Taas uusi sairaan­hoitopiiri yrittää estää teho-osaston lakon oikeus­teitse

Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri on jättänyt käräjäoikeuteen turvaamistoimihakemuksen lakon kieltämiseksi Oulussa. Kanta-Hämeen ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirit ovat jo aiemmin kertoneet vastaavan hakemuksen jättämisestä.

Oulun yliopistollisessa sairaalassa lakko alkaisi 27. syyskuuta.

13.9. 11:31

Myös Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri yrittää estää uhkaavan teho-osastolakon oikeusteitse. Sairaanhoitopiiri on jättänyt turvaamistoimihakemuksen Helsingin käräjäoikeuteen lakon kieltämiseksi.

Turvaamistoimihakemuksessa sairaanhoitopiiri vaatii, että käräjäoikeus kieltää hoitajajärjestöjä Tehyä ja Superia aloittamasta lakkoa miljoonan euron sakon uhalla. Uhkasakko tulisi sairaanhoitopiirin mukaan asettaa koskemaan kumpaakin ammattiliittoa erikseen.

Vastaavanlaiset hakemukset ovat tehneet myös Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri.

Työoikeuden emeritusprofessorin Seppo Koskisen mukaan vastaavanlaista oikeudenkäymiskaaren mahdollistamaa turvaamistoimea ei ole käytetty aiemmin hoitoalan työtaisteluissa.

Lue lisää: Työn­antaja yrittää estää teho-osaston lakon täysin poikkeuksellisella toimella – Vaatii ammatti­liitoille miljoona­sakkoa, jos lakko toteutuu

Teho-hoitoa koskeva vuorokauden mittainen hoitajien lakko oli alkamassa Kanta-Hämeen keskussairaalassa torstain ja perjantain vastaisena yönä, mutta Tehy ilmoitti tiistaina lakon alun siirtymisestä. Kanta-Hämeen lakon uusi alkamisaika on nyt sunnuntain ja maanantain välinen yö.

Seuraavat teho-osastojen lakot ovat tulossa Kanta-Hämeen jälkeen loppukuun aikana Turussa ja Oulussa.

Oulun yliopistollisessa sairaalassa lakko alkaisi 27. syyskuuta.

”Käytännössä joutuisimme aloittamaan toimintojen ajamisen alas tämän viikon torstaina, jos sitä ennen ei tule ratkaisua asiassa”, kertoo Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin vs. johtaja Juha Korpelainen.

Korpelainen kertoo, että lakko vaikuttaisi Oulun yliopistollisen sairaalan toimintoihin laajemmin kuin Turussa ja Hämeenlinnassa.

”Se koskisi tehohoitoa ja tehovalvontaa. Sairaansijoja sulkeutuisi enemmän kuin esimerkiksi Turussa eli lakko iskisi hankalammin meihin. Se sulkisi myös elvytyshälytykset ja vaikuttaisi kaikkeen leikkaustoimintaan”, Korpelainen sanoo.

Hänen mukaansa parasta olisi, jos työmarkkinaosapuolet pääsisivät sopuun ja lakko peruuntuisi sen myötä. Toiseksi paras vaihtoehto olisi Korpelaisen mielestä estää lakko lainsäädännöllä, jota sosiaali- ja terveysministeriö valmistelee.

Korpelaisen mukaan sairaanhoitopiiri oli kuitenkin pakotettu yrittämään lakon estämistä myös oikeusteitse, koska muut vaihtoehdot ovat epävarmoja.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat