Tehy ei katso hyvällä Kanta-Hämeen sairaan­hoito­piirin aikeita estää teho-osaston lakko oikeus­teitse

Tehyn mukaan toisaalta Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin turvautuminen oikeuskäsittelyyn on osoitus siitä, että sairaanhoitopiireillä on jo olemassa keino, johon turvautua. Näin potilasturvallisuuslaki olisi tarpeeton.

Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri jättää Helsingin käräjäoikeuteen turvaamistoimi­hakemuksen teho-osaston lakon kieltämiseksi.

12.9. 18:53

Hoitajajärjestö Tehy suhtautuu kielteisesti Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin yritykseen estää teho-osaston lakko oikeusteitse.

”Emme ole nähneet hakemusta, mutta todennäköisesti vastustamme sitä kovasti”, sanoo oikeuspalveluiden päällikkö Kari Tiainen Tehystä.

HS kertoi aiemmin maanantaina, että Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri jättää Helsingin käräjäoikeuteen turvaamistoimi­hakemuksen lakon kieltämiseksi. Sairaanjohtopiirin johtaja Seppo Ranta perusteli hakemusta potilaiden turvallisuuden takaamisella.

Lue lisää: Työn­antaja yrittää estää teho-osaston lakon täysin poikkeuksellisella toimella – Vaatii ammatti­liitoille miljoona­sakkoa, jos lakko toteutuu

Tehohoitoa koskeva vuorokauden mittainen hoitajien lakko on alkamassa Kanta-Hämeen keskussairaalassa torstain ja perjantain vastaisena yönä, ellei sopua synny tai lakkoa estetä muilla keinoin sitä ennen. Myöhemmin teho-osastojen lakot on näillä näkymin edessä myös Turussa ja Oulussa.

”Kanta-Hämeen osalta kiinnittäisin huomiota siihen, että kun lakkovaroitus alun perin annettiin, he ilmoittivat, ettei ole tarpeen pyytää lakon siirtämistä. Se osaltaan osoittaa, ettei kovin suurta hengen tai terveyden vaaraa ole, jos sairaanhoitopiirin johtaja ei halunnut lähteä lakkoa siirtämään”, Tiainen sanoo.

Tehy ja Super ovat aiemmin huomauttaneet, että tuomioistuin­käsittelyn mahdollisuus tekee uudesta potilasturvallisuus­laista tarpeettoman.

Tiaisen mukaan Kanta-Hämeen turvautuminen oikeuskäsittelyyn onkin osoitus siitä, että sairaanhoitopiireillä on jo olemassa oikeuskeino, johon turvautua. Tämän vuoksi hän ei ole yllättynyt maanantaisesta käänteestä.

Tiainen kuitenkin painottaa, että suunnitellut lakot on pantu täyteen voimassa olevien lakien mukaan.

”Tässä on ollut yli kuusi kuukautta aikaa sovitella asiaa, tehdä sopimuksia ja tehdä vaikka mitä. Mutta vasta kun ryhdytään lailliseen lakkoon, normaalioloissakin vaarantuva potilasturvallisuus alkaa kiinnostaa.”

Maanantaina alkuillasta perhe- ja peruspalvelu­ministeri Aki Lindén (sd) kertoi, että hallitus on päässyt sopuun potilasturvallisuus­laista. Kanta-Hämeen teho-osaston lakkoon laki ei kuitenkaan enää ehdi vaikuttamaan, vaikka eduskunta käsittelisi esityksen nopeasti.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat