Oikeudelta ainut­laatuinen päätös: Kielsi teho-osastojen lakot

Ensimmäisen teho-osastoja koskevan lakon on ollut määrä alkaa Kanta-Hämeessä maanantaina. Käräjäoikeus on kieltänyt lakkojen aloittamisen kolmessa sairaanhoitopiirissä.

Ensimmäisen teho-osastoja koskevan lakon on ollut määrä alkaa Kanta-Hämeessä.

14.9. 12:26 | Päivitetty 14.9. 13:50

Helsingin käräjäoikeus on kieltänyt väliaikaisella päätöksellä teho-osastojen lakkojen aloittamisen kaikkien kolmen sairaanhoitopiirin alueella.

Asian vahvistivat Helsingin Sanomille Kanta-Hämeen, Varsinais-Suomen ja Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirien johtajat.

Sairaanhoitopiirit vaativat käräjäoikeutta kieltämään lakkojen aloittamisen ensin väliaikaisella ja myöhemmin lopullisella turvaamistoimipäätöksellä. Nyt oikeus antoi väliaikaisen päätöksen.

”Päätöksen myötä pystymme osaltaan turvaamaan tehohoidon sitä tarvitseville potilaille. Pidämme hyvin tärkeänä, että sopu tässä työtaistelukiistassa saavutettaisiin mahdollisimman pian”, sanoo Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Mikko Pietilä.

Sairaanhoitopiirit perustelivat vaatimustaan muun muassa potilaiden turvallisuudella.

Käräjäoikeus kieltää ratkaisuissaan sairaanhoitopiirien vaatimusten mukaisesti hoitajaliittoja Tehyä ja Superia aloittamasta ja uudistamasta lakkoilmoitusten mukaisia työtaistelutoimia miljoonan euron uhkasakon voimalla. Uhkasakot koskevat kumpaakin liittoa erikseen.

Oikeus velvoittaa liittoja myös ohjeistamaan jäseniään, etteivät he toteuta lakkoja.

”Käräjäoikeus katsoo hakijan saattaneen todennäköiseksi, että vastaajien työtaistelutoimenpiteet ovat toteuttamistapansa ja seuraustensa johdosta oikeuden tai hyvän tavan vastaisia tai kohtuuttomia”, käräjäoikeus perustelee ratkaisuissaan kieltoa.

Käräjäoikeus totesi, että työtaistelun hyvän tavan vastaisuutta ja kohtuuttomuutta arvioitaessa on otettava huomioon perustuslain ja Euroopan ihmisoikeussopimuksen takaamat oikeudet elämään ja terveyteen.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on monesti luonnehtinut oikeuden elämään olevan yksi kaikkein perustavimman laatuisista sopimusmääräyksistä.

Väliaikaiset päätökset on käräjäoikeuden mukaan voimassa, kunnes toisin määrätään. Käräjäoikeus antoi päätökset kuulematta hoitajaliittoja, koska muuten turvaamistoimen tarkoitus olisi saattanut vaarantua.

Tehohoitoa koskeva vuorokauden mittainen hoitajien lakko oli alkamassa Kanta-Hämeen keskussairaalassa torstain ja perjantain vastaisena yönä, mutta Tehy ilmoitti tiistaina lakon alun siirtymisestä. Kanta-Hämeen lakon uusi alkamisaika oli sunnuntain ja maanantain välinen yö.

Seuraavat teho-osastojen lakot olivat alkamassa Kanta-Hämeen jälkeen loppukuun aikana Turussa ja Oulussa.

Käräjäoikeuden Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiriä koskevasta päätöksestä kertoi ensimmäisenä Yle.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat