Kaikkonen vahvistaa: Suomi on lähettänyt Ukrainaan myös raskasta aseistusta

Suomi varautuu uusiin aseapulähetyksiin ja mahdollisesti lisää ukrainalaisten sotilaskoulutusta.

Ramsteinin lentotukikohdassa Saksassa pidettiin torstaina jo viides aseavun koordinaatiokokous. Mukana olivat muun muassa Saksan puolustusministeri Christine Lambrecht, Yhdysvaltain asevoimien komentaja Mark Milley, Yhdysvaltain puolustusministeri Lloyd Austin ja Ukrainan puolustusministeri Oleksi Reznikov.

8.9. 17:21

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk) vahvistaa, että Suomi on lähettänyt Ukrainaan myös raskaita aseita ja niihin ammuksia, mutta ei tarkentanut asiaa enempää.

Hän osallistui torstaina koordinointikokoukseen Ramsteinin lentotukikohdassa Saksassa samoin kuin Puolustusvoimain komentaja Timo Kivinen.

Niin sanottu Ukraine Defense Contact Group on yli 40 maan ryhmä, joka Yhdysvaltain johdolla koordinoi aseavun toimittamista Ukrainaan. Tämä oli sen viides kokous.

Suomi on lähettänyt jo kahdeksan puolustustarvikepakettia Ukrainaan. Kaikkonen uskoo, että lähetykset myös jatkuvat, sillä Ukraina tarvitsee hänen mukaansa edelleen aseita.

Suomi, toisin kuin muut vertaisensa, on pitänyt lähes täysin salassa aselähetystensä sisällön, mutta nyt siis saatiin varmuus, että Suomesta on lähtenyt raskastakin kalustoa.

Lue lisää: Suomi ei kerro, mitä ase­apua se vie Ukrainaan – Tämän verran taistelu­kentiltä on tihkunut tietoja suomalais­aseista

”Näyttää siltä, ettei sota ole nopeasti loppumassa. Pitää varautua, että se voi kestää pitkäänkin”, Kaikkonen sanoi torstaina iltapäivällä.

Hän sanoo, että jokaisella aseapua lähettävällä maalla on myös huoli siitä, ettei oma puolustus kärsi. Kokouksessa hänen mukaansa pohdittiin samalla lisäyksiä kunkin maan puolustustarviketeollisuuteen.

”Suomi ei ole pakettejaan julkistanut, mutta minä sitä hieman avasin yleisellä tasolla. Kahdeksan pakettia on tehty ja todennäköisesti tulemme niitä vielä jatkamaan”, Kaikkonen sanoo.

Suomi jo osallistuu ukrainalaisten sotilaiden kouluttamiseen Britanniassa, mutta EU on suunnitellut myös oman koulutusoperaationsa aloittamista, mahdollisesti joissakin Ukrainan naapurimaissa.

Lue lisää: Ukrainalaisia sotilaita Suomeen harjoittelemaan? Puolustusministeri Kaikkonen ei tyrmää ajatusta

Kaikkonen sanoo, että Suomen osa tässä tehtävässä ratkeaa, kunhan hanke pyörähtää eteenpäin, mutta mitään periaatteellisia esteitä sille ei ole. Joka tapauksessa Suomi hänen mukaansa tarkastelee eri tapoja, joilla se voi edelleen tukea Ukrainaa.

Ukrainan puolustusministeri Oleksi Reznikov antoi kokouksessa tilannekatsauksen viime päivien taisteluista, joissa Ukraina on ollut niskan päällä. Hän myös kertoi Kaikkosen mukaan, että lännen aseapu pelastaa nyt ukrainalaisten elämiä.

”Siellä Ukraina on nyt laittanut kovan kovaa vasten”, kuvaili Kaikkonen taisteluita.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat