Teboilin huoltoasemat vaihtavat nyt yksi kerrallaan väriä – Osa yrittäjistä ei pääse eroon asemastaan, vaikka haluaisi

Usko tulevaisuuteen on koetuksella, sanoo Teboil-kauppiaiden puheenjohtaja. Osa Teboil-kauppiaista on jo vaihtanut leiriä.

Suljettu Teboil-asema Kirkkonummella kesäkuussa. Polttoainetta voi yhä ostaa automaateista.

10.9. 9:10

Muutama Teboil-kauppias on vaihtanut leiriä kesän ja alkusyksyn aikana, koska bisnes boikotoidun venäläismerkin väreissä on ollut raskasta.

Kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan, Suomessa alkoi voimakas Teboil-boikotti, joka keräsi taakseen suuren määrän yksityisiä, yhteisöjä ja yrityksiä.

Teboilin omistaa venäläinen öljy-yhtiö Lukoil, joka pian sodan alkuvaiheissa asettui toivomaan sodan loppumista. Sillä ei ollut vaikutusta boikottihaluun.

Jotkut Teboil-kauppiaat saivat tarpeekseen ja lopettivat yhteistyön Lukoilin kanssa.

Ainakin nämä huoltoasemat ovat vastikään vaihtaneet väriä kotimaiseen: Lahden Saksalan Teboil on nykyään ST1-asema, Tohmajärven Teboilista tuli SEO, Samoin Sysmän Teboilista tulee SEO, Äkäslompolossa Jounin Kaupan pihalla toiminut Teboil-kylmäasema on nykyään Neste-kylmäasema.

Kirkkonummen Teboil-asema puolestaan on suljettu, mutta polttoainetta voi yhä ostaa. Myös Sammonkadun Teboil Tampereella lopetti keväällä. Espoon Niittykummun Teboil kertoi lopettamisaikeistaan jo ennen sotaa.

Nyt Teboil hakee kauppiaita ja yrittäjiä 17 paikkakunnalle. Asemia on avoinna 85, lisäksi Teboililla on 426 kylmäasemaa.

Kauppiaita tilanne harmittaa.

”Kauppiaat kokevat, että me olemme saaneet ansaitsematonta negatiivista huomiota. Teboil-kauppiaat ovat kuitenkin aivan tavallisia suomalaisia yksityisyrittäjiä, jotka pyörittävät bisnestä ja hankkivat oman ja työntekijöidensä toimeentulon kuten missä tahansa pk-yrityksessä”, sanoo Teboil-kauppiaat ry:n puheenjohtaja Pekka Haapalainen. Hän on Itäväylän Teboilin kauppias Helsingissä.

Lue lisää: Voimistuva boikotti voi johtaa Teboilin vetäytymiseen Suomesta, mutta asemien myyminen kilpailijoille voi olla liki mahdotonta

Hän muistuttaa, että useimmilla Teboil-asemilla kauppiaan liiketoiminta perustuu ravintola-, kahvila-, autonpesu- ja myymälätuotteiden myyntiin. Polttoainemyynti on öljy-yhtiön liiketoimintaa.

Keväällä alkoi Haapalaisen mukaan tulla myös positiivista palautetta asiakkailta, jotka halusivat osoittaa tukeansa kauppiasyrittäjille ja heidän työntekijöilleen.

”Ymmärrys siitä, ettei Teboil-yrittäjillä ole mitään tekemistä öljy-yhtiön omistussuhteista johtuvien ongelmien kanssa, alkoi onneksi levitä asiakaskunnassa.”

Jos Teboil-kauppias itse omistaa kiinteistönsä, Teboilin väreistä luopuminen on mahdollista riippuen kauppiaan ja öljy-yhtiön sopimuksesta. Kauppiailta, jotka ovat vuokralla Teboilin kiinteistöissä, ei leirin vaihtaminen onnistu, Haapalainen sanoo.

”Voimistuva boikotti voisi ehkä teoriassa johtaa Teboilin vetäytymiseen Suomesta, mutta asemien myyminen ainakaan kilpailijoille saattaisi olla liki mahdotonta.”

Teboil-kauppiaiden näkymiä sumentaa nyt moni seikka.

”Takana on pari muutenkin aivan poikkeuksellisen vaikeaa vuotta. Ensin oli korona ja sitten tuli Venäjän hyökkäys, jonka me kaikki ehdottomasti tuomitsemme”, Haapalainen sanoo.

”Nyt tulee vielä kova inflaatio ja energiakriisi, joten olemme kyllä vaikeassa tilanteessa ja usko tulevaisuuteen on koetuksella

Lapinlahden Teboililla Pohjois-Savossa oli hiljaista maaliskuussa, kun Venäjän hyökkäys ja boikotti olivat juuri alkaneet.

Lokakuu tuo vielä uuden huolen, sillä 9. lokakuuta voimaan tulee EU:n pakoteasetus, joka määrää, etteivät esimerkiksi kunnat ja valtio saa enää hankkia mitään yrityksiltä, jotka ovat yli 50-prosenttisesti venäläisessä omistuksessa. Se iskee nimenomaan venäläisomisteiseen Teboilin.

Esimerkiksi yhteishankintayhtiö Hansel keskeyttää kaikki hankintansa Teboililta 10. lokakuuta. Niinpä Poliisihallitus päätti vastikään, ettei poliisi enää tankkaa Teboil-asemilla 9. lokakuuta jälkeen.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat