Liikenneturvan pistokoe paljasti: Vain alle viidennes kuljettajista hiljensi suojatielle koulujen lähellä

Liikenneturva tarkkaili autoilevien nopeuksia koulujen lähellä. Kuljettajista vain 17 prosenttia ajoi rajoitusten mukaan.

Suojatiesääntö on selkeä: kuljettajan on annettava tietä suojatielle tulevalle jalankulkijalle.

14.9. 8:02

Suojatielle ajetaan liian kovaa koulujen lähellä, kertoo Liikenneturva. Liikenneturva mittasi autoilevien nopeuksia elokuun lopulla viidessä kaupungissa koulun lähitiellä, jossa nopeusrajoitus on 30 kilometriä tunnissa.

Suojatien kohdalla harvempi kuin joka viides kuljettaja ajoi rajoituksen mukaan. Joka neljäs kuljettaja ajoi 41 kilometriä tunnissa tai sitä vauhdikkaammin. Keskinopeus oli lähes 36 kilometriä tunnissa.

Liikenneturvan tiimipäällikkö Tomi Niemen mukaan tulokset eivät anna autoilevien aikuisten käyttäytymisestä mairittelevaa kuvaa. Hän pitää huomion arvoisena sitä, että nopeuksia mitattiin alueilla, joissa liikkuu päivittäin paljon koululaisia.

”Suoraan sanottuna tämän pistokokeen reputti liian moni kuljettaja”, hän sanoo.

”Vaikka auton ratissa kympin ylinopeus ei tunnu kummoiselta riskinotolta, on muistettava, että jalankulkijan ja pyöräilijän kohdalla ero on käänteentekevä.”

Liikenneturva muistuttaa, että laki velvoittaa huomioimaan suojatien myös nopeudessa. Suojatietä on lähestyttävä niin, että ajoneuvon saa pysäytettyä ennen suojatietä.

Kuljettajan valitsema nopeus vaikuttaa myös siihen, miten turvalliseksi jalan ja pyörällä liikkuvat kokevat alueen.

Koettu turvallisuus vaikuttaa myös arjen liikkumisvalintoihin ja siihen, uskaltaako lapsi mennä kouluun omin voimin.

”Lapsen on vaikeaa arvioida lähestyvän ajoneuvon nopeutta ja etäisyyttä. Lapsi ei osaa myöskään hahmottaa näköesteiden, hämärän tai pimeyden vaikutusta havainnointiin samalla tavalla kuin aikuinen”, Niemi muistuttaa.

Niemi toivoo, että tulokset saisivat jokaisen kuljettajan ajattelemaan omaa kaasujalkaansa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat