Tutkimus: Nainen on suurimmassa vaarassa juuri ennen avioeroa

Tutkimuksen mukaan aiemmin perheväkivaltaa kokeneille naisille olisi hyvä tarjota tukea eroprosessin alussa.

Naisten riski joutua perheväkivallan uhriksi kasvaa ennen avioeroa. Kuvassa espoolaisen turvakoti Pellaksen asiakashuone.

15.9. 11:39 | Päivitetty 15.9. 12:53

Naisten riski joutua perheväkivallan uhriksi kasvaa tuoreen suomalaistutkimuksen mukaan 2–3 vuotta ennen avioeroa ja on suurimmillaan eroa edeltävänä vuonna.

Helsingin yliopiston tutkimuksessa seurattiin rekisteriaineistojen avulla yli 350 000 suomalaista avioparia. Heistä yli 22 000 erosi.

Tutkimuksessa seurattiin perheväkivaltaa käyttämällä tietoja rikosilmoituksista ja sairaalahoitoa vaatineista vammoista. Kummallakin mittaustavalla perheväkivallan riski oli suurimmillaan avioeroa edeltävänä vuotena, jolloin avioerohakemus tyypillisesti jätetään.

Tutkimuksessa todetaan, että aikaisemmin perheväkivaltaa kokeneille naisille olisi hyvä tarjota tukea eroprosessin alussa.

”Paitsi että aiempi väkivalta voi johtaa eropäätöksen tekemiseen, avioeron hakeminen näyttäisi myös lisäävän väkivallan kärjistymisen riskiä”, sanoo Helsingin yliopiston väestötieteen yliopistonlehtori Elina Einiö.

Tutkimustuloksissa näkyy myös naisten miehiä kohtaan tekemä väkivalta. Se on huomattavasti miesten naisiin kohdistamaa väkivaltaa harvinaisempaa.

”Jos vaimo on eroprosessin aikana väkivallan tekijä, hän on usein samanaikaisesti myös miehen tekemän väkivallan uhri”, Einiö sanoo.

Väkivallan riski kasvaa tutkimuksen mukaan avioeroa edeltävänä vuonna myös niillä naisilla, joilla on alle 12-vuotiaita lapsia. Lapset näyttäisivät tutkimuksen mukaan lisäävän todennäköisyyttä myös sille, että nainen joutuu erovuonna tai sitä seuraavana vuonna laittoman uhkauksen kohteeksi.

”Henkinen väkivalta näyttää jatkuvan hieman todennäköisemmin silloin, kun eronnut pari joutuu pitämään yhteyttä toisiinsa lasten takia”, sanoo Helsingin yliopiston yliopistonlehtori Niina Metsä-Simola.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat