Tuntematon kippasi valtavan määrän romua Riitta Savolan mökille – Joutuu siivoamaan jäljet itse

Joku kippasi romunsa Riitta Savolan mökkitontille ja nyt Savola joutuu itse korjaamaan romun omakustanteisesti tontiltaan. Savola miettii, kuinka nopeasti kaupungilta voi tulla aiheesta siivouskehotus.

Joku kippasi romunsa Riitta Savolan mökkitontille ja nyt Savola joutuu itse korjaamaan romun omakustanteisesti tontiltaan.

12.9. 12:34

Tamperelainen Riitta Savola löysi perjantai-iltana mökkitontiltaan Kangasalta ikävän yllätyksen. Joku oli kipannut hänen Kaarina Maununtyttärentien lähellä sijaitsevan mökkinsä tontille suuren määrän romua.

Tavaraa oli niin paljon, että se oli luultavasti kipattu tontille pakettiautolla. Rojun joukosta löytyi muun muassa vanha grilli, pyörätuoli, tuoleja, työkaluja, papereita, lehtiä ja vaatteita sekä dokumentteja, joista voi mahdollisesti päätellä tekijän henkilöllisyyden.

”Tulin mökille eilen illan suussa ja huomasin asian. Tein asiasta heti rikosilmoituksen. Poliisi kävi paikalla ja heidän mukaansa kyseessä on voi olla ympäristörikos. Romun mukana on öljyä, maaleja ja sementtisäkkejäkin”, Savola sanoo.

Savola kertoo, että rojun korjaus jää hänen hoidettavakseen, sillä poliisin mukaan tekijää tuskin saadaan vastuuseen. Hän kertoo myös kuulleensa, että kiinteistön omistajan vastuulla on tontin siivous uhkasakon uhalla.

”Naapuri on ilmeisesti tehnyt asiasta jo ilmoituksen ympäristöviranomaisille. En ole vielä saanut siivouskehotusta, enkä tiedä kuinka nopeasti se tulee.”

Romun joukosta löytyi muun muassa pyörätuoli.

Poliisi on antanut luvan viedä rojua pois ja Savola toivoo, että ihmiset kävisivät noutamassa tavaraa mahdollisimman paljon, jotta pois vietävä kuorma oli mahdollisimman pieni. Pari pikku poikaa onkin jo käynyt hakemassa romun joukosta löytyneitä aarteita mukaansa.

”Toisen roska on toisen aarre”, Savola toteaa.

Poliisin mukaan kyseessä voi olla ympäristörikos.

Savola on tehnyt romun kippaamisesta tontilleen rikosilmoituksen.

Savolan huoli ei ole turha, sillä kaupunki voi antaa kiinteistön omistajalle tai haltijalle siistimiskehotuksen. Kehotus perustuu maankäyttö- ja rakennuslain 166 pykälään, joka koskee rakennuksen kunnossapitoa. Lain mukaan rakennus ympäristöineen on pidettävä sellaisessa kunnossa, että se jatkuvasti täyttää terveellisyyden, turvallisuuden ja käyttökelpoisuuden vaatimukset eikä aiheuta ympäristöhaittaa tai rumenna ympäristöä.

Tampereen yhdyskuntalautakunnan ympäristö- ja rakennusjaosto jakaa vuosittain asukkaille kehotuksia siivota tonttinsa. Jos siivouskehotusta ei noudateta määräaikaan mennessä, yhdyskuntalautakunnan ympäristö- ja rakennusjaosto voi asettaa kiinteistön haltijalle uhkasakon.

Tarkastusinsinööri Pekka Rantanen Tampereen kaupungin rakennusvalvonnasta kertoi aiemmin, että määräajan umpeuduttua tontille tehdään ensin tarkastuskäynti ja kysytään, miksi pihaa ei ole kehotuksesta huolimatta siivottu.

”Kiinteistöjä käydään katsomassa muulloinkin, yleensä naapureiden tai ulkoilijoiden yhteydenottojen perusteella”, Rantanen kertoi.

Tapauskohtaisesti kuitenkin harkitaan, onko tarpeen antaa kiinteistön omistajalle tai haltijalle kehotus paikkojen laittamisesta kuntoon. Rantasen mukaan pihan on oltava jo melkoinen törkypesä, että kaupunki puuttuu asiaan. Pihan siistimiseen annetaan yleensä muutama kuukausi aikaa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat