Kunnan­johtajaksi valittu ei aloittanut työtään, ja kunta katsoi sopimuksen rauenneeksi – Nyt oikeus antoi päätöksensä sekavassa vyyhdessä

Ruokolahden kunnanjohtajuuteen liittynyt riita alkoi kaksi vuotta sitten. Päätös kunnanjohtajan erottamisesta jäi nyt hallinto-oikeuden päätöksellä voimaan.

Hallinto-oikeus kumosi valitukset koskien Anu Sepposen irtisanomista Ruokolahden kunnanjohtajan tehtävistä. Sepponen kuvattiin marraskuussa 2021 Rautalammilla, jonka kunnanjohtaja hän on työskennellyt vuodesta 2017.

5.9. 15:30 | Päivitetty 5.9. 15:58

Itä-Suomen hallinto-oikeus on hylännyt Ruokolahden kunnanjohtajaksi valitun Anu Sepposen erottamisesta tehdyt valitukset.

Hallinto-oikeuden mukaan Ruokolahden kunnanvaltuusto ei tehnyt päätöstä kunnanjohtajan irtisanomisesta virheellisessä järjestyksessä eikä päätös ollut muutoinkaan lainvastainen. Siten päätös kunnanjohtajan erottamiseksi jää voimaan.

Hallinto-oikeuden päätöksestä voi vielä hakea valituslupaa korkeimmasta hallinto-oikeudesta.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Yle.

Hallinto-oikeuden ratkaisu on jo toinen päätös kaksi vuotta kestäneessä sekavassa ja riitaisassa vyyhdessä, joka koskee Ruokolahden kunnanjohtajuutta. Ruokolahti on vajaan 5 000 asukkaan kunta Etelä-Karjalassa.

Rautalammin kunnanjohtajana työskennellyt Sepponen valittiin Ruokolahden kunnanjohtajaksi elokuussa 2020.

Sepponen ei kuitenkaan aloittanut työtään Ruokolahdella, sillä hän ja kunta ajautuivat riitaan johtajasopimuksesta. Parin kuukauden kuluttua kunta katsoi työsopimuksen rauenneen.

Sepponen valitti päätöksestä, ja kesäkuussa 2021 Itä-Suomen hallinto-oikeus määräsi raukeamispäätöksen kumottavaksi lainvastaisena.

Kunnan ja Sepposen erimielisyydet jatkuivat. Kunnan viranhoitomääräyksen mukaan hänen olisi pitänyt aloittaa lokakuun alussa 2021. Sepponen ei kuitenkaan aloittanut työssään johtajasopimuksen erimielisyyteen vedoten. Marraskuussa 2021 Ruokolahden kunnanvaltuusto irtisanoi hänet.

Sepponen ja kolme kunnanvaltuutettua valitti irtisanomisesta hallinto-oikeuteen.

Nyt Itä-Suomen hallinto-oikeus on hylännyt nämä valitukset. Hallinto-oikeus perusteli ratkaisua sillä, ettei Sepponen aloittanut työtään viranhoitomääräyksen ajankohtana ja ilmoitti, ettei aloita työtä valtuuston johtajasopimuksen ehdoilla.

Hallinto-oikeus otti päätöksessään huomioon myös sen, ettei Sepponen irtisanoutunut Rautalammin kunnanjohtajan virasta eikä hakenut Ruokolahden kunnalta lain edellyttämää sivutoimilupaa. Hallinto-oikeus totesi, että kunta on ollut ilman kunnanjohtajaa, mikä on aiheuttanut kunnan johdossa ja hallinnossa ylimääräisiä haasteita ja työtä.

Ratkaisun mukaan Ruokolahden kunnanvaltuuston päätös ei ole syntynyt virheellisessä järjestyksessä eikä ollut lainvastainen. Hallinto-oikeuden mukaan kunnanjohtajan virkasuhteen purkamiselle on ollut erittäin painava syy.

Sepponen jatkaa työssään Rautalammin kunnanjohtajana, jossa hän on ollut vuodesta 2017.

Ruokolahden kunnanjohtajana aloitti elokuussa Jukka-Pekka Bergman. Virka on määräaikainen siihen saakka, kunnes hallinto-oikeuden ja valtuuston päätökset ovat lainvoimaisia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat