Tehy ja Super kertovat käsittelevänsä oikeuden päätökset – järjestöjen mukaan oikeus ei ole perunut lakkoja

Hoitajaliitot kertovat saaneensa käräjäoikeudelta tiedoksi väliaikaista turvaamistoimea koskevat päätökset ja käsittelevänsä ne lähiaikoina.

Hoitajaliitot ovat suunnitelleet tehohoitoa koskevia lakkoja Hämeenlinnaan, Turkuun ja Ouluun.

14.9. 17:26 | Päivitetty 14.9. 17:53

Hoitajaliitot Tehy ja Super kertovat käsittelevänsä käräjäoikeudelta tiedoksi saamansa tehohoito­lakkoja koskevat päätökset.

Helsingin käräjäoikeus kielsi keskiviikkona sakon uhalla väliaikaisella päätöksellä teho-osastojen lakkojen aloittamisen Kanta-Hämeen, Varsinais-Suomen ja Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoito­piirien alueella.

Liittojen näkemyksen mukaan lakkoja ei olisi varsinaisesti peruttu.

”Mediassa on uutisoitu, että käräjäoikeus olisi peruuttanut lakot. Korjaamme tämän virheellisen tiedon ja toteamme, että käräjäoikeus ei ole peruuttanut lakkoja, vaan asettanut Tehylle ja Superille kiellon aloittaa lakot”, Tehyn julkaisemassa tiedotteessa sanotaan.

Liittojen hallitukset kokoontuvat lähiaikoina käsittelemään asiaa. Tehy ja Super toteavat tiedotteessaan, etteivät ne kommentoi turvaamistoimiasiaa ennen sitä.

Käräjäoikeus kielsi ratkaisussaan Tehyä ja Superia aloittamasta ja uudistamasta lakkoilmoitusten mukaisia työtaistelutoimia miljoonan euron sakon uhalla. Uhkasakot koskevat kumpaakin liittoa erikseen.

Lue lisää: Oikeudelta ainut­laatuinen päätös: Kielsi teho-osastojen lakot

Sairaanhoitopiirit vaativat käräjäoikeutta kieltämään lakkojen aloittamisen ensin väliaikaisella ja myöhemmin lopullisella turvaamis­toimipäätöksellä. Vaatimuksen perusteluna on muun muassa potilaiden turvallisuus.

Muun muassa Turussa ehdittiin aloittaa tehohoitopotilaiden siirtäminen maan muihin sairaaloihin ennen kuin tieto lakon kieltämisestä tuli.

Lue lisää: Turussa ehdittiin jo aloittaa tehohoitopotilaiden siirto maan muihin sairaaloihin – ”Juhlan aihetta ei ole”

Hallitus lähetti tiistai-iltana kiistellyn potilasturvallisuuslain eduskunnan käsiteltäväksi. Lain edistäminen jatkuu eduskunnassa käräjäoikeuden ratkaisuista huolimatta.

Myös hoitajien työkiistan sovittelu jatkuu. Liitot vastustavat edelleen potilasturvallisuus­lakia.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat