilla, yksittäisen reserviläisen sotilaallisia valmiuksia kehittävillä kursseilla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat