Voiko sähköä alkaa jakaa paritalossa kalliimpaa hintaa maksavalle seinänaapurille? Ei voi, asiantuntija tyrmää

Suomalaiset ovat alkaneet ideoida hyvin luovia tapoja kalliiden sähkölaskujen välttämiseksi.

Nykyisessä sähkösopimustilanteessa naapureiden maksamat sähkönhinnat voivat erota toisistaan moninkertaisesti.

4.9. 18:30

Mitä naapuri oikein maksaa sähköstään, kihelmöi nyt monen mielessä.

Sähkönhinnan nopea nousu on johtanut tilanteeseen, jossa jopa kerrostalossa samanlaisissa asunnoissa asuvat ihmiset saattavat maksaa sähköenergiastaan aivan eri hintaa.

On myös mahdollista, että paritalon toisessa puolikkaassa perhe maksaa runsaasti alle kymmentä senttiä kilowattitunnilta ja toisen puolikkaan asukkaat yli 30:tä senttiä kilowattitunnilta.

Viestipalvelu Twitterissä onkin innostuttu ideoimaan hyvin luovia tapoja sähkön hinnannousun kiertämiseksi.

Ehdotuksia ovat olleet esimerkiksi sähköjohtojen asentaminen paritalossa niin, että halvemman sähkösopimuksen tehneen naapurin puolelta johdettaisiin sähköä kalliin sopimuksen tehneelle naapurille.

Lisäksi on pohdittu, voisiko oman sähkösopimuksen myydä toiselle kuluttajalle.

Energiateollisuus ry:n energiamarkkinoista vastaava johtaja Pekka Salomaa tyrmää lempeästi mutta päättäväisesti luovat ideat sähkösopimusten jakamisesta. Energiateollisuus edustaa yrityksiä, jotka tuottavat, hankkivat, siirtävät ja myyvät sähköä, kaasua, kaukolämpöä ja kaukojäähdytystä sekä tarjoavat niihin liittyviä palveluja.

Hän selittää rajoituksia niin sähköturvallisuusmääräyksillä, sähkömarkkinalainsäädännöllä kuin sopimuslainsäädännölläkin.

Ensinnäkin sähköturvallisuusmääräykset tulevat vastaan, jos sähköjohtoa alettaisiin asentaa omin päin tai itse sähköasentaja tilaten. Sähkömarkkinalainsäädännössä on määritelty, että kiinteistön rajan ylittävä sähköjohto ei ole sallittu.

Lisäksi naapurin liittäminen vaivihkaa sähkösopimukseen todennäköisesti lisäisi kulutusta niin paljon, että sopimus olisi jotakin aivan muuta kuin alun perin solmittu sähkösopimus.

”Sopimussäännöt ovat sellaiset, että jos jonkin asiakkaan kanssa on sovittu sähkötoimituksesta, toimitus koskee tätä asiakasta. Ajatellaan esimerkiksi, että 4 000 kilowattituntia vuodessa sähköä käyttävä naapuri liittäisi toisen, 7 000 kilowattituntia vuodessa kuluttavan naapurin omaan sopimukseensa, alkuperäistä sopimusta rikotaan silloin aika rajusti”, Salomaa sanoo.

Hän toteaa, että myös asunto-osakeyhtiössä varmasti kiinnostuttaisiin nopeasti naapureiden välisistä sähkönjakodiileistä.

”Naapurin voi toki kutsua kylään lataamaan kännykkäänsä, mutta kyllä piuhojen asentamisessa tulee raja vastaan”, Salomaa toteaa.

Entä sitten idea siitä, että yrittäisi siirtää oman edullisen sähkösopimuksen toisen nimiin? Tai myydä sopimuksensa toiselle?

”Sopimus on tehty tietyillä ehdoilla tietyn asiakkaan kanssa”, Salomaa sanoo.

Joillakin sähköyhtiöillä on kuitenkin ollut määräaikaisissa sopimuksissaan mahdollisuus ottaa vanha sopimus muuttaessaan mukaansa, jos uusi asunto on hyvin samantyyppinen kuin edellinen.

”Vaikka toimitusosoitteen voi joskus vaihtaa, asiakasta ei kuitenkaan voi”, Salomaa sanoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat