Tukes selvittää karhun karkaamisen syitä Kuusamon Suurpeto­keskuksessa: ”Pitää katsoa, miten toimintaa pitäisi korjata”

Jo aiemmin Tukesin oli määrä olla syksyllä yhteydessä Suurpetokeskukseen ja katsoa, mitä toimia turvallisuuden eteen on tehty kevään huomautusten jälkeen.

Kuusamon Suurpetokeskuksen johtaja Sulo Karjalainen karhuaitauksen luona vuonna 2018.

11.9. 20:22

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) aikoo ensi viikolla selvittää tarkemmin Kuusamon Suurpetokeskuksen tapahtumia, jotka johtivat karhun karkaamiseen karhutarhasta perjantaina.

Tukes valvoo kuluttajaturvallisuuslain nojalla kuluttajille tarjottavien palveluiden turvallisuutta.

”Tukes selvittelee asiaa tarkemmin viikonlopun jälkeen ensi viikon aikana. Pitää selvittää, minkälainen tilanne siellä on ollut ja mistä tämä karkaaminen on aiheutunut”, ryhmäpäällikkö Janne Niemelä Tukesista sanoi HS:lle sunnuntaina.

”Ja miettiä, mitä tästä voidaan oppia. Mitä toimenpiteitä on mahdollisesti tehtävä, ettei vastaavaa pääsisi tapahtumaan jatkossa. Tietysti kaikenlaiset läheltä piti -tilanteet ja ennen kaikkea onnettomuudet ovat niitä, joita pyritään välttämään. Mutta jos jotain tapahtuu, siitä pitää oppia ja katsoa, miten toimintaa pitäisi korjata.”

Aikuinen naaraskarhu karkasi Suurpetokeskuksesta perjantaina. Keskuksen henkilökunta yritti perjantaina ensin itse tavoittaa karhua, mutta lauantaina asiasta ilmoitettiin poliisille. Poliisi etsi karhua Rajavartiolaitos apunaan.

Lauantai-iltana poliisi kertoi, että karhu oli ammuttu. Poliisin mukaan karhu paikannettiin kansalaisilta saatujen vihjeiden ja suurriistavirka-avun koiran avulla noin kolmen kilometrin päähän karhutarhasta.

Eläinlääkäri yritti nukuttaa karhua, mutta yritys epäonnistui. Lopulta karhu lopetettiin ampumalla. Suurpetokeskuksen edustaja antoi luvan ampumiseen.

Karhu pääsi karkaamaan karhutarhasta, koska tarhan työntekijä jätti portin auki.

Suurpetokeskuksen tarhanhoitaja Pasi Jäntti kertoi lauantaina uutistoimisto STT:lle, että tarhan työntekijä jätti karhujen tarhan ruokailutilassa portin kaikki neljä salpaa auki, minkä vuoksi karhu pääsi karkuun.

”Työntekijäkin on kokenut henkilö, hänellä sitten tällainen käsittämätön virhe pääsi tapahtumaan. Näistä porteista päivittäin keskustellaan ja niistä huolehditaan hyvinkin tarkasti”, Jäntti sanoi.

Karkuun päässyt karhu oli Jäntin mukaan yli 20-vuotias Nätti-niminen karhu. Karhu oli syntynyt Suurpetokeskuksessa.

Viranomaiset ovat puuttuneet varsinkin tänä vuonna Suurpetokeskuksen toimintaan ja vaatineet siihen parannuksia. Ongelmat tulivat julkisuuteen huhtikuussa sen jälkeen, kun keskuksesta karkasi kaksi karhua.

Tukes kehotti keväällä keskusta korjaamaan havaitsemansa puutteet. Korjattavaa oli muun muassa aitarakenteiden kunnossa sekä vaara- ja erityistilanteiden tunnistamisessa ja niihin varautumisessa.

”Tiedossa on, että he ovat siellä toimenpiteisiin ryhtyneet ja paljon tehneet asioita”, Niemelä sanoo.

”Meidän oli muutenkin tarkoitus olla syksyn aikana yhteydessä suurpetokeskukseen ja vielä selvittää, mitä toimia he siellä ovat tehneet, ja miten turvallisuuden kehittäminen siellä on edistynyt.”

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto (avi) on harkinnut keskuksen eläintarhaluvan peruuttamista.

Tukes valvoo suurpetokeskuksen toimintaa kuluttajaturvallisuuslain nojalla asiakasturvallisuuden näkökulmasta. Aluehallintovirasto valvoo eläinsuojelulain toteutumista suurpetokeskuksessa.

HS ei tavoittanut sunnuntaina aluehallintoviraston valvovia läänineläinlääkäreitä.

Kesäkuussa viranomaiset arvioivat, että eläinten hyvinvoinnin eteen on tehty parannuksia. Aluehallintovirasto edellytti, että epäkohdat korjataan loppuun mennessä. Avi on ilmoittanut arvioivansa elokuun määräajan jälkeen, voiko keskus jatkaa toimintaansa.

Heinäkuussa aluehallintovirasto määräsi Suurpetokeskuksen lopettamaan huonokuntoisen karhun.

Suurpetokeskus on tällä hetkellä suljettuna yleisöltä.

Oulun poliisilaitos käynnisti kesäkuussa esitutkinnan Suurpetokeskuksen eläintenpidosta.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat