25-vuotias mies katosi kesäkuussa, ja poliisi epäilee nyt murhaa – Jo kolme henkilöä vangittu epäiltyinä

Käräjäoikeus on vanginnut kaksi henkilöä lisää epäiltyinä kesäkuussa kadonneen 25-vuotiaan miehen henkirikos­tapauksessa. Aiemmin tällä viikolla vangittiin jo yksi mies.

Poliisi kertoi tällä viikolla epäilevänsä, että kesäkuusta lähtien kateissa ollut 25-vuotias mies on joutunut henkirikoksen uhriksi Pohjois-Savon alueella.

9.9. 16:21 | Päivitetty 9.9. 16:42

Pohjois-Savon käräjäoikeus vangitsi perjantaina kaksi henkilöä epäiltyinä osallisuudesta kesäkuussa kadonneen 25-vuotiaan miehen henkirikostapaukseen.

Perjantaina pidetyssä pakkokeinoistunnossa 32-vuotias mies ja 30-vuotias nainen vangittiin todennäköisin syin epäiltyinä murhasta.

Pohjois-Savon käräjäoikeus oli jo tämän viikon tiistaina vanginnut poliisin esityksestä myös 29-vuotiaan miehen todennäköisin syin epäiltynä murhasta samassa tutkinnassa.

Julkisten pakkokeinotietojen perusteella kaikkia kolmea vangittua epäillään osallisuudesta murhaan, jonka uskotaan tapahtuneen Varkaudessa 14. kesäkuuta.

Poliisi kertoi tällä viikolla epäilevänsä, että 14. kesäkuuta lähtien kateissa ollut 25-vuotias Jere Hämäläinen on joutunut henkirikoksen uhriksi Pohjois-Savon alueella. Pääkaupunkiseudulla asuvan Hämäläisen katoamisen tutkinta muuttui henkirikostutkinnaksi elokuun aikana, ja esitutkinta siirrettiin Helsingin poliisilta Itä-Suomen poliisilaitokselle.

Tapauksen tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Jaska Immonen kertoi Helsingin Sanomille torstaina, että tiistaina vangitun 29-vuotiaan epäillyn lisäksi myös muiden henkilöiden epäillään liittyvän rikokseen. Immonen ei kuitenkaan vahvistanut, kuinka monta epäiltyä poliisilla on kaikkiaan tapauksessa.

Tutkinnanjohtaja ei tarkenna, miksi 25-vuotiaan miehen katoamista alettiin tutkia henkirikoksena useampi kuukausi katoamisen jälkeen. Immonen ei kommentoi myöskään sitä, onko uhrin ruumista löydetty.

”Poliisi teki selvittelyä kesän mittaan, ja hänen katoamiselleen ei löytynyt järkevää syytä. Sitten tuli sellaisia viitteitä, että hän voisi olla joutunut henkirikoksen uhriksi. Sen jälkeen asiaa ruvettiin tutkimaan henkirikoksena”, Immonen sanoo.

Immosen mukaan kadonneen läheiset tekivät katoamisilmoituksen kesäkuussa. Poliisi kertoi 15. elokuuta julkaisemassaan tiedotteessa, että kadonnut henkilö saattaa liikkua Itä-Suomen suunnalla.

”Erilaisten tietojen kautta saatiin käsitys, että hän olisi tullut Pohjois-Savon alueelle.”

Immonen ei kommentoi, mitä pääkaupunkiseudulla asuva mies teki noin 300 kilometrin päässä Varkaudessa tai miten uhri ja epäillyt mahdollisesti tunsivat toisensa.

HS:n tietojen mukaan 29-vuotias epäilty ja henkirikoksen uhri ovat tienneet toisensa ainakin sosiaalisen median välityksellä.

Ainakin tiistaina ensimmäisenä vangitulla 29-vuotiaalla epäillyllä on aiempaa väkivaltarikosrikostaustaa. Mies on tuomittu viimeisen kymmenen vuoden aikana käräjillä lukuisista rikoksista, jotka ovat tapahtuneet Pohjois-Savossa tai läheisissä maakunnissa.

Vuonna 2015 mies tuomittiin Pohjois-Savon käräjäoikeudessa muun muassa törkeästä pahoinpitelystä, kotirauhan rikkomisesta ja oikeudenkäytössä kuultavan uhkaamisesta kahden vuoden ja neljän kuukauden vankeuteen.

Uhkaaminen ja törkeä pahoinpitely liittyivät toisiinsa. Vuonna 2014 mies oli yhdessä toisen vastaajan kanssa kuljettanut kolmannen miehen syrjäiseen paikkaan, missä 29-vuotiaan miehen rikostoveri oli ampunut uhria jalkaan haulikolla. Uhri oli ollut 29-vuotiaalle velkaa.

Reilu kuukausi myöhemmin mies oli yöllä tunkeutunut jalkaan ammutun miehen ja tämän avopuolisonsa asuntoon. Syyttäjän mukaan mies oli uhannut uhria tappamisella, mikäli tämä ei muuttaisi poliisitutkinnassa tai viimeistään oikeudenkäynnissä lausuntoaan koskien aiempaa ampumistapausta.

Vuonna 2017 mies tuomittiin käräjäoikeudessa muun muassa törkeästä ryöstöstä. Mies oli yhdessä muiden henkilöiden kanssa tunkeutunut iäkkään pariskunnan asuntoon ja vaatinut pariskunnalta rahaa sekä verkkopankkitunnuksia. Mies oli lyönyt talon isäntää nyrkillä sekä vasaralla. Uhkailun ja väkivallan jälkeen seurue oli vienyt pariskunnalta omaisuutta.

Muutamaa kuukautta aiemmin samana vuonna mies oli saanut käräjillä myös vajaan neljän vuoden vankeustuomion törkeästä ryöstöstä, tuhotyöstä, kahdesta huumausaineen käyttörikoksesta sekä muista lievemmistä rikoksista. Törkeässä ryöstössä hän oli mennyt tuntemansa miehen luo vaatien erinäisiä tavaroita itselleen. Samassa yhteydessä hän oli syyttäjän mukaan käynyt uhrin kimppuun, lyönyt häntä paistinpannulla sekä tökkinyt veitsellä jalkoihin. Tuhotyössä oli kyse siitä, että mies oli sytyttänyt bensiinillä omakotitalon palamaan.

Vuonna 2017 mies sai käräjätuomion myös sekä perusmuotoisesta että lievästä pahoinpitelystä, jotka liittyivät miehen väkivaltaiseen käytökseen Ilosaarirockissa.

Poliisi pyytää edelleen vihjeitä ja havaintoja henkilöistä, joiden kanssa Jere Hämäläinen on kesäkuussa mahdollisesti liikkunut Varkauden seudulla ennen katoamistaan. Lisäksi poliisi pyytää vihjeitä ajoneuvosta, jonka kyydissä uhri on mahdollisesti tuolloin ollut.

Tiedot Hämäläisestä ja hänen liikkeistään voi ilmoittaa Itä-Suomen poliisin vihjenumeroon 0295 415 232 tai sähköpostitse osoitteeseen vihjeet.ita-suomi@poliisi.fi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat