Työn­antaja yrittää estää teho-osaston lakon täysin poikkeuksellisella toimella – Vaatii ammatti­liitoille miljoona­sakkoa, jos lakko toteutuu

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri aikoo jättää käräjäoikeuteen turvaamistoimihakemuksen teho-osastoa koskevan lakon kieltämiseksi. Sairaanhoitopiiri varautuu lakkoon ohjaamalla teho-hoitoa tarvitsevat potilaat keskiviikkoaamusta lähtien Tampereelle, Helsinkiin ja Turkuun.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri yrittää estää perjantaina uhkaavan lakon alkamisen oikeusteitse

12.9. 12:31 | Päivitetty 12.9. 14:16

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri yrittää estää sitä perjantaina uhkaavan teho-osaston lakon alkamisen poikkeuksellisella tavalla oikeusteitse.

Sairaanhoitopiiri jättää maanantaina Helsingin käräjäoikeuteen turvaamistoimihakemuksen lakon kieltämiseksi. Asiasta kertoi HS:lle sairaanjohtopiirin johtaja Seppo Ranta.

Ranta perustelee turvaamistoimihakemusta sillä, ettei potilaiden turvallisuutta voitu taata muulla tavoin.

”Pelkään, että tämä on omiaan kärjistämään tilannetta entisestään. Sitä pidän huonona”, Ranta sanoo.

”Pidän tavattoman ikävänä, että työmarkkinatilanne on päätynyt ja kärjistynyt tällaiseksi. Toivon, että löytyisi ratkaisu, jonka kaikki osapuolet voisivat hyväksyä.”

Turvaamistoimihakemuksessa sairaanhoitopiiri vaatii, että käräjäoikeus kieltää hoitajajärjestöjä Tehyä ja Superia aloittamasta lakkoa miljoonan euron sakon uhalla. Uhkasakko tulisi sairaanhoitopiirin mukaan asettaa koskemaan kumpaakin ammattiliittoa erikseen.

Sairaanhoitopiiri perustelee uhkasakon suuruutta sillä, että ammattiliitot ovat varakkaita ja että ilman riittävän suurta uhkasakkoa, päätös jäisi ilman merkitystä.

”Uhkasakon suuruus on oltava riittävässä suhteessa tehohoitopotilaiden hengelle uhatulla lakolla aiheutettavaan vaaraan”, sairaanhoitopiiri perustelee hakemuksessaan.

Työoikeuden emeritusprofessori Seppo Koskinen sanoo, ettei vastaavanlaista oikeudenkäymiskaaren mahdollistamaa turvaamistoimea ole käytetty aiemmin hoitoalan työtaisteluissa. Hän pitää sitä hyvänä ratkaisuna tällaisessa tilanteessa.

Rannan mukaan Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri varautuu lakkoon ohjaamalla teho-hoitoa tarvitsevat potilaat keskiviikkoaamusta lähtien Tampereelle, Helsinkiin ja Turkuun.

”Jos teho-osastolla on yhä potilaita torstaina, joudumme siirtämään heidät todennäköisesti Tampereelle, jotta teho-osasto olisi tyhjä perjantaina.”

Ranta sanoo, että sairaanhoitopiiri yritti mahdollistaa lakon järjestämisen mutta mahdollisten tehohoidon tarpeessa olevien potilaiden turvallisuutta ei ole pystytty varmistamaan. Sen vuoksi sairaanhoitopiiri yrittää estää lakon oikeusteitse.

”Emme ole pystyneet neuvottelemaan suojelutyöstä, että miten sitten toimitaan, jos perjantaina jonkun potilaan vointi huononee tai ambulanssilla tuodaan meille tehohoidon tarpeessa oleva potilas”, Ranta sanoo.

Tehohoitoa koskeva vuorokauden mittainen hoitajien lakko on alkamassa Kanta-Hämeen keskussairaalassa torstain ja perjantain vastaisena yönä, ellei sopua synny tai lakkoa estetä muilla keinoin sitä ennen.

”Lakon kohteena olisi meidän teho-osasto ja valvontayksikkö. Se koskisi yhteensä kymmentä potilaspaikkaa”, Ranta sanoo.

Seuraavat teho-osastojen lakot ovat tulossa Kanta-Hämeen jälkeen loppukuun aikana Turussa ja Oulussa.

Jokaisella kolmella paikkakunnalla varaudutaan teho-osastojen sulkemiseen lakkojen toteutuessa.

Työoikeuden emeritusprofessori Seppo Koskinen uskoo, että käräjäoikeus ehtii hyvin tarvittaessa antaa ennen perjantaita väliaikaisen päätöksen, joka kieltäisi lakon aloittamisen uhkasakon voimalla.

Sen jälkeen käräjäoikeus voisi käsitellä yksityiskohtaisesti sitä, voiko lakon järjestää vai aiheuttaisiko se sellaista terveysvaaraa, että se voidaan kieltää.

Koskisen mukaan epävarmuutta liittyy siihen, voiko sairaanhoitopiiri hakea turvaamistoimea käräjillä työ- ja virkaehtosopimusneuvottelujen ulkopuolisena toimijana. Hänen oman tulkintansa mukaan sairaanhoitopiiri voi niin tehdä.

”Jos työtaistelu voisi aiheuttaa vaaraa potilaiden terveydelle tai jopa hengenmenetyksiä sairaanhoitopiirin toiminnassa, sairaanhoitopiiri voisi nostaa tällaisen kanteen oikeudessa. Sairaanhoitopiiri voisi vedota kanteessa siihen, että lakko olisi heidän kannaltaan kohtuuton, vaikka lakko olisikin laillinen”, Koskinen sanoo.

Koskinen pitää itse lakon mahdollista estämistä käräjäoikeuden päätöksellä parempana vaihtoehtona kuin työtaistelun kieltämistä valmisteilla olevan uuden potilasturvallisuuslain perusteella.

Hoitajajärjestöt Tehy ja Super ovat tyrmänneet luonnoksen uudeksi laiksi. Järjestöjen mielestä se on tarpeeton, koska riippumaton tuomioistuin voi jo nykyisellään kieltää tai keskeyttää lakon, mikäli se uhkaa kansalaisten henkeä ja terveyttä.

Koskinen arvioi, että hoitajajärjestöjen ja työnantajapuolen välinen neuvottelutilanne kärjistyy entisestään, jos lakot estetään tuomioistuinkäsittelyn sijasta uudella lailla.

”Siksi olisin myötämielinen, että asia ratkaistaisiin turvaamistoimikäsittelyssä oikeudessa”, Koskinen sanoo.

Sen sijaan työnantajapuolta edustavan KT:n neuvottelupäällikkö Henrika Nybondas-Kangas on ilmoittanut pitävänsä lakia välttämättömänä syksyn työtaistelutilanteissa.

Työmarkkinakiistan osapuolet jatkavat kiistan sovittelua tällä viikolla valtakunnansovittelijan johdolla.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat