Kuusamon suurpetokeskuksesta karannut karhu lopetettiin ampumalla

Naaraskarhua yritettiin ensin nukuttaa, mutta yritys epäonnistui.

Vuonna 2017 otetussa kuvassa Kuusamon suurpetokeskuksen johtaja Sulo Karjalainen sekä karhut Tessu (vas.) ja Juuso.

10.9. 16:01 | Päivitetty 10.9. 20:46

Perjantaina Kuusamon suurpetokeskuksesta karannut naaraskarhu on lopetettu, kertoi poliisi lauantai-iltana.

Karhu paikannettiin kansalaisilta saatujen vihjeiden sekä koiran perusteella noin kolmen kilometrin päästä karhutarhasta Kolmisopensuolle.

”Karhua yritettiin nukuttaa eläinlääkärin toimesta, mutta nukutusyritys epäonnistui ja karhu jouduttiin lopettamaan ampumalla SRVA:n [suurriistavirka-apu] toimesta. Luvan ampumiseen antoi suurpetokeskuksen edustaja”, kertoi poliisi tiedotteessaan.

Poliisi sai hätäkeskukselta karhun etsintätehtävän lauantaina puolenpäivän jälkeen. Poliisi etsii karannutta karhua yhdessä rajavartiolaitoksen kanssa suurpetokeskusta ympäröivällä alueella.

Keskuksen henkilökunta yritti tavoittaa karhua itse perjantaina iltapäivällä.

Suurpetokeskuksen tarhanhoitaja Pasi Jäntti kommentoi STT:lle karhun karkaamista tekstiviestillä.

”Tarhan henkilö jätti portit auki”, kirjoittaa Jäntti viestissään.

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun suurpetokeskuksesta on karannut karhu.

Huhtikuussa kaksi keskuksen karhua karkasi ja toinen niistä hyökkäsi Sulo Karjalaisen kimppuun. Poliisi lopetti karhun.

Huhtikuun jälkeen suurpetokeskus on ollut esillä moneen otteeseen. Viranomaiset ovat tehneet sinne tarkastuskäyntejä ja vaatineet keskusta korjaamaan havaitut epäkohdat. Harkinnassa on ollut myös eläintarhaluvan peruminen.

Toukokuussa Pohjois-Suomen aluehallintoviraston (avi) tarkastajat huomauttivat tarkastuskäynnillään muun muassa aitarakenteiden turvallisuudesta, ja vaativat aitojen kunnostamista, jotta eläinten karkaamisilta ja loukkaantumisilta vältytään.

Lue lisää: Avi löysi Kuusamon suur­peto­­keskuksesta useita puutteita

Huhtikuussa myös Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) löysi tarkastuskäynnillään puutteita, jotka se kehotti korjaamaan.

Kesäkuussa Pohjois-Suomen aluehallintovirasto kertoi harkitsevansa suurpetokeskuksen eläintarhaluvan välitöntä perumista. Syynä oli muun muassa ”vakava eläinsuojelulain vastainen toiminta sekä lupaehtojen noudattamatta jättäminen”.

Heinäkuun alussa aluehallintovirasto tiedotti, ettei keskuksen eläintarhalupaa peruta ainakaan kuluvan kesän aikana. Avin mukaan keskuksen eläinten hyvinvointi ei ole enää ”välittömässä vaarassa”. Virasto kuitenkin edellyttää, että epäkohdat korjataan elokuun loppuun mennessä.

Heinäkuun loppupuolella Pohjois-Suomen aluehallintovirasto määräsi suurpetokeskuksen lopettamaan huonokuntoisen karhun. Eläinlääkäreiden mukaan Vyötiksi nimetyn karhun hampaat olivat huonossa kunnossa ja eläin liikkui vaikeasti. Eläinlääkäreiden mukaan huonot hampaat ja mahdollinen nivelrikko aiheuttivat eläimelle kipua ja kärsimystä.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat