Pohjois-Ruotsin hammas­hoito ajautui kriisiin, ja se näkyy myös Suomen puolella – ”Meillä on joka päivä ruotsalaisia asiakkaita”

Henkilöstöpula ruuhkautti Ruotsin pohjoisten kuntien hammashoidon. Torniolaisella klinikalla ruotsalaisia asiakkaita on nyt päivittäin.

Pohjois-Ruotsissa on nyt vaikeaa saada varattua aikaa hammashoitoon, joten potilaita on ohjattu varaamaan aika Suomen puolelta. Kuvituskuva.

5.9. 15:00

Useat ruotsalaiset tulevat nyt hammaslääkäriin Suomeen, sillä Pohjois-Ruotsin hammashoito on kriisissä. Asiasta kertoi sunnuntaina ruotsalaislehti Dagens Nyheter.

Lehden mukaan esimerkiksi Norrbottenin läänissä sijaitsevan Kalixin kunnan julkisen hammashoidon ajanvarauksessa on kehotettu kokeilemaan ajan varaamista Suomen puolelta.

”Emme ota vastaan uusia potilaita. Voit kokeilla [hoidon varaamista] Suomesta”, oli Dagens Nyheterin toimittajalle vastattu puhelimessa.

Ruotsalaislehti uutisoi jo heinäkuussa, että neljässä pohjoisimmassa Ruotsin läänissä julkista hammashoitoa jonotti tuolloin 140 000 täysi-ikäistä. Suurin syy tilanteeseen on lehden mukaan henkilöstöpula.

Ruotsalaisten asiakkaiden määrä on lisääntynyt Suomen puolella noin vuoden verran, sanoo Kemin ja Tornion Oral Hammaslääkäreiden asemavastaava Sari Kangas.

Kangas arvioi, että Tornion toimipisteen asiakasmäärä on tilanteen takia lisääntynyt 5–10 prosentilla.

”Määrät vaihtelevat tietysti päivittäin, mutta ruotsalaisia asiakkaita on meillä joka päivä.”

Asiakkaita tulee Kankaan mukaan koko Pohjois-Ruotsin alueelta. He ovat voineet odottaa hoitoon pääsyä Ruotsin puolella vuodenkin verran.

Pohjois-Ruotsi vetää hammaslääkäreitä huonosti, Kangas sanoo. Pohjois-Suomessa tilanne on huomattavasti parempi.

”Asiakkaat ovat kertoneet, että heitä on kehotettu menemään Tukholmaan hoitoon. Se tuntuu pitkältä matkalta, joten he ovat sen sijaan hakeutuneet meille.”

Ruotsalaisia tulee Suomen puolelle nyt kaikenlaisiin hammashoitoihin, Kangas sanoo.

”Heitä tulee meille yleis- ja erikoishoitoihin. Aluksi voi tietysti olla lohkeama tai särky, mutta kyllä hakeudutaan ihan kokonaisvaltaiseen hoitoon.”

Ruotsalaiset voivat saada Ruotsin vakuutuskassasta hammashoidon tukea EU/ETA-maissa tehtäviin hammashoitoihin. Dagens Nyheterin mukaan tukea ulkomailla tehtäviin hammashoitoihin haetaan nyt selvästi aiempaa enemmän.

”Moni asiakas on kertonut, että harmittaa, kun maksaa veroja Ruotsiin mutta ei saa palveluja Ruotsin puolelta”, Kangas sanoo.

Kasvaneista asiakasmääristä on Kankaan mukaan toistaiseksi selvitty hyvin.

”Asiakkaat ovat olleet tyytyväisiä, että hoitoon pääsee kuitenkin näin lähellä. Meillä Pohjois-Suomessa ja Pohjois-Ruotsissa muutama sata kilometriäkin on lähellä.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat