K-kauppias Harri Minkkinen lopetti kylmien juomien myymisen

Kauppias Harri Minkkinen päätti vetää töpselin irti panimotuotteiden juomakaapista. Ennen lopullista päätöstä hän kysyi ihmisten mielipidettä asiaan Facebookissa: lopputulos oli selvä murskaluvuin 528–3.

Nämä juomahyllyt eivät sähkönsäästösyistä kylmene ennen kuin sähkön hinta on järkevällä tasolla.

8.9. 15:13 | Päivitetty 9.9. 14:22

K-Supermarket Kotikenttä Jyväskylässä päätti energiansäästö­hengessä vetää kylmennyksen pois panimotuotteiden juomakaapeista.

”Jos valtiovalta sanoo, että säästäkää sähköä, niin mehän teemme työtä pyydettyä”, sanoo kauppias Harri Minkkinen.

Minkkinen kertoo, että idea oli kytenyt hänen mielessään jo pidemmän aikaa.

”Hieman olimme jo säätäneet osaa kaapeista lämpimämmälle. Ja onhan meillä aina kaapit yön pois päältä.”

Kauppakonserni Keskolta saapui elokuun lopulla energiansäästö­vinkkejä, joissa suositeltiin muun muassa panimokaappien lämpötilojen nostamista noin 3–4 asteesta 10–12 asteeseen. Minkkinen päätti viedä energian säästämisen vielä hieman pidemmälle.

”Mietin, että koska kesä on ohi ja panimotuotteita ei enää samalla tavalla osteta suoraan kulutukseen, niin miksei sitä vetäisi kokonaan töpseleitä pois. Se yksinkertaisesti kuulosti korvieni välissä viisaalta ajatukselta. Mutta kuten yleensäkin tällaisessa on tapanani kysyä suoraan asiakkaiden mielipidettä, joten niin tein.”

Minkkinen julkaisi siis kaupan Facebook-tilillä äänestyksen. Vuorokauden kestäneen äänestyksen ideana oli, että jokaisella on mahdollisuus ilmaista emojilla mielipiteensä asiaan. Ja ihmisethän ilmaisivat – reaktioita tuli yli 500.

”Se yllätti, yleensä kauppojen julkaisuihin reagoidaan kohtuu nihkeästi.”

Äänestyksen lopputulos oli selvä: 528 halusi sähköt pois kaapista. Kolme ihmistä äänesti lämpimiä juomia vastaan.

Kaupassa on yhteensä 15 juomakaappia, osa ovellisia kaappeja ja osa avokaappeja. Minkkisen laskelmien mukaan kaupan sähkö on normaalitilanteessa maksanut vuodessa noin 50 000–60 000 euroa.

Tulevana talvena lasku tulisi olemaan huomattavasti suurempi. Nyt Minkkinen onkin päättänyt, että kaapit pysyvät lämpiminä siihen asti, kunnes sähkön hinta on järkevällä tasolla.

Asiakkailta tullut palaute on Minkkisen mukaan on ollut lähes pelkästään hyvää.

”Nykypäivän valveutuneet ihmiset ajattelevat tällaista vain positiivisena asiana. Tosin kyllä muutama nuori pahoitti mielensä, kun Coca-Cola ei ollut kylmää. Mutta silti he ostivat juomat, eli ei tämä ole vaikuttanut myyntiinkään negatiivisesti.”

Oikaisu 8.9. kello 15.58: Toisin kuin uutisessa aiemmin virheellisesti kerrottiin, Keskon energiansäästövinkeissä suositeltiin muun muassa panimokaappien lämpötilojen nostamista noin 3–4 asteesta 10–12 asteeseen, eikä laskemista.

Oikaisu 9.9. kello 14.21. Uutisessa kerrottiin aiemmin virheellisesti, että juomakaappien sähkö maksaisi normaalitilanteessa vuodessa noin 50 000–60 000 euroa. Kyseessä on koko kaupan sähkönkulutus.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat