Ali­kersantti tähtäsi varus­miestä rynnäkkö­kiväärillä ja nimitteli rasistisesti – Tuomittiin sakkoihin

Alikersanttina palvellut mies sai sakkotuomion laittomasta uhkauksesta, esimiesaseman väärinkäyttämisestä ja palvelusrikoksesta.

Satakunnan käräjäoikeus tuomitsi varusmiesjohtajan laittomasta uhkauksesta, esimiesaseman väärinkäyttämisestä ja palvelusrikoksesta.

13.9. 15:19 | Päivitetty 13.9. 15:46

Satakunnan käräjäoikeus on tuominnut varusmiesjohtajan laittomasta uhkauksesta, esimiesaseman väärinkäyttämisestä ja palvelusrikoksesta sakkoihin.

Mies sai rangaistukseksi 80 päiväsakkoa, mistä tulee hänen tuloillaan maksettavaa 1 360 euroa.

Tuomio liittyy tapahtumiin noin kaksi vuotta sitten Niinisalon varuskunnassa. Päälle parikymppinen Porin prikaatissa palvellut alikersantti oli käyttänyt toistuvasti rasistista ja nöyryyttävää kieltä varusmiestä kohtaan toimiessaan tämän varusmiesjohtajana.

Käräjäoikeus totesi alikersantin syyllistyneen laittomaan uhkaukseen tilanteessa, joka tapahtui yksikön taisteluharjoituksen tauon aikana.

Syytteen mukaan alikersantti oli uhannut varusmiestä tähtäämällä häntä rynnäkkökiväärillä noin kymmenen metrin etäisyydeltä 10–15 sekunnin ajan. Syytteen mukaan alikersantti oli tilanteessa lisäksi sanonut varusmiehelle ” nyt sä kuolet”, ennen kuin oli laskenut aseensa.

Samana päivänä toisella tauolla alikersantti oli vielä jatkanut uhkaavia puheita varusmiehelle.

Syyttäjän mukaan varusmiehellä oli ollut perusteltu syy pelätä henkilökohtaisen turvallisuutensa puolesta.

Esimiesaseman väärinkäyttämisessä oli kyse siitä, että alikersantti oli lisäksi toistuvasti nimitellyt samaista varusmiestä rasistisesti ja halventavasti, ja näin kohdellut häntä nöyryyttävällä tavalla.

Oikeus totesi alikersantin syyllistyneen myös palvelusrikokseen. Syytteessä kuvailtiin, että hän oli puhunut lähes päivittäin toisten varusmiesten kuullen hyvien tapojen vastaisesti, nöyryyttävästi, loukkaavasti tai rasistisesti, ja puheillaan asettanut ihmisiä eriarvoiseen asemaan sekä tarkoituksellisesti loukannut maahanmuuttajataustaisten ihmisarvoa.

Mies oli muun muassa huudellut yksikön käytävällä ”kaikki maahanmuuttajat pitäisi tappaa” ja maininnut, kuinka hän piti natsi-Saksan johtajaa Adolf Hitleriä ”hyvänä äijänä.”

Syyttäjä vaati alikersantille rangaistukseksi kolmen kuukauden ehdollista vankeusrangaistusta, mutta Satakunnan käräjäoikeus piti ankaraa sakkorangaistusta asiassa riittävänä seuraamuksena.

Lisäksi käräjäoikeus määräsi alikersantin maksamaan asianomistajalle kärsimyskorvauksia yhteensä 1 700 euroa.

Alikersantti kiisti syytteen laittomasta uhkauksesta kieltäen osoittaneensa varusmiestä rynnäkkökiväärillä. Hän myös itse väitti kohdelleensa varusmiehiä tasapuolisesti riippumatta heidän taustastaan tai ihonväristään.

Hän kuitenkin myönsi syytteen esimiesaseman väärinkäyttämisestä ja palvelusrikoksesta. Hän myönsi nimitelleensä varusmiestä viikoittain ja sanoneensa syyttäjän mainitsemat lauseet.

Käräjäoikeus katsoi, että asianomistajan ja todistajan kertoma rynnäkkökiväärillä osoittelua koskevasta tilanteesta osoitti alikersantin toimineen syytteessä kuvaillulla tavalla, eikä syytettä horjuttavaa näyttöä saatu.

Syyskuussa annettu tuomio on lainvoimainen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat