Asiakkaat kyselevät käristyksen perään päivittäin Kilpisjärven K-marketissa, mutta poronlihaa ei yksinkertaisesti ole

Poronlihaa on ollut saatavilla normaalia vähemmän jo kahden vuoden ajan. Asiantuntijan arvion mukaan tulevasta syksystä tulee parempi kuin edeltävästä, mutta huippuvuotta on turha odottaa.

Poronlihasta suomalaisten suosikki on käristysliha. Juuri sitä onkin ollut heikosti saatavilla keväästä asti.

15.9. 15:41 | Päivitetty 15.9. 16:07

Poronkäristyslihaa on ollut tänä vuonna heikosti saatavilla Lapissakin.

Kilpisjärven K-market Kilpishallissa varastot myytiin loppuun jo kevään mittaa, kertoo kauppias Mikko Rousu.

”Tänä vuonna emme ole saaneet sellaisia määriä mitä yleensä myymme. Silloin tällöin olemme saaneet pienen erän, joka on myyty päivässä tai parissa pois.”

Asiakkaat kyselevät käristyksen perään päivittäin.

”Olemme rajakauppa, ja suuri osa asiakkaistamme on norjalaisia. He ovat kyselleet, että milloin poronlihaa tulee saataville.”

Samankaltaisia tiedusteluja on tullut myös suomalaisten turistien suusta.

”On ollut sellaista ihmetystä, että poroja kun juoksentelee täällä, niin miksei poroa lihatiskissä ole.”

Kesän aikana Kilpishallissa poronliha­suosikki eli käristysliha onkin ollut useimmiten tyhjänä.

Rousu kertoo saaneensa tukkureiden kanssa noin 1–2 kuukauden välein lavallisen eli noin 100–200 kiloa käristyslihaa myyntiin.

”Se on pieni määrä. Yleensä useamman kerran kuussa tulee 500–600 kiloa.”

Isompien leikkeiden kuten fileen saannissa ei ole ollut yhtä suuria vaikeuksia. Rousu painottaa puhuvansa oman kauppansa ja tukkureidensa tilanteesta, muiden kauppojen tilannetta hän ei yhtä hyvin tunne.

Poronlihan heikko saatavuus juontuu talveen 2019–2020, kertoo Paliskuntain yhdistyksen toiminnanjohtaja Anne Ollila.

”Tuo talvi oli poroille vaikea ja tuotantomäärä romahti”, Ollila sanoo.

Ilmastonmuutoksen vaikutuksesta syksyt muuttuvat pitkiksi ja lämpimiksi. Tämä vaikeuttaa porojen ravinnonsaantia kahdella tavalla.

Ensinäkin lumen sekaan jäätyy jäisiä kerroksia, joiden alta poro ei pääse kaivamaan ruokaa. Toiseksi, jos lumi sataa sulaan maahan, maapohja homehtuu eikä poro löydä syömäkelpoista ruokaa.

”Normaalisti poro tekee vasan vuodessa. Vaikeana talvena se jää tekemättä”, Ollila sanoo.

Sekä kuolemat että vähäinen syntyvyys heijastuvat suoraan teurastettavien porojen määrän, koska porokarjojen koko pyritään pitämään tietyn suuruisena.

Huonon talven 2019–2020 seurauksena kotimaista poronlihaa on siis ollut jo kahden viime vuoden ajan saatavilla normaalia vähemmän. Huonon talven vaikutus voi näkyä tuotantomäärissä vielä toiset pari vuotta.

Lisäksi Ollila kertoo, että Käsivarren paliskunnan alueella myös talvi 2020–2021 oli vaikea. Hänen arvionsa mukaan tämä on voinut heijastua lihansaantiin juuri Kilpisjärven alueella.

Lisäksi tänä vuonna saatavuutta heikensi edelleen Venäjän hyökkäys Ukrainaan.

”Suomessa kotimaista poroa menee enemmän kuin pystytään tuottamaan. Pitkään jatkuneen hyvän kysynnän vuoksi suuret jalostajat ovat paikanneet tilannetta tuomalla poroa Venäjältä. Voi olla, että viime keväänä on jo näkynyt se, ettei lihaa ole tuotu entiseen malliin.”

Poronlihaa myydään pääasiallisesti pakasteena. Tämä johtuu siitä, että porojen teurastus tehdään kerran vuodessa loppusyksystä. Teurastettavat porot erotellaan muista kiima-aikaan loka–marraskuussa.

Ollilan arvion mukaan tulevasta syksystä tulee parempi kuin edeltävästä, mutta huippuvuotta on kuitenkaan turha odottaa.

”Sanotaan näin, että kaikki liha joka tuotetaan, varmasti myydään. Jos lihaa haluaa, sitä kannattaa ostaa syksyllä varastoon.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat