Poliisi pysäytti rap-artisti Mustan Barbaarin äidin ja siskon kadulla – Oikeuden mukaan kyse oli etnisestä profiloinnista

Poliisi sanoi epäilleensä rap-artisti Mustan Barbaarin sukulaisnaisia katuprostituutiosta, mutta korkeimman hallinto-oikeuden mukaan naiset pysäytettiin vain heidän oletetun etnisen taustansa vuoksi.

Poliisi tarkasti kahden tummaihoisen naisen henkilöllisyyden Helsingin keskustassa. Korkeimman hallinto-oikeuden mukaan poliisin toiminta oli lainvastaista.

8.9. 10:13 | Päivitetty 8.9. 10:49

Helsingin poliisilaitos syyllistyi laissa kiellettyyn syrjintään, kun siviilipukuiset poliisit pysäyttivät kaksi tummaihoista naista katuprostituution valvonnan yhteydessä. Kyse oli syrjivästä etnisestä profiloinnista, päätti korkein hallinto-oikeus (KHO) torstaina antamassaan päätöksessä.

KHO:n vuosikirjapäätöksen mukaan poliisien toimet eivät olleet oikeasuhtainen keino, sillä heillä ei ollut muuta kuin ihonväriin perustuva syy epäillä naisia prostituutiosta.

Ulkomaalaisvalvontaa tehneet poliisit pysäyttivät kaksi naista Helsingin keskustassa aamuyöllä heinäkuussa 2016. Naiset olivat rap-artisti Mustan Barbaarin eli James Nikanderin äiti ja sisko. Asiasta nousi kohu, kun Nikander nosti asian esille julkisuudessa.

Naiset kertoivat olleensa viettämässä iltaa miespuolisen ystävänsä kanssa ravintolassa, ja he erosivat miehestä kadulla.

Poliisi perusteli pysäytystä muun muassa saamallaan vihjetiedolla. Siviilipukuiset poliisit olivat nähneet ”valkoihoisen, pitkän miehen keskustelevan kahden tummaihoisen naisen kanssa”.

Partio jäi seuraamaan tilannetta, ja kun mies oli poistunut, poliisit tarkastivat naisten henkilöllisyystodistukset.

Yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunta katsoi joulukuussa 2018, että kyse oli kielletystä syrjinnästä. Se kielsi Helsingin poliisia uusimasta syrjivää menettelyä ja asetti kiellon tehosteeksi 10 000 euron uhkasakon.

Helsingin hallinto-oikeus kumosi päätöksen, mutta nyt KHO asettui asiassa samalle kannalle kuin yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakunta. Sen päätös uhkasakkoineen saatettiin voimaan.

KHO totesi, että tilanteessa oli syntynyt syrjintäolettama, joten poliisilaitoksella oli velvollisuus osoittaa, ettei kyse ollut syrjinnästä.

Poliisilaitoksen mukaan partion huomio kiinnittyi nimenomaan siihen, että valkoihoinen mies keskusteli kadulla kahden tummaihoisen naisen kanssa. Poliisin mukaan katuprostituoidut ovat pääasiassa ulkomaalaisia ja erityisesti afrikkalaistaustaisia.

KHO:n mukaan naisten ihonvärillä ja oletetulla etnisellä alkuperällä oli siten merkitystä poliisin valvontatoimien kohdentamisessa. Tämän takia syntyi olettama siitä, että naisia kohdeltiin epäsuotuisammin kuin mitä suomalaisiksi oletettuja henkilöitä olisi kohdeltu vastaavassa tilanteessa.

Poliisin toimilla oli KHO:n mukaan sinänsä hyväksyttävä tavoite, sillä yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitäminen muun muassa ulkomaalaisvalvonnalla ja katuprostituutiota valvomalla kuuluu poliisin lakisääteisiin tehtäviin.

Pysäytys ei kuitenkaan ollut oikeasuhtainen tavoitteeseen nähden, KHO totesi.

Ulkomaalaislaissa on erikseen etnistä profilointia koskeva kielto. Valvonta ei saa perustua pelkästään tai ratkaisevassa määrin henkilön todelliseen tai oletettuun etniseen alkuperään.

KHO viittasi myös kansainvälisiin sopimuksiin sekä Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen ja YK:n ihmisoikeuskomitean päätöksiin.

KHO totesi, että tapahtumat sijoittuivat Helsingin keskustassa alueelle, jossa poliisin tiedon mukaan esiintyy katuprostituutiota. Yö on myös tavanomainen ajankohta prostituutiolle. Tyypillistä katuprostituutiolle on, että myyjät ovat erityisesti afrikkalaistaustaisia naisia ja ostajat valkoihoisia miehiä.

Poliisi oli myös saanut vihjetiedon alueen katuprostituutiosta, mutta vihjetiedon sisällöstä ei oikeudenkäynnissä saatu tarkempaa selvitystä.

Poliisi oli tässä tapauksessa pysäyttänyt naiset heti, kun heidän seurassaan ollut mies oli poistunut taksilla.

”Poliisi ei ole kuitenkaan tuonut esille, että muutoksenhakijoiden toiminnassa tai käyttäytymisessä olisi havaittu muita katuprostituution harjoittamiseen liittyviä piirteitä kuin se, että he olivat keskustelleet kadulla valkoihoisen miehen seurassa yöaikaan alueella, jolla tiedetysti esiintyy katuprostituutiota erityisesti tummaihoisten naisten harjoittamana ja jolla saadun vihjetiedon perusteella harjoitettiin katuprostituutiota myös kyseisenä tapahtuma-ajankohtana”, KHO huomautti.

KHO painotti, että öiseen aikaan alueella liikkuu paljon muitakin ihmisiä kuin seksin myyjiä ja ostajia. Miehen poistuttua paikalta poliisi ei siten ole voinut päätellä, että tilanne olisi liittynyt seksin myymiseen.

Poliisi ei myöskään selvittänyt, että sille tullut vihje olisi liittynyt naisiin muuten kuin ihonvärin perusteella. Kun potentiaaliseksi asiakaskontaktiksi tulkittu mies oli poistunut paikalta, katuprostituutioepäily oli osoittautunut aiheettomaksi.

Poliisi ei siten pystynyt osoittamaan, että naisten pysäyttäminen olisi johtunut muusta kuin heidän oletetusta etnisestä alkuperästä. Siten poliisi ei pystynyt kumoamaan syrjintäolettamaa.

KHO:n päätös syntyi äänin 4–1. Yksi oikeusneuvoksista olisi jättänyt hallinto-oikeuden päätöksen voimaan.

Lue lisää: Hallinto-oikeus kumosi Helsingin poliisin saaman uhkasakon: oikeuden mukaan kahden tummaihoisen naisen pysäyttäminen ei ollut etnistä profilointia

Lue lisää: Musta Barbaari: Poliisi nöyryytti sukulaisiani julkisesti

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat