Kuninkaallisia juhlia selostanut Marjukka Havumäki uskoo, että kuningattaren kuolemalla voi olla iso vaikutus monarkioihin

”Hän piti kansakuntaa koossa brexitin ja koronan aikanakin.”

Toimittaja Marjukka Havumäki kuvassa, joka otettiin hänen 60-vuotishaastatteluunsa keväällä 2021.

8.9. 21:48

Ylen tv-uutisiten kokenut toimittaja Marjukka Havumäki on parhaillaan lomalla Inarissa. Uutinen kuningatar Elisabetin kuolemasta tavoitti hänet autossa matkalla takaisin majapaikkaan.

”Olin juuri palaamassa Saariselän kappelista konsertista, jossa oli hengellisiä lauluja ja näin kännykästä, että kuningatar on kuollut”, Havumäki sanoo.

Havumäki tunnetaan Suomessa jonkinlaisena hovireportterina, joka on muun muassa selostanut monet kuninkaalliset juhlat vuosien varrella. Hän pitää selvänä, että edessä on uusi aika eikä kukaan vielä voi tietää, mitä kaikkia seurauksia kuningattaren kuolemalla vielä voikaan olla.

”En ollut tietenkään yllättynyt. Hälytyskellot alkoivat soida viimeistään viime kesäkuussa, kun kuningatar ei osallistunut perinteiseen Trooping the colour -syntymäpäiväparaatiin, jota kuningatar ei ole koskaan jättänyt väliin”, Havumäki sanoo.

”Siinä oli vahvat ennusmerkit.”

Hän arvelee, että kuningattarelta katosi tärkeä tuki ja turva, kun hänen miehensä Philip kuoli. Sen jälkeen kuningatar jäi hyvin yksin, Havumäki arvelee.

Hän myös muistuttaa, että kuningattaren kuolema voi olla vielä paljon arveltua isompikin tapahtuma.

”Nyt voidaan alkaa monin paikoin pohtia, mikä on monarkian tulevaisuus ylipäänsä. Sellainen voi heijastua muihinkin monarkioihin.”

Hän pitää kuningatarta tärkeänä hahmona, joka seisoi vahvana samalla kun Britannia koki viime aikoina esimerkiksi brexitin ja koronan. Tässä kuohunnassa hän piti kansakuntaa koossa.

Kiinnostavaa on Havumäen mukaan myös nähdä, miten prinssi Charles ottaa nyt vastaan kuninkaan tehtävät. Havumäki huomioi, että hän astuu tehtävään, johon häntä on kasvatettu koko ikänsä vasta nyt, kun hän kohta täyttää 74 vuotta.

”Ehdottomasti hän sen ottaa vastaan, mutta pystyykö hän lunastamaan roolin? Tässäkin voi alkaa keskustelu monarkian mielekkyydestä”, Havumäki pohtii.

Hän uskoo, että hän pääsee selostamaan lähiaikoina pidettävät hautajaiset.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat