Suomen kyber­uhka­taso on noussut, supon päällikön mukaan taustalla myös Venäjän toimet

Kyberturvallisuuden uhkataso Suomessa on noussut. Muun muassa haitta­ohjelmien ja tietojenkalastelun määrät ovat lisääntyneet, kertoo Traficom.

Myös suomalaisyritykset joutuvat yhä useammin kyberhyökkäysten kohteeksi.

12.9. 12:57 | Päivitetty 12.9. 21:20

Kyberturvallisuuden uhkataso on noussut Suomessa, Liikenne- ja viestintävirasto Traficom kertoo tiedotteessaan.

Suomalaiset organisaatiot ovat joutuneet entistä useammin kyberhyökkäysten kohteeksi tänä vuonna.

Traficomin Kyberturvallisuus­keskuksen saamien ilmoitusten mukaan suomalaisiin organisaatioihin kohdistuvissa kyberhyökkäyksissä etenkin haittaohjelmien, tietojen­kalastelun ja palvelun­esto­hyökkäysten lukumäärät ovat lisääntyneet.

Kyberhyökkäysten tekijöiden ja heidän motiiviensa todentaminen on usein hankalaa, tiedotteessa kerrotaan.

Valtioiden tekemät poliittiset ratkaisut ja turvallisuus­ympäristössä tapahtuvat muutokset voivat Kyberturvallisuus­keskuksen mukaan aktivoida tietoturvarikollisia kohdistamaan hyökkäyksiä suomalaisiin organisaatioihin.

”Tekemämme analyysi osoittaa, että suomalaisiin organisaatioihin kohdistuvat hyökkäykset vaikuttaisivat olevan nyt aiempaa räätälöidympiä, ja ne on todennäköisesti kohdistettu tiettyyn yksittäiseen organisaatioon aikaisemman hakuammunnan sijaan”, Traficomin pääjohtaja Kirsi Karlamaa kertoo tiedotteessa.

Esimerkiksi Wärtsilä ja STT ovat kertoneet joutuneensa kiristys­haitta­ohjelman uhriksi kesän aikana. Karlamaa kehottaakin organisaatioita varautumaan kyberuhkiin.

Keskuksen mukaan kyberhyökkäykset ovat myös lisääntyneet koko maailmassa tämän vuoden aikana.

Suojelupoliisin (supo) päällikön Antti Pelttarin mukaan Venäjän toimet ovat osaltaan vaikuttaneet uhkatason nousuun.

”[Keväällä] Venäjä keskitti voimavaransa Ukrainaan. Kesän kuluessa tilanne muuttui, ja myös kansallista turvallisuutta vaarantava kybertoiminta on jälleen lisääntynyt”, Pelttari kirjoittaa supon verkkosivuilla maanantaina julkaistussa tekstissä.

”Yhteiskunnan toimintaa lamauttavat” kyberoperaatiot eivät Pelttarin mukaan ole Suomessa todennäköisiä. Esimerkiksi kiristyshaittaohjelmat voivat kuitenkin vaarantaa kansallista turvallisuutta vakavastikin, jos niiden kohteeksi osuu huoltovarmuuden kannalta kriittinen toimija, hän kirjoittaa.

Pelttari arvioi myös, että Venäjä pyrkii lisäämään kybervakoilua talven aikana. Vakoilu saattaa hänen mukaansa kohdistua myös suomalaisiin tuotekehitystä tekeviin yrityksiin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat