HS nimesi selvityshenkilön tutkimaan mahdollisia vaikutusyrityksiä

Suomen tietotoimiston entinen toimitusjohtaja Kimmo Pietinen selvittää syksyn aikana, onko Helsingin Sanomien toimitustyö altistunut ulkopuolisille vaikutusyrityksille. Pyrkimyksenä on hakea varmuutta sille, ettei lähdesuoja pääse HS-toimituksessa missään olossa vaarantumaan.

8.9. 14:07

Helsingin Sanomat on nimennyt ulkopuolisen selvityshenkilön tutkimaan väitteitä, jotka liittyvät lehden riippumattomuuden vaarantumiseen. Selvitystyöhön ryhdyttiin sen jälkeen, kun Viestikoekeskus-uutisointia koskevassa tutkinnassa ilmeni, että toimituksen hallussa olevaa luottamuksellista aineistoa olisi päätynyt puoli vuotta ennen jutun julkaisua Puolustusvoimien tietoon.

Loppuvuoden ajan selvitystyötä tekee Kimmo Pietinen, joka siirtyi vastikään eläkkeelle Suomen tietotoimiston (STT) toimitusjohtajan tehtävästä. Ennen STT:hen siirtymistään Pietinen teki pitkän uran Helsingin Sanomissa, viimeksi toimituspäällikkönä.

”Esitutkinnan myötä tuli julki tietoja, jotka on syytä ottaa vakavasti. Kyse on paitsi luottamuksesta lehden riippumattomuuteen myös lähdesuojan turvaamisesta kaikissa oloissa”, toteaa HS:n vastaava päätoimittaja Kaius Niemi.

Niemi korostaa, että lehden velvollisuus on selvittää, ettei se vahingossakaan altistu vaikutusyrityksille tai riippumattomuuden kannalta kyseenalaisille tilanteille. Lisäksi selvityksen odotetaan tuovan valoa, mitä on jatkossa tehtävä tällaisten tilanteiden torjumiseksi.

Elokuun lopulla julkisiksi tulleiden esitutkintapöytäkirjojen mukaan HS:n toimittaja Laura Halminen olisi keväällä 2017 paljastanut toimituksen tietämättä tietoja ja materiaalia tekeillä olevasta juttuhankkeesta Puolustusvoimissa työskennelleelle upseerille.

Nyt käynnistetyn selvityksen tavoitteena on Niemen mukaan varmistaa, että luottamus HS:n riippumattomuuteen säilyy vahvana. Lisäksi pyritään takaamaan se, että lähdesuoja on kaikissa oloissa turvattu.

”Kun kansalainen ottaa meihin yhteyttä kertoakseen havainnoistaan, hänellä on oltava varmuus siitä, että kanssakäyminen on luottamuksellista”, Niemi muistuttaa.

Viestikoekeskus-uutisointia koskeva oikeudenkäynti käynnistyi elokuussa Helsingin käräjäoikeudessa. Syyttäjät vaativat HS:n toimittajille vähintään puolentoista vuoden ehdollista vankeusrangaistusta. Toimittajia syytetään turvallisuussalaisuuden paljastamisesta ja turvallisuussalaisuuden paljastamisen yrityksestä. Toimittajat kiistävät syyllistyneensä rikoksiin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat