JSN: Seiskan kuva Sanna Marinin takamuksesta ei rikkonut hyvää journalistista tapaa

Julkisen sanan neuvosto päätti äänin 7–6, ettei kuva pääministerin takamuksesta rikkonut Journalistin ohjeita, vaikka jutun näkökulma ja esitystapa olivat naista esineellistäviä.

7 päivää -lehti julkaisi kesäkuussa salakuvan, jossa kiinnitettiin huomio pääministeri Sanna Marinin (sd) takamukseen.

2.9. 14:11

7 päivää -lehden salakuva pääministeri Sanna Marinin (sd) takamuksesta ei rikkonut hyvää journalistista tapaa. Näin päätti Julkisen sanan neuvosto (JSN) niukasti äänin 7–6.

Päätöksessään JSN:n enemmistö katsoi, että jutun näkökulma ja esitystapa olivat naista esineellistäviä.

”Vaikutelma syntyi otsikon, tekstin ja kuvan yhdistelmästä. Journalistin ohjeiden mukaan jokaisen ihmisarvoa on kunnioitettava, ja tämä koskee myös korkeassa yhteiskunnallisessa asemassa olevia päättäjiä.”

Seiska julkaisi kesäkuun alussa kuvan kaupungilla liikkuneesta Marinista. ”Paparazzi iski: kireät trikoot myötäilivät Sanna Marinin huipputreenattua peppua – kuva!”, lehti mainosti.

Marin oli kuvattu takaapäin.

JSN totesi vapauttavassa päätöksessään, että henkilön asema ja aiemmat julkiset esiintymiset vaikuttavat arviointiin. Kuva oli otettu julkisella paikalla, ja pääministeri on aiemmin omaehtoisesti esiintynyt niin tiedotusvälineissä kuin sosiaalisessa mediassa epämuodollisissa yhteyksissä.

Neuvosto korosti erikseen, ettei se ratko tyylikysymyksiä.

”Neuvoston tehtävänä ei ole arvioida journalismin hyvän maun mukaisuutta, vaan se perustaa ratkaisunsa Journalistin ohjeiden tulkintaan. Tässä tapauksessa neuvosto katsoo, ettei pääministerin sukupuolta tuotu esiin jutussa siinä määrin asiaan­kuulumattomasti tai halventavasti, että tämän ihmisarvoa olisi loukattu.”

Kuva julkaistiin ”seiskamaisin journalistisin perustein”, lehden vastaava päätoimittaja Jari Peltomäki perusteli HS:lle sähköpostitse kesäkuussa.

”Meille kaikki julkkikset ovat samalla viivalla, oli kyse sitten pääministerin trikootyylistä, seurapiirijulkkiksen salarakkaasta tai tv-tähden avioerosta”, hän kirjoitti.

Peltomäen mielestä Marinin kuvien julkaisu ei ollut poikkeustapaus, vaan yhtä lailla lehti olisi voinut uutisoida ”vaikkapa [Alexander] Stubbin piukeista pyöräilytrikoista tai [Paavo] Lipposen lököttävästä housuntakamuksesta”.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat