Isoja putki­urakoita tekevät yritykset laittoivat uusille tulijoille kappuloita rattaisiin – Nyt yhtiöille esitetään miljoona­sakkoja kilpailun rajoittamisesta

Kilpailu- ja kuluttajavirasto katsoo, että yritysten tavoitteena oli pitää muovisten LVI-infraputkituotteiden tuotteiden markkinat niiden hallinnassa. Yritykset vaikeuttivat yhteistyön ulkopuolella olevien yritysten toimintaa.

KKV tutki nyt LVI-infraputkibisnestä.

8.9. 14:47 | Päivitetty 8.9. 15:30

Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) esittää yhteensä 44 miljoonan euron seuraamusmaksuja kuudelle yhtiölle kielletystä yhteistyöstä muovisten LVI-infraputkituotteiden markkinoilla vuosina 2009–2016.

KKV katsoo, että yritysten tavoitteena oli pitää tuotteiden markkinat niiden hallinnassa. Yritykset ohjasivat sen vuoksi yhteistyössä tuotteiden kauppaa toisilleen ja vaikeuttivat yhteistyön ulkopuolella olevien yritysten toimintaa.

Seuraamusmaksuista päättää markkinaoikeus.

KKV:n mukaan Suomen suurimmat tuotteiden valmistajat Uponor Infra ja Pipelife sekä suurimmat tukkumyyjät Ahlsell, Onninen ja Dahl pyrkivät yhteistyössä kilpailunvastaisesti ylläpitämään omia markkina-asemiaan ja hillitsemään alan hintakilpailua.

”Yritykset rajoittivat yhteisymmärryksessä valmistajien suoraa kaupankäyntiä asiakkaiden kanssa ja ohjasivat valmistajien tuotteiden jakelua ja myyntiä tukkuihin. Tukut pidättäytyivät myös ottamasta valikoimiinsa merkittäviä määriä kilpailevia tuotteita”, KKV kertoo tiedotteessaan.

”Lisäksi yritykset pyrkivät yhteisesti estämään ja vaikeuttamaan yhteistyön ulkopuolisten yritysten toimintaa rajoittaakseen kilpailupainetta sekä vaikeuttamaan ulkomaisten toimijoiden tuloa Suomen markkinoille.”

Näitä tuotteita tarvitaan erilaisissa putkistoissa ja viemärijärjestelmissä suurissa rakennusprojekteissa. Merkittävimpiä asiakkaita ovat valtio, kunnat, vesilaitokset ja suuret rakennusliikkeet.

Yhteistyöhön osallistuneet yritykset ovat markkinajohtajia, joiden markkinaosuus oli KKV:n mukaan rikkomusaikaan sekä tukku- että valmistajaportaalla noin 70 prosenttia.

”Yritysten lainvastainen yhteistyö on pehmittänyt kilpailua ja vaikeuttanut kilpailevien yritysten toimintaa. Yritysten pitää tehdä itsenäisesti liiketoimintapäätöksensä ja näin tässä ei ole toimittu. Yhteistyö on ollut haitallista asiakkaille kilpailun vähenemisen vuoksi”, KKV:n ylijohtaja Timo Mattila toteaa tiedotteessa.

KKV:n keräämän näytön perusteella kuvio toimi näin: Valmistajat pidättäytyivät pääsääntöisesti suorasta kaupankäynnistä asiakkaiden kanssa ja ohjasivat yhteistyössä myyntiä tukkuihin, vaikka asiakkaat toivoivat mahdollisuutta käydä kauppaa myös suoraan valmistajien kanssa. Näin hintataso tyypillisesti olisi tukkukauppaa matalampi.

Vastineeksi tukkumyynnin osuuden kasvattamisesta tukut antoivat valmistajille suojatun aseman valikoimissaan ottamalla myyntiin vain sen verran kilpailevien valmistajien tuotteita, ettei niiden määrä horjuttanut yhteistyötä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat